• De jongeren waren massaal naar het stadhuis gekomen om insprekers Jamal en Appie te steunen.
• De jongeren waren massaal naar het stadhuis gekomen om insprekers Jamal en Appie te steunen. (Foto: Lysette Verwegen)

Jongerenstichting JIJ-Connect vraagt politiek om actie

  •   keer gelezen

IJSSELSTEIN • Jamal Lachkar en ‘Appie’ Abdulahi Ali waren vorige week goed voorbereid om het belang van hun missie aan de politiek uit te leggen. Hun presentatie voor de commissie samenleving liet aan duidelijkheid niets te wensen over. Inzet: een nieuwe aanpak, ontstaan vanuit de jongeren zelf, omdat de reguliere aanpak al jaren geen zoden aan de dijk zet. Jongeren van 14 tot 27 jaar blijven tussen wal en schip vallen, niet alleen in IJsselveld-Oost, maar ook in andere wijken. Professional Jamal en coach/uitvoerder Appie horen het op straat: ‘Ik wil meer vereniging in de buurt, er wordt hier niets gedaan.’ ‘Dat je uit een achterstandswijk komt wil niet zeggen dat je niet kan groeien; lager opgeleide kinderen zijn niet dom.’ ‘Noem jij eens de laatste activiteit die voor ons georganiseerd is? En waarom is er geen plek om te chillen behalve buiten?’ Of: ‘Als ik iets wil doen moet ik helemaal naar Utrecht.’ Het kan leiden tot situaties in de wijk: ‘De buurt lijkt nu rustig maar ik heb het gevoel dat het elk moment kan ontploffen.’ Het is een bloemlezing uit de hartenkreten van de jongeren die het zo anders willen.

Aanspreekpunten

Volgens stichting JIJ-Connect, de stem van de jongeren, ontbreekt het aan zichtbare en laagdrempelige aanspreekpunten voor deze jongeren. “Zo simpel is het; iemand die op straat en ook buiten kantoortijden te zien is. Die luistert en de weg wijst, die steunt of even belt als de jongere dat zelf niet kan. En belangrijk: wederzijdse vertrouwen”, legt Jamal uit. Hij en Appie, gesteund door Willem – met professionele ervaring in het Haagse straatwerk – kennen de doelgroep en spreken de taal van de straat. “Wij doen het helemaal vanuit ons hart. Ik wéét dat het moeilijk is voor de jongere: ik ken de problemen, de gezinssituatie, de financiën. Ik snap het en dat voelt dichtbij en écht. We staan naast ze. Dat is het grote verschil.”
Ook een zinvol aanbod voor de jongeren ontbreekt. “De jongeren zijn in groepen op eigen initiatief gaan trainen op het Cruyff Court, maar er is meer nodig. Een aanbod van zinvolle dagbesteding en ondersteuning om de participatiemogelijkheden van de jongeren te vergroten, en dat kan niet op straat.” Wat JIJ-Connect kan bieden: “Samenwerking met netwerkpartners, een schakelfunctie en ontzorgen. We willen het samen doen, maar wel op de goede manier.” En daarvoor zijn afspraken nodig met IJsselsteinse organisaties en gemeente die worden nagekomen; iets waar het vaak aan ontbreekt en wat wantrouwen kweekt.

Complimenten

De politieke partijen zijn onder de indruk van de grote opkomst van jongeren en het regent complimenten. Er zijn ook veel vragen. PvdA: “Wat doen jullie anders dan Pulse, gemeente of politie? Wat kunnen wij doen? Gaat het om jongens en meiden?” De VVD wil een informeel gesprek om de wensen van JIJ-Connect verder te inventariseren. Ook een wens van het CDA: “We praten te vaak over jullie en te weinig met jullie. Hoe kunnen wij jullie steunen?” D66 vraagt wat er verder nodig is omdat er op het Cruyff Court al veel gebeurt.” Of er geld nodig is? Jamal: “Het gaat eerst om vertrouwen en support. We willen serieus worden genomen. Geld is ook nodig, net als een locatie, want in Studio 10 is geen ruimte voor de jongeren.” En hoe JIJ-Connect is ontstaan? “De jongeren zijn altijd bij elkaar; in de wijk, en tijdens sporten. Daar worden de contacten gelegd. JIJ-Connect ziet de kwaliteiten van de jongeren en wij kunnen en willen dit omzetten naar werk.” Appie is er als uitvoerder en coach binnen de stichting een voorbeeld van. De LDIJ concludeert dat Studio 10 niet dekkend is. “Kunnen we daar als raad iets mee?” 
Jamal: “Wie iets wil doen moet op de fiets de wijk in, zichtbaar zijn en herkenbaar; in het zwart met goud zoals onze T-shirts. Studio 10 is niet voor de activiteiten van onze doelgroep, wel voor andere doelgroepen.” Hij refereert aan een recente mislukte afspraak: “Voor ons is er nog niets.” Na afloop van de vergadering worden er veel handen geschud met de jongeren. “We voelen ons gehoord. Er zijn kansen”, aldus Jamal en Appie. “Nu actie.”

Lysette Verwegen

Lysette Verwegen
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten