• Gijsbert van den Akker laat trots een eerste proefvelletje postzegels van vrouw Berthe zien.
• Gijsbert van den Akker laat trots een eerste proefvelletje postzegels van vrouw Berthe zien. (Foto: Lysette Verwegen)

Een eigen postzegel voor vrouw Berthe

  •   keer gelezen

ijsselstein • In Nieuwegein zorgt hij al decennia voor de uitgifte van speciale postzegels; velletjes van tien zegels met een zelfgekozen - Nieuwegeinse - afbeelding. In 2017 bracht hij een eerste velletje postzegels uit van IJsselstein; ter gelegenheid van het jubileum van de Grootste Kerstboom. De bestellingen stroomden binnen, want veel IJsselsteiners en regiogenoten wilden een kaart van de kerstboom versturen mét een postzegel van de grootste kerstboom. En nu komt er dan een postzegel van een iconische IJsselsteinse historische figuur: vrouw Berthe, zoals vereeuwigd in het standbeeld in het Kasteelpark.


Abonnees

Van den Akker zet niet zomaar afbeeldingen op de postzegels. “Geen huisje, boompje, beestje, maar mooie afbeeldingen die een link hebben met de historie van Vreeswijk/Jutphaas/Nieuwegein.” Ook voor IJsselstein ziet hij mogelijkheden. “Ik denk aan postzegels met IJsselsteinse beelden als Fulco de Minstreel, of  De twee zwervers.” Om dat te realiseren moet hij wel minstens tien IJsselsteinse abonnees hebben die steeds zijn postzegels afnemen. “Die heb ik in Nieuwegein al jaren.” Want het blijft een hobby waarmee hij niets wil verdienen, maar wel uit de kosten wil blijven. “Ik ben geen handelaar.” Een velletje zegels kost 13 euro en 1 euro voor de verzending per post.
Wat er aan geld overblijft geeft hij aan zijn vier favoriete goede doelen: de CliniClowns, Stichting Sophia Kinderziekenhuis, het Liliane Fonds en Stichting AAP.

Postzegelverzamelaar

De postzegelhobby van Van den Akker begon in 1959. “Ik moest voor mijn werk het archief van een woningbouwvereniging opruimen. Daar kwam ik de mooiste postzegels tegen en begon het verzamelen.” In 2005 deed hij zijn hele verzameling Nederland en de verzameling Zwitserland van de hand. “De euro kwam, er kwamen geen (jonge) verzamelaars meer bij, er waren weinig bijzondere zegels en alles moest via internet besteld worden. Ik verloor mijn interesse.” Hij ontdekte wel een andere postzegelhobby: “Ik werd lid van de VPPV: de Vereniging van Persoonlijke Postzegel Verzamelaars.”
In 2014 nam hij als uitgever van persoonlijke postzegels het initiatief over van Kees Laagland van de Activiteitengroep Vreeswijk, die sinds 2009 uitgiften verzorgde met afbeeldingen van Mooi Vreeswijk. “Zijn idee was om Nieuwegein en de mooie historie te promoten; de zegels kunnen uiteindelijk overal ter wereld terechtkomen. Uiteraard was ik zelf al een fervent verzamelaar van de Nieuwegeinse velletjes en was Kees een mijn ‘mentor’.”
De uitgiften die hij tot nu toe heeft gedaan zijn zelfs al eens tijdens een expositie in Nieuwegein en een filatelie-expositie in Den Bosch te zien geweest. Van den Akker is al aardig op leeftijd, en exposeren vindt hij te vermoeiend. Maar aan de uitgiften van zijn persoonlijke postzegels komt wat hem betreft nog lang geen eind. “Mijn abonnees komen niets tekort en ik zorg er ook voor dat de uitgiften niet te groot zijn, want de velletjes moeten wel bijzondere verzamelobjecten blijven.” Zo gaf hij ook velletjes uit van de oude en de nieuwe sneltram. “Dat zijn bijzondere gebeurtenissen.”

IJsselstein

De persoonlijke postzegel is een promotie van de stad op een vierkante centimeter. “Daarom ontwerp ik elk jaar een nieuwe postzegel met de Grootste Kerstboom erop, want dat blijft een bijzonder fenomeen.” De afbeeldingen die hij gebruikt zijn altijd goedgekeurd door de fotograaf of - in het geval van vrouw Berthe - door de kunstenares Frieda van Overbeeke en het koor Amuse dat in 2009 de opdracht voor het maken voor het beeldje gaf. “Berthe is mijn eerste uitstapje”, geeft hij toe. “Ik zag haar voor het eerst op Facebook en vond de afbeelding meteen mooi.” Dat het beeldje via Facebookberichten de stem van Berthe uit het verleden laat klinken over allerlei nieuwtjes uit de stad wist hij niet. “Ik viel op het uiterlijk”, lacht hij. “En op de geschiedenis.” Berthe bestellen kan al; via e-mail: gvandenakker@casema.nl waarna per mail instructies en voorwaarden volgen.

Lysette Verwegen

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten