Gids Marga Hoogendoorn bij de expositie
Gids Marga Hoogendoorn bij de expositie Foto: Stichting Oud Montfoort

Nieuwe expositie Stadsmuseum De Knoperij: ‘Water: Vriend of vijand?’

Algemeen 463 keer gelezen

MONTFOORT • Water. We kunnen niet zonder. We drinken het. We wassen ons ermee. We gebruiken het in ons huis. Het komt uit de lucht (soms met bakken) en uit de grond. Soms redt het ons, soms is het onze dood. Water heeft vele kanten. Het vieren van 900 jaar waterbeheer en 350 jaar Oude Hollandse Waterlinie waren aanleiding voor de expositiegroep van het Stadsmuseum De Knoperij om daar een expositie aan te wijden.

Peter Versloot van de stichting Oud Montfoort werkte de tekst van de expositie uit en vertelt: “In 1672 werd de Oude Hollandse Waterlinie in werking gezet. Daardoor kwamen de Fransen bij hun opmars tot stilstand en strandden onder andere in Montfoort. Ze onderdrukten de bevolking en plunderden de stad en bij het vertrek bliezen ze het kasteel op. Hoe zou Montfoort zich ontwikkeld hebben als dat niet was gebeurd ? We zullen het nooit weten.”

De expositie gaat verder terug naar het ontstaan van Montfoort. Zonder een goed waterbeheer zou een groot deel van Montfoort nu onder water staan. Dit jaar wordt ook het 900-jarig bestaan van het Waterbeheer herdacht. 

Peter: “Het Waterschap zorgde ervoor dat we droge voeten kregen. In deze expositie meer over het ontstaan ervan, maar ook over hun taak vandaag. Verder besteden we aandacht aan het Waterleidingbedrijf aan de Blindeweg, de waterzuivering en de waterbeheersing door de eeuwen heen.”

Erik Vergeer (secretaris van stichting Oud Montfoort): “We hebben speciaal een film laten maken over het waterbeheer rondom Montfoort waar Theo van Bellegom bij de Tiendweg en op Blokland het in het landschap laat zien en uitlegt.”

Het museum heeft de rondreizende expositie van de Oude Hollandse Waterlinie ook naar Montfoort gehaald. Hier wordt de werking van de waterlinie op grote banners goed uitgelegd.

“Het verhaal van het water in onze omgeving is indrukwekkend. Voorwerpen die met water te maken hebben zijn lastiger. We moesten echt goed zoeken maar hebben toch een mooie verzameling bijeengebracht. Van het watermuseum in Arnhem kregen we een aantal voorwerpen in bruikleen en we hebben een aantal bijzondere polderkaarten van 400 jaar geleden”, voegt Peter Gruters van de stichting toe.

En wat is nu het antwoord op de vraag of het water voor Montfoort een vriend of een vijand is ? Die conclusie is in het museum te lezen. 

In de zomerperiode breidt het museum de expositie uit met een fotowedstrijd over water. Daarover komt nog verder bericht.

Stadsmuseum De Knoperij aan de Keizerstraat 25 heeft haar openingsdagen uitgebreid naar 4 dagen per week: woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.00-16.00 uur en op zaterdag van 10-16 uur. De expositie in het museum is gratis en duurt tot begin september 2022. Daarnaast is er de gasttentoonstelling ‘portretten van schilder Marian de Jong. Meer informatie op www.oudmontfoort.nl

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 21 uur geleden
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10
Afbeelding
Overval op woning in Lopik blijkt poging tot oplichting update 25 mrt, 16:46
• Overhandiging van de cheque door Wob Scholtens, voorzitter van BCM aan Marjon de Jong van 't Bakkershuis
Succesvolle bridgeactie voor Bakkershuis Montfoort Nieuws 25 mrt, 16:00