• Initiatiefnemers van de IJsselsteinse Veteranendag en het perk: Michel, Marc en Marcel.
• Initiatiefnemers van de IJsselsteinse Veteranendag en het perk: Michel, Marc en Marcel. (Foto: Lysette Verwegen)

Kom eens praten met een veteraan

  •   keer gelezen

ijsselstein • Behalve de Nederlandse Veteranendag op 25 juni, staat het iedere gemeente of veteranenvereniging vrij om zelf een lokale Veteranendag te organiseren. De opening van het Witte Anjer Perk was een reden voor de Veteranen IJsselstein en de Stichting Veteranen Lopikerwaard om samen te gaan werken, anders dan alleen bij de jaarlijkse kranslegging op 4 mei. “We steunen elkaar en we vullen elkaar aan”, aldus Marcel Sijbrandij van de stichting. Met de samenwerking wordt ook de IJsselsteinse Veteranendag officieel geïntroduceerd: “Die gaat voortaan jaarlijks plaatsvinden op de eerste zaterdag in juli”, vertelt Michel Klein van Veteranen IJsselstein.


Witte Anjer

In 2005 is de Witte Anjer in Nederland geïntroduceerd als uiting van waardering voor de ruim 100.000 Nederlandse veteranen. Het eerste perkje werd in 2019 in Leeuwarden aangelegd. De witte anjers bloeien in de weken rond de Nederlandse Veteranendag. “Bij de onthulling van het IJsselsteinse perk is, behalve de burgemeester, ook Maja Steenwijk, een van de Witte Anjerperkje-Ambasadeurs van het Nationaal Comité Veteranendag, aanwezig”, vult Marc Zwezerijnen aan. “De ambassadeurs sporen elke gemeente aan om een Witte Anjer Perk aan te leggen.” Waar het perk te vinden is: “Heel toepasselijk: midden in het Kasteelpark bij de vredesboom.” De mannen zijn blij met de medewerking van de gemeente. “Het initiatief werd direct omarmd, afspraken werden nagekomen en voor we het wisten was het perkje aangelegd.”

IJsselsteinse veteranen

Het perkje paste in de plannen van de IJsselsteinse Veteranen na de twee stille coronajaren. Marc: “Vorig jaar hebben we voor het eerst, met een klein groepje veteranen, de veteranenvlag gehesen in de tuin van een woning in de Benschopperstraat. Dit jaar kan het wel op de Overtoom plaatsvinden. De vlag blijft een dag hangen, maar het zou voor ons wel het hele jaar mogen.”
Op zaterdag 2 juli is iedere belangstellende welkom vanaf 13.00 uur in het Kasteelpark. Het programma wordt groot aangepakt; met twee legertenten en vijf oude legervoertuigen op het terrein en een presentatie van de Historische Kring IJsselstein over IJsselstein in de Tweede Wereldoorlog. Een boodschap voor iedereen die op 2 juli mogelijk de jaarlijks drukbezochte braderie bezoekt: “Zoek even de rust op in het Kasteelpark en praat met een veteraan.”

Ontmoeting

Het belangrijkste onderdeel volgens de mannen is de ontmoeting. “Niet alleen van de veteranen onderling, maar ook met belangstellenden. Praat eens met een veteraan over zijn of haar ervaringen.” Ze benadrukken het belang van de veteranen om (h)erkenning te krijgen. “Veteranen zijn vaak ‘onzichtbaar’, maar het is door deze mannen en vrouwen dat wij – hier en in andere landen – in vrijheid kunnen leven. Kijk maar eens naar Oekraïne, waar voor de vrijheid wordt gestreden.” Daar is wordt ook de grootste misvatting over veteranen zichtbaar: “Een veteraan is niet per definitie oud en het gaat niet alleen om de Tweede Wereldoorlog en Indië. Kijk naar ons”, lachen Michel en Marcel. “En wij zijn blij dat we deze boodschap kunnen uitdragen.”

Veteranen welkom

IJsselstein telt geschat meer dan 150 veteranen. “Die kunnen wij niet zelf benaderen, want de gemeente mag geen gegevens aan ons verstrekken”, vertelt Marc. “Maar we hopen dat veel veteranen ons weten te vinden en aanwezig zullen zijn op 2 juli om 13.00 uur in het Kasteelpark aan de Touwlaan.” De officiële onthulling van het Witte Anjer Perk is informeel: “Veteranen hoeven niet in tenue te komen. Het is een mooi moment voor een eerste kennismaking.” Een vast aantal veteranen weet maandelijks - de eerste vrijdagavond van de maand vanaf 20.00 uur - de compagniesbar (veteranencafé) in De Deel aan de Panoven 10a te vinden. “Een informele bijeenkomst, voor de gezelligheid en een praatje en soms met een lezing of andere activiteit.”
Kijk voor informatie op Facebook: Veteranen IJsselstein of op www.veteranen-lopikerwaard.nl.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten