Fractievoorzitters Bert de Leede en Adrie Strien ondertekenden het bestuursakkoord.
Fractievoorzitters Bert de Leede en Adrie Strien ondertekenden het bestuursakkoord. Foto: gemeente Lopik

Ondertekening Lopiks bestuursakkoord CU-SGP en CDA

Algemeen 407 keer gelezen

LOPIK • De ChristenUnie-SGP, met vijf zetels de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Lopik, gaat een coalitie vormen met het CDA, dat een zetel inleverde.

Vrijdagmiddag ondertekenden de fractievoorzitters Bert de Leede (CU-SGP) en Adrie Strien (CDA) in het Lopikse gemeentehuis het bestuursakkoord 2022-2026 ‘Zorgen voor (de) ruimte’. Met acht zetels hebben de coalitiepartijen een nipte meerderheid. Hart voor Lopik (4 zetels), VVD (2 zetels) en PvdA (1 zetel) vormen de oppositie. Kandidaat-wethouders zijn Gerrit Spelt (CDA) en Jan Vente (CU-SGP). Burgemeester Laurens de Graaf blijft op zijn post.

De titel van het akkoord ‘Zorgen voor (de) ruimte’ gaat uit van het aanpakken van de belangrijke opgaven in de gemeente Lopik. De coalitie zet in op een zelfstandige, kleinschalige organisatie, wil investeren in basisdienstverlening en gaat verkennen op welke manier de zelfstandigheid en dienstverlening ook in de toekomst georganiseerd kan worden.

Eerdere onderhandelingen tussen CU-SGP en Hart voor Lopik om een coalitie te vormen liepen stuk. De inhoudelijke gesprekken verliepen prima volgens De Leede, maar hij miste synergie, het positieve effect van de gebundelde krachten in een samenwerkingsverband. Dat de fractievoorzitter van de CU-SGP er met het CDA wel uitkwam, is opmerkelijk. Net als Hart voor Lopik kiest CU-SGP namelijk voor een zelfstandig Lopik. Het CDA is (was) van mening dat het eerder genomen besluit tot opschaling en tot onderzoek wat voor gemeente Lopik in de toekomst wil zijn op tijd is genomen. Een passage uit de verkiezingskrant luidt: Het CDA hecht groot belang aan het behoud van het unieke dorpse karakter van de kernen met de huidige voorzieningen, die zeker ook bij een fusie behouden moet blijven.

“Wij hebben als CDA niet ingezet op een fusie, maar wel voor opschaling om de dienstverlening te verbeteren”, luidde het verweer van Adrie Strien. “Uiteraard hebben we goed geluisterd naar de stem van de inwoners tijdens de dorpsgesprekken en gaan daarnaar handelen.”

“Kijk, de inwoners van de gemeente Lopik waren net als bij de energietransitie niet voldoende ingelicht over het wel of niet zelfstandig blijven,” vult De Leede aan. “Over belangrijke zaken moeten we het gesprek met elkaar ingaan in de kernen en niet enkel communiceren via de krant of social media.”

Gelet op de nodige speelruimte en bandbreedte zit in het bestuursakkoord ruimte om als gehele Lopikse samenleving in te spelen op wat nodig is. De coalitie wil op deze manier, samen met andere partijen in de raad, kunnen inspelen op de veranderende omstandigheden en hierin optrekken met inwoners, ondernemers, maatschappelijke partners en de organisatie. Dit vraagt van alle partijen het vermogen elkaar te begrijpen en met respect voor elkaars zienswijze tot de beste uitkomst te komen. “Op de Lopikse manier: pragmatisch. Dat is onze kracht!”, verduidelijken De Leede en Strien in het bestuursakkoord.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Recreatieschap werkt aan betere voorzieningen in Nedereindse Park Nieuws gisteren
Afbeelding
Heel veel oude landbouwvoertuigen op historisch oogstfeest Montfoort Nieuws 1 jun., 15:44
Afbeelding
Felicitaties voor 60-jarige huwelijk van bruidspaar Van Dijk Nieuws 1 jun., 07:48
Afbeelding
College IJsselstein biedt Kadernota 2024 aan Nieuws 31 mei, 16:00
Afbeelding
Aanvaller Jordy Keja van SV Lopik na zware tijd terug op niveau Sport 31 mei, 08:30
Afbeelding
Gemeenteraad Montfoort wil meer invloed op zonnevelden Nieuws 31 mei, 08:03
Afbeelding
Kunstroute onder de scheve toren van Linschoten Nieuws 31 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek naar ruimere openingstijden gemeentewerf Montfoort Nieuws 31 mei, 07:57