Bus bij het centraal station in Utrecht.
Bus bij het centraal station in Utrecht. Foto: ©hansenn/123RF.COM

Utrechtse ouderen met krappe beurs jaar gratis met OV

3 jun, 13:00 Algemeen

REGIO • Ouderen in de provincie Utrecht met alleen een AOW-uitkering kunnen vanaf september een jaar lang gratis gebruik maken van bus en tram. De provincie doet dit om de sociale en financiële drempel om op bezoek te gaan bij vrienden, familie en kennissen te verlagen. 

Het initiatief voor deze actie komt uit het coalitieakkoord van de provincie Utrecht, waarin een proef met gratis regionaal openbaar vervoer is aangekondigd. Deze is bedoeld om ouderen met een krappe beurs meer bewegingsvrijheid te geven en kansen om sociale contacten aan te knopen. 

De proef met gratis OV is voorbereid in samenwerking met vervoerders U-OV en Syntus Utrecht. De actie loopt tot december 2023.

Voorwaarden
Ouderen die de AOW-leeftijd hebben bereikt, wonen in de provincie Utrecht en voor 100 procent aangewezen zijn op een AOW-uitkering zonder pensioen kunnen gebruik maken van dit aanbod.

Iedereen die voldoet aan deze voorwaarden en zich heeft aangemeld voor deze actie, ontvangt een gratis ov-abonnement dat op hun persoonlijke OV chipkaart wordt geladen. Met deze pas is het mogelijk om in de gehele provincie Utrecht gratis gebruik te maken van het Dal Vrij Provincie Utrecht reisproduct. 

Daarmee kan men op doordeweekse dagen na 9 uur gratis reizen met bus, tram en buurtbus in de provincie Utrecht. In het weekend en op officiële feestdagen is de gehele dag gratis reizen mogelijk. Met dit reisproduct kan men ook gebruik maken van de flex-diensten van beide Utrechtse vervoerders.

Informatiecampagne
De provincie Utrecht bereidt momenteel een informatiecampagne voor samen met vervoerders U-OV en Syntus Utrecht om breed bekendheid te geven aan deze proef met gratis OV. Op de campagnesite komt meer informatie over hoe men zich voor deze actie kan aanmelden.

De actie met gratis reizen wordt mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage door de provincie Utrecht van 1,3 miljoen euro.  

Julia Koster

Redactiecoördinator De Molenkruier

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Archiefonderzoek naar korenmolen De Hoop Algemeen 14 aug, 09:00
Afbeelding
Grote schuurbrand in Lopik slaat niet over naar stal, geen gewonden 112 14 aug, 02:31
Afbeelding
Antonius Ziekenhuis levert medicijnen thuis af Algemeen 13 aug, 10:00
Afbeelding
Van boer tot bord in het Groene Hart Algemeen 13 aug, 09:00
Afbeelding
Stuk glas veroorzaakt brand in bouwcontainer 112 12 aug, 17:34
Afbeelding
Hevige rookontwikkeling door buitenbrand langs N210 112 12 aug, 17:30
Afbeelding
Gemeente Lopik waarschuwt voor parkeerboetes lang de Lek Algemeen 12 aug, 14:10
Afbeelding
Dienstregeling bus 107 en tram wijzigt door Vuelta Algemeen 12 aug, 10:55