<p>Aan boord tijdens een testrit.</p>

Aan boord tijdens een testrit.

(Foto: Provincie Utrecht)

Trams gaan vanaf 9 juli weer rijden

  •   keer gelezen

IJSSELSTEIN • Goed nieuws voor reizigers uit onder andere IJsselstein: de trams gaan vanaf 9 juli weer rijden. De tram rijdt dan zonder verplichte overstap direct door over de gehele lijn tussen Utrecht Science Park, Nieuwegein en IJsselstein. In de avond en in het weekend rijdt de tram door naar Utrecht Centraal Centrumzijde en doordeweeks naar P+R Science Park.


De provincie Utrecht heeft de afgelopen periode de laatste werkzaamheden in het stationsgebied in Utrecht afgerond én er is gewerkt aan de vernieuwing van de trambaan en halte in Nieuwegein centrum. Daarmee wordt het sluitstuk gelegd op werkzaamheden die sinds eind februari dit jaar in opdracht van de provincie zijn uitgevoerd. 

‘Twee vliegen in één klap’
Over een lengte van 500 meter is in het centrum van Nieuwegein een nieuwe trambaan aangelegd met een nieuwe halte. Aan de overzijde van het spoor richting de Zuidstedeweg komt in 2025 nog een nieuw busstation. Zowel de nieuwe tramhalte als het busstation worden op 9 juli omgedoopt tot ‘Nieuwegein City’.

Gedeputeerde Arne Schaddelee: “We slaan met deze maatregel twee vliegen in één klap. Nieuwegein krijgt een modern OV-knooppunt én er komt een doorgaande tramverbinding over de gehele lijn. Dat is goed nieuws voor de reizigers en voor het Utrechts openbaar vervoer. De nieuwe, regionale tramlijn waar de afgelopen jaren zo hard aan is gewerkt, heeft zijn eindbestemming bereikt.”

Testritten
U-OV en het trambedrijf van de provincie Utrecht hebben de afgelopen weken de trams op de proef gesteld. Eerst werden alle systemen getest, daarna volgde een periode dat de trams stabiel moesten rijden op de klok van de dienstregeling. Eind juni staan de laatste testritten op de planning. Wanneer deze ritten succesvol zijn afgerond, staat het sein op groen om de deuren te openen voor de reizigers.

Uitstappen bij centrumzijde Utrecht
Terwijl in Nieuwegein de tramlijn werd vernieuwd, zijn door de gemeente en provincie ook aanpassingen doorgevoerd aan de trambaan in het stationsgebied in Utrecht. De trambaan tussen de haltes Jaarbeursplein en Utrecht Centraal Centrumzijde kan daardoor met ingang van 2 juli in gebruik worden genomen door reizigers.

Dit heeft als voordeel dat er een directe verbinding zonder overstap ontstaat, wat ruim 500 meter lopen scheelt. Bovendien komen reizigers vanaf 9 juli met de tram vanuit Nieuwegein en IJsselstein direct uit bij de centrumzijde van Utrecht en kunnen zij doorreizen naar Utrecht Science Park.

Nieuwe dienstregeling
Op werkdagen rijden de trams uit Nieuwegein en IJsselstein na halte Utrecht Jaarbeursplein door naar Utrecht CS Centrumzijde en het Science Park, en vice versa. Het tramnet ziet er dan zo uit:

• Tram 20: Nieuwegein-Zuid – Utrecht CS – Science Park
• Tram 21: IJsselstein-Zuid – Utrecht CS – Science Park
• Tram 22: Utrecht CS – Science Park

’s Avonds na 21.30 uur en in het weekend rijden de trams tot Utrecht CS Centrumzijde.

Op zaterdag 2 juli kan de tram nog niet doorrijden naar Nieuwegein en IJsselstein, maar wordt wel de trambaan tussen Jaarbeursplein en CS Centrumzijde in gebruik genomen. Vanaf maandag 4 juli rijdt tram 20 dan 4 keer per uur van P+R Westraven via CS Centrumzijde naar Science Park. Samen met tram 22 rijdt er tussen CS Centrumzijde en Science Park dan 8 keer per uur een tram. 

In Nieuwegein en IJsselstein blijven de vervangende bussen rijden tot zaterdag 9 juli, als de tram daar weer gaat rijden. Vanaf maandag 11 juli rijden tram 20 en 21 uit Nieuwegein en IJsselstein samen 8 keer per uur het hele traject naar Science Park. Tram 22 rijdt dan niet tot het einde van de zomerdienstregeling. Vanaf 22 augustus rijdt tram 22 weer, en rijdt er tussen CS en Science Park 12 keer per uur een tram.

Meer informatie over de dienstregeling is te vinden op de website van vervoerder U-OV.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten