Tram bij smeerinstallatie in IJsselstein.
Tram bij smeerinstallatie in IJsselstein. Foto: Gerard van Buuren

Piepende trams krijgen wieldempers tegen geluidsoverlast

3 jun, 13:18 Algemeen

IJSSELSTEIN / NIEUWEGEIN • Op de trams die rijden in Nieuwegein, Utrecht en IJsselstein komen dit jaar nog wieldempers. Deze nieuwe maatregel komt bovenop de smeerinstallaties die onlangs op zestien locaties zijn geplaatst. Uit recente metingen blijkt dat beide maatregelen geluidsoverlast van piepende trams aanzienlijk beperken. Dat meldt Regiotram Utrecht.

“Mensen die dichtbij wegen of rails wonen, horen daar af en toe iets van. Op sommige plekken langs ons tramtracé was deze overlast echter erg groot. Dat betreuren we zeer, want geluidsoverlast kan erg ingrijpen op het leven en welzijn van onze inwoners”, aldus gedeputeerde Arne Schaddelee. 

“We zijn hierover in gesprek gegaan met deze omwonenden en hebben onderzoek gedaan naar wat dit geluid zou kunnen verminderen. We zijn blij nu te kunnen melden dat zowel de baansmeerinstallaties als de wieldempers het geluid echt sterk verminderen.”

Smeerinstallaties
In oktober vorig jaar is het trambedrijf van de provincie begonnen om in IJsselstein smeerinstallaties te plaatsen. Ook in de gemeente Utrecht zijn dit jaar bij Graadt van Roggenweg, 24 October plein en Europaplein deze installaties geplaatst.

Eerder waren al in Nieuwegein (Zegelstede) en langs de nieuwe tramlijn naar Utrecht Science Park (bij halte Galgenwaard) deze machines geïnstalleerd.

Wanneer een tram nadert, zorgen deze machines automatisch voor smering. Dit verbetert volgens het trambedrijf het contact tussen de wielen van de trams en de rails en vermindert het piepende geluid wanneer de trams door de bocht rijden.

Omdat de smeermachines niet op elke locatie geplaatst kunnen worden, is er gekozen voor extra wieldempers op de trams zelf. De wieldempers moeten het geluid langs de gehele tramlijn nog verder verminderen.

Buspendel komt niet meer terug
De uitkomsten van het onderzoek zijn voor de provincie Utrecht aanleiding om vanaf het moment dat de trams weer gaan rijden op IJsselstein de normale dienstregeling te laten hervatten door vervoerder U-OV.

Momenteel rijden er geen trams vanwege werkzaamheden aan de trambaan in Nieuwegein. Naar verwachting zijn deze werkzaamheden in juli afgerond en rijden vanaf dat moment de trams weer in de dienstregeling op de huidige lijnnummers 60 (Utrecht-Nieuwegein) en 61 (Utrecht-Nieuwegein- IJsselstein). 

De tijdelijke buspendel in de avonduren die vorig jaar was ingesteld tussen Nieuwegein en IJsselstein vanwege geluidsoverlast van de trams komt dan niet meer terug.

Julia Koster

Redactiecoördinator De Molenkruier

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Archiefonderzoek naar korenmolen De Hoop Algemeen 14 aug, 09:00
Afbeelding
Grote schuurbrand in Lopik slaat niet over naar stal, geen gewonden 112 14 aug, 02:31
Afbeelding
Antonius Ziekenhuis levert medicijnen thuis af Algemeen 13 aug, 10:00
Afbeelding
Van boer tot bord in het Groene Hart Algemeen 13 aug, 09:00
Afbeelding
Stuk glas veroorzaakt brand in bouwcontainer 112 12 aug, 17:34
Afbeelding
Hevige rookontwikkeling door buitenbrand langs N210 112 12 aug, 17:30
Afbeelding
Gemeente Lopik waarschuwt voor parkeerboetes lang de Lek Algemeen 12 aug, 14:10
Afbeelding
Dienstregeling bus 107 en tram wijzigt door Vuelta Algemeen 12 aug, 10:55