• Jeannette Starrenburg en Anastasia van der Lugt hopen met de organiserende serviceclubs, op 250 Oekraïense gasten in het Fulco.
• Jeannette Starrenburg en Anastasia van der Lugt hopen met de organiserende serviceclubs, op 250 Oekraïense gasten in het Fulco. Foto: Lysette Verwegen

Uitnodiging aan Oekraïners in de regio

Algemeen 395 keer gelezen

ijsselstein • Er wordt veel georganiseerd voor de Oekraïense vluchtelingen, zodat zij hun zorgen even kunnen vergeten. Ook de regionale Soroptimistenclub, de Rotary- en Lionsclub Nieuwegein en het Fulcotheater dragen hun steentje bij om de Oekraïners te steunen die in IJsselstein, Nieuwegein en Vijfheerenlanden worden opgevangen. De serviceclubs organiseren op zaterdag 25 juni van 14.00 tot 17.00 uur een middag met een hapje en een drankje en films in het Oekraïens voor kinderen en volwassenen. Daarnaast zijn er voor de kinderen leuke activiteiten. “We spreken de taal niet, maar we kunnen de vluchtelingen wel laten voelen dat ze welkom zijn”, aldus Jeannette Starrenburg, secretaris van de soroptimisten en een van de initiatiefnemers.

Uitnodigingen

Met posters - in de Oekraïense taal - op centrale punten in de gemeenten en met persoonlijke uitnodigingen, worden veel Oekraïners bereikt. “Maar een aantal vluchtelingen woont op particuliere adressen. Die willen we ook bereiken om een ontmoeting met hun landgenoten mogelijk te maken, want uit ervaring weten we dat de onderlinge contacten belangrijk zijn. Als we ooit als soroptimisten iets kunnen doen dan is het nu”. Ze vertelt over haar bezoek aan een Oekraïense vrouw. “Ze was net bevallen. En dan in deze omstandigheden, als vluchteling. Dat is erg.”

Samenwerking

Dankzij de Rotaryclubs uit Nieuwegein en Vianen, de Lions uit Nieuwegein en Lopikerwaard en de bedrijven EPC en 4Some technisch beheer en het Fulcotheater kunnen 250 gasten gefaciliteerd worden. “We willen het liefst dat er zoveel mogelijk vluchtelingen komen. Maar als dat niet zo is en er blijft geld over, dan gaat dat naar de opvang van Oekraïners in de regio.” Ze roemt de samenwerking tussen de Rotary, Lions en Soroptimisten: “Alleen ben je sneller, maar samen kom je verder.” Zo werd door de drie serviceclubs in Nieuwegein met een boodschappenactie bij de supermarkten voor 55.000 euro aan boodschappen voor de Oekraïners opgehaald. “Die actie hadden we binnen een week georganiseerd.” Anastasia van der Lugt, medebestuurder van het Fulco steunt de actie van harte. “Het begint altijd met een ‘klein’ idee dat steeds groter wordt.”
Voor aanmelding van Oekraïense gasten of informatie, mail zo snel mogelijk naar:
utrechtnedersticht@soroptimistnl.

Een middag voor kinderen en volwassenen om elkaar te ontmoeten, met een hapje en een drankje en film, om even de zorgen te vergeten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Recreatieschap werkt aan betere voorzieningen in Nedereindse Park Nieuws gisteren
Afbeelding
Heel veel oude landbouwvoertuigen op historisch oogstfeest Montfoort Nieuws 1 jun., 15:44
Afbeelding
Felicitaties voor 60-jarige huwelijk van bruidspaar Van Dijk Nieuws 1 jun., 07:48
Afbeelding
College IJsselstein biedt Kadernota 2024 aan Nieuws 31 mei, 16:00
Afbeelding
Aanvaller Jordy Keja van SV Lopik na zware tijd terug op niveau Sport 31 mei, 08:30
Afbeelding
Gemeenteraad Montfoort wil meer invloed op zonnevelden Nieuws 31 mei, 08:03
Afbeelding
Kunstroute onder de scheve toren van Linschoten Nieuws 31 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek naar ruimere openingstijden gemeentewerf Montfoort Nieuws 31 mei, 07:57