• Zeilen op de wieken van De Valk roepen iedereen op geld te doneren.
• Zeilen op de wieken van De Valk roepen iedereen op geld te doneren. Foto: Paul van den Dungen

Molen De Valk smeekt om financiële hulp

5 jul, 16:06 Algemeen

MONTFOORT • Sinds november 2021 staan zeventien molens in de provincie Utrecht stil door technische gebreken. Ook molen De Valk staat stil, tot groot ongenoegen voor de  - vrijwillige -  molenaars. Er is geld nodig.

De lassen van de naden in de roeden voldoen niet meer aan de huidige lasnormen met risico op breuk. De roeden zijn de twee kruiselings bevestigde stalen balken die de basis vormen voor de vier wieken. Stichting Molen De Valk en haar vrijwilligers en veel inwoners gaan niet bij de pakken neerzitten. Inmiddels hebben al enkele Montfoortse bedrijven hun steun aangeboden, maar er is meer geld nodig.
Eigenaar van de molens is Stichting De Utrechtse Molen. Het beheer is in handen van de Stichting Het Utrechts Landschap. Binnen de begroting is geen rekening gehouden met zo’n grote financiële tegenvaller. Om het benodigde geld aan subsidies en fondsen te genereren is een traject van vijf tot zeven jaar uitgetrokken. In die periode mogen de molens niet draaien. Molen De Valk in Montfoort is er daar één van, maar de molenaars willen zo lang niet wachten. De wieken moeten zo snel mogelijk weer draaien.

Zeilen op de wieken

Met een crowdfunding en de toegezegde steun van lokale bedrijven hopen de molenaars en andere vrijwilligers de molen binnen een jaar weer draaiende te hebben. De molenaars hebben inmiddels zeilen gemaakt waarop ze een oproep doen om geld te doneren. Iedere dag dat er molenaars op de molen zijn worden die zeilen uitgerold en is de oproep voor iedereen zichtbaar.

Eerste molenaar Henk Visser heeft er inmiddels een dagtaak aan om alles te coördineren, maar hij doet dat met liefde omdat hij molenaar is geworden om te kunnen draaien en malen. “We hebben inmiddels een hoogwerker om de roeden los te kunnen maken, een kraan om de roeden te takelen en een lasbedrijf die de roeden op de voorgeschreven manier kan lassen. Maar er is ook geld nodig voor de molenmaker die zorgt voor de demontage van de hekwerken en het losmaken van de roeden. Een enorme hoeveelheid werk die veel geld kost. We hebben zeker nog 25.000 euro nodig. Als molenaarsteam doen we daarom een oproep aan iedereen: Laten we met z’n allen ons uiterste best doen om molen De Valk weer te laten draaien. Iedere gift, groot of klein op bankrekening NL92RABO0370517350 is meer dan welkom.”

Paul van den Dungen

Paul van den Dungen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Schaaktafels vernield in speeltuin Kloosterplantsoen Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Nieuw seizoen BoekStart Voorleespret in bibliotheek Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Proeftuin van Linschoten brengt de natuur dichterbij: ‘Oké, dus zó groeien peentjes!’ Algemeen 18 aug, 16:54
Afbeelding
Stewardess slaat nieuwe richting in: oude meubels opknappen Algemeen 18 aug, 08:00
Afbeelding
Jaarmarkt Montfoort kent rijke geschiedenis Algemeen 17 aug, 08:00
Afbeelding
Wethouder Vlaar legt wethouderschap Montfoort neer Algemeen 16 aug, 17:26
Afbeelding
IJsselsteiners protesteren met omgekeerde stadsvlag Algemeen 16 aug, 15:29
Afbeelding
Felicitaties voor gouden bruidspaar Algemeen 16 aug, 15:03