Oekraïense jongeren bij Dansja.
Oekraïense jongeren bij Dansja. Foto: Lysette Verwegen

Oekraïense jongeren vergeten dansend even alle ellende

Algemeen 1.247 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Een tiental Oekraïense kinderen en jongeren kon bij Dansschool Dansja even de ellende van de oorlog en hun vlucht uit Oekraïne vergeten; tijdens een dansles waarin alle stijlen aan bod kwamen.

Het was een initiatief van dansschooleigenaar Mandy Pijnenburg. En het gaat nog verder: want deze jongeren kunnen gratis bij haar blijven dansen. Een aantal van de meiden danste al in hun Oekraïense woonplaats en een van hen turnt. Ze kunnen de lessen van docente Dana in het Engels prima volgen en doen hun best in de lichte ruimte, terwijl ze hun inspanningen in de grote spiegelwand bekijken. Dana merkt het verschil met haar eigen dansgroepen; “Daar wordt tussendoor veel meer gekletst. Deze groep is rustiger.” Ze gaf in haar woonplaats eerder les aan een groepje Oekraïense kleuters: “Die spreken natuurlijk geen Engels, en veel van hun ouders helaas ook niet.” Maar dansen blijkt een vrolijke inspannende ontspanning en dansen een internationale ‘taal’. Mandy had de jongeren al eerder willen uitnodigen: “Maar door de drukte van de eindshows lukte dat niet. Fijn dat de meiden in het nieuwe seizoen bij ons blijven dansen, want ik wilde zo graag iets voor ze doen.” En dat wordt door haar jonge gasten gewaardeerd.

Polina en Veronika vertellen dat ze Nederland mooi vinden en dat de mensen erg aardig zijn. Ze gaan allemaal naar speciale scholen voor kinderen uit Oekraïne, met Nederlandse en Oekraïense docenten. Het is anders dan thuis: “Ook omdat we met verschillende leeftijden in een groep zitten.” Veel Nederlandse vrienden hebben ze nog niet. Wat ze leuk vinden om te doen - behalve dansen - is het contact met vrienden, boeken lezen en films kijken. “En gewoon de stad ingaan. Maar we hebben niet veel vrije tijd”, constateren ze. Ze missen het contact met familie thuis: “Maar we hebben wel contact.” Hoog op hun verlanglijstje: fietsen! “Er zijn veel fietsen voor kinderen, maar weinig fietsen voor jongeren.”

Lysette Verwegen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Van links naar rechts: De heer Aantjes, mevrouw De Bruijn-van Ieperen, burgemeester Laurens de Graaf en de heer Boele.
Erespelden voor bestuursleden Jumelage Lopik Nieuws gisteren
Afbeelding
Zwembad Lobeke in Lopik gaat weer open Nieuws 18 apr, 14:02
Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23