• De oude voorwerpen op de tafel worden nog eens extra goed bekeken.
• De oude voorwerpen op de tafel worden nog eens extra goed bekeken. Foto: Linda de Kort

Mariënstein terug naar de jaren ‘60

Algemeen 662 keer gelezen

IJSSELSTEIN • In Mariënstein vonden tal van activiteiten plaats ter ere van het 60 jarige bestaan zoals een stadswandeling, een dansfeest voor de bewoners, Back to the Sixties-vrijwilligersfeest en nog veel meer. Het hele centrum werd omgebouwd met spullen van de bewoners zelf en van kringloopwinkel Noppes naar de jaren ‘60. Met als één van de hoogtepunten het bezoek van Rob en Pauline Koerse die met hun presentatie ‘Terug in de tijd’ en alle bijbehorende spullen de bewoners mee terugnamen naar die tijd.

Rob en Pauline konden op veel bijval rekenen. Zij vertelden hoe mensen woonden en leefden aan de hand van de indeling van de week. En dat herkenden de bewoners wel.

“Maandag was…..”, vraagt Rob. “Wasdag!”, reageren de bewoners meteen. Pauline laat de wasteil zien, het wasbord, de Sunlightzeep en het droogrekje dat rondom de kachel werd gezet. Ze houdt ook een klein zakje omhoog. “Zakje blauw”, klinkt het vanuit de zaal. “Dat deed moeder bij de laatste spoeling van de was om de was extra wit te krijgen.”
De dinsdagavond wordt ook meteen herkend. Zeker niet iedereen had een televisie in de jaren ‘60, maar een radio was wel veel te vinden in de huizen. Er werd er dus geluisterd naar het hoorspel ‘De bonte dinsdagavondtrein’. Vader in de rookstoel, moeder stopte wat sokken en de kinderen er omheen. De bewoners lachen om de herinnering.

De Nieuwegeiners Rob en Pauline nemen de rest van de week door waarbij in het onderdeel eten en drinken het wecken van groenten en fruit voorbij komt, de verplichte levertraan, het regeringsbrood en het bordje Brinta. “O, wat was die levertraan vies”, gruwelt een bewoonster nog bij de herinnering.

Eierkolen

En wie kwamen er allemaal langs de deuren? De kolenboer, de groenteboer, de melkboer (’met losse melk’) en de schillenboer (’dat was voor de varkens’). De meeste mensen gebruikten eierkolen van de kolenboer, antraciet was te duur. En in de jaren ‘60 deed men al aan recycling: het as van de kachel werd in de winter gebruikt om gladheid tegen te gaan.
Alle voorwerpen die Rob en Pauline uit hun collectie hebben meegenomen, zoals de krulspelden, de leisteen voor het scheermes, het rolletje pepermunt en de leesmap met Libelle, Panorama en de destijds spannende De Lach en de pruimtabak roepen vele warme herinneringen op. De middag wordt helemaal gezellig aangevuld met liedjes uit de jaren ‘60 die de bewoners vrolijk meezingen.

Na de presentatie schuift een 93-jarige bewoonster nog even bij de tafel met alle voorwerpen aan. “Zo leuk, ik herken het allemaal. Zo’n zelfde koffiemolen gebruikten wij vroeger thuis. Ik heb de molen aan mijn neef gegeven. Die staat nu in zijn keuken als pronkstuk, maar ik herinner me nog heel goed dat mijn moeder daar de koffie mee maakte.” De jaren ‘60 kwamen weer even tot leven in Mariënstein. 

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 23 uur geleden
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10
Afbeelding
Overval op woning in Lopik blijkt poging tot oplichting update 25 mrt, 16:46
• Overhandiging van de cheque door Wob Scholtens, voorzitter van BCM aan Marjon de Jong van 't Bakkershuis
Succesvolle bridgeactie voor Bakkershuis Montfoort Nieuws 25 mrt, 16:00