Afbeelding
Foto: Karin Doornbos

Leven of overleven?

Algemeen 1.230 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Hoe ziet jouw dagelijks leven eruit? Leef je, of overleef je? Is bestaan hetzelfde als leven? Deze vragen staan centraal in het kunstproject Surviving or Thriving van kunstenaar sven signe den hartogh. Sven woonde, werkte en leefde een week in de panoramazaal van Museum IJsselstein. Via een livestream was de kunstenaar 24 uur per dag te volgen. Het project is onderdeel van de expositie Verwantschap, die aanstaande zondag eindigt.

Multimediaal kunstenaar sven signe den hartogh (zonder hoofdletters) is inmiddels een vaste waarde bij Museum IJsselstein. Amy Stenvert, tentoonstellingsmaker bij het museum, onderschrijft dit. “We zijn een aantal jaar geleden met sven in contact gekomen, en die samenwerking is beide partijen goed bevallen”. Ze noemt het spraakmakende kunstproject van den hartogh bij de Kasteeltoren in 2018. “Een hele mooie, respectvolle en integere performance, waar niet door iedereen even positief op gereageerd werd. Eigenlijk alleen maar omdat de deelnemers naakt waren.” Ze geeft aan dat het museum belang hecht aan langdurige samenwerkingen met kunstenaars.

Niet het doel om te shockeren

Sven kijkt hier met een goed gevoel op terug. “Ik vier die controverse ook wel, niet per se omdat het spraakmakend is, maar omdat het inzicht geeft in hoe mensen verschillen van elkaar.” Hij benadrukt dat het niet zijn doel is om te shockeren. “Totaal niet. Wat ik wil, is mensen een spiegel voorhouden.” Dat geldt ook voor zijn huidige project Surviving or Thriving. Het idee om een periode in het museum te gaan wonen, ontstaat begin dit jaar bij sven. Dit concept blijkt goed aan te sluiten bij het thema van de (op dat moment in voorbereiding) expositie Verwantschap. “Ik denk dat de projecten zo goed op elkaar aansluiten, omdat ze beide ontstaan zijn in de coronaperiode, waarin onze fysieke ruimte beperkt was, en we heel erg aangewezen waren op onze directe dagelijkse omgeving”, voegt Amy toe.

Bewustwordingsproces

“Het totale project bestaat uit drie werken”, vertelt sven. “Het ene werk is Surviving or Thriving, het woonproject, op 21 juni hielden we een zomerviering, en aan het eind van deze week volgt, als afsluiting van de expositie Verwantschap, het drieluik samen-zijn. “Het zijn in principe drie losstaande werken met als overkoepelend thema mijn eigen zoektocht naar de relatie die wij als mens hebben tot de wereld en tot elkaar”. De rode draad in het werk van sven is verbinding. De coronaperiode heeft de noodzaak tot het willen creëren van dit werk zowel in gang gezet als versterkt. In Surviving or Thriving staat de vraag ‘Hoe leven we?’ centraal. “In hoeverre stelt onze manier van leven ons in staat werkelijk te floreren, of zijn we alleen maar aan het overleven?” Voor sven was het een belangrijk bewustwordingsproces. “Ik heb ervoor gekozen om veel eenvoudiger te gaan leven, waarbij ik veel niet-wezenlijke dingen uit mijn leven heb verbannen.” Samen met vrouw en twee honden ging hij op zoek naar een simpelere woon- en leefvorm. “We wonen nu sinds een tijdje in een Mongoolse yurt.” Sven wil hiermee aangeven dat de noodzaak tot het maken van het werk voortkomt uit een eigen zoektocht “Ik voel en ervaar nu veel meer hoe rijk het leven eigenlijk is.”

Dialoog met het publiek

Deze spiegel wil de kunstenaar het publiek en de bezoekers van het museum ook voorhouden. De woonweek startte wat onwennig. “Maar het is verbazingwekkend hoe snel het als thuis voelde.” Een belangrijk doel van dit woonproject was om de dialoog met het publiek op gang te brengen. Sven is blij met de interactie die ontstond tussen hem en het museumpubliek. “De reacties zijn heel verschillend, maar de dialogen waren waardevol. In die gesprekken zit voor mij de schoonheid verborgen.” Alleen al daarom is het project geslaagd te noemen. Als één van de mooiste momenten noemt hij de spontane ontmoeting met een bezoekster die met een heel ander doel naar het museum kwam. “Dat was een hele wezenlijke en bijzondere ontmoeting.”

De expositie Verwantschap, een tentoonstelling over afkomst en identiteit, is nog t/m zondag 3 juli te zien in het museum.

De eerder gemelde performances op 30 juni, 1 en 2 juli gaan helaas niet door.  Meer lezen over het project of aanmelden voor de activiteiten kan via www.museumijsselstein.nl

Karin Doornbos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Foto ter illustratie
Vaten met drugsafval gevonden bij Montfoort Nieuws 1 mrt, 15:57
Afbeelding
Geen verkoop knaagdieren meer bij Intratuin IJsselstein Nieuws 29 feb, 13:46
Afbeelding
Tot vier jaar cel geëist tegen vermeende drugsdealers en brandstichters uit IJsselstein Nieuws 29 feb, 08:28
• Voetveer De Overkant.
Pontje tussen Ameide en Lopik gered dankzij vele bijzondere sollicitanten Nieuws 28 feb, 11:37
• De bestuursleden Geertrui Verbraak, Leon Snoek en Douwe Pot bij de klimaatboom in Linschoten.
Duurzaam Montfoort groeit en bloeit Nieuws 28 feb, 08:00
• Alleen met de grutto, de 'koning van de weide', gaat het nog lang niet goed.
Meeste weidevogels bezig met herstel; grutto blijft achter Nieuws 27 feb, 17:07
• Nog even overleggen.
Brandweer op pad voor rokende wasmachine 112 27 feb, 16:57
• Kelly opende haar eigen interieurwinkel in IJsselstein.
Kelly opent haar eigen interieurwinkel in IJsselstein Zakelijk 27 feb, 16:42