<p>• Organisatoren Renate de Jonge en Jos Bol nemen vast een kijkje bij een van de Verborgen Tuinen: de Historische Kruidentuin aan de Walkade.</p>

• Organisatoren Renate de Jonge en Jos Bol nemen vast een kijkje bij een van de Verborgen Tuinen: de Historische Kruidentuin aan de Walkade.

(Foto: Lysette Verwegen)

Mevrouw Klein Sprokkelhorst terug met Verborgen Tuinen

  •   keer gelezen

IJSSELSTEIN • Na de laatste Kerstavond van mevrouw Klein Sprokkelhorst in 2018 en het ‘bezinningsjaar ‘ in 2019, volgden er voor de krasse dame tumultueuze jaren. Alle plannen voor 2020 werden door corona gecanceld of vonden aangepast plaats en de eerste editie van Verborgen Tuinen stond ook onder druk van corona. Maar nu gaat mevrouw Klein Sprokkelhorst weer goed op pad. Het evenement Verborgen Tuinen 2.0 komt eraan op 11 juni. En op 3 september volgt er zelfs nog een evenementje: Aqua Musica, te beleven op vier plekken langs de stadsgracht.


Ondanks alle coronaperikelen bleef de stichting Mevrouw Klein Sprokkelhorst actief. Voorzitter Jos Bol en bestuurslid Renate de Jonge halen de herinneringen op: “Twee zomeravonden in het Kasteelpark vol voorstellingen met als thema Vaudeville - De Zeven Hoofdzonden konden niet doorgaan, net als het zaterdagmiddagprogramma De Zeven Deugden.” Een alternatief evenement vanaf het water werd getransformeerd tot een miniconcert van één bootje in combinatie met het carillon. Het werd een troostconcert vanaf een klein muziekbootje in het water voor Isselwaerde, openbaar voor wie het ontdekte, maar vooral voor personeel en bewoners van het woonzorgcentrum, die zwaar waren getroffen door de pandemie.
In 2021 kon in het najaar de eerste Verborgen Tuinen wel doorgaan: “We waren het eerste evenement dat weer kon, omdat het buiten was en verspreid over diverse locaties. Gelukkig, want daarna ging alles weer op slot.”

En nu is er Verborgen Tuinen 2.0: “In het voorjaar als alles in bloei staat, zoals we ooit gepland hadden.” Een nieuw initiatief nadat de tiende Sprokkelroute in 2018 werd gestopt. “Het waren prachtige jaren, maar het werd te druk; de stad werd te klein. Ons nieuwe evenement geeft ook de eigenaren van de 95 opengestelde winterlocaties de kans om de zomerversie van de Sprokkelroute eens zelf te beleven.” Omdat het een buitenevenement is, kan de organisatie flexibeler werken. “Handig voor als er weer eens iets tussen zou komen...” Een ander voordeel: “Er zijn niet alleen locaties in de binnenstad, maar ook in de omliggende wijken, zoals aan de Poortdijk en het Imminkplein, maar ook in Achterveld.” Jos lacht: “We hebben vorig jaar een proefrit op de fiets gemaakt, Renate zelfs op een zachte band, langs alle locaties om een presentje af te geven van sponsor Intratuin. We haalden het net binnen de tijd, maar dat was niet voldoende om alle voorstellingen volledig te bekijken.” Een keuze maken uit het uitgebreide programma en een route uitstippelen is dus een aanrader.

Op de website www.sprokkelhorstpresenteert.nl zijn beschrijvingen van de voorstellingen te vinden. Bijzondere voorstellingen: “Miek Borm, die met vrienden De fratsen en strapatsen van Tijl Uilenspiegel bedacht.” Of harpist Joost Willemze: “Hij doet al jaren mee en ontwikkelde zich van aanstormend talent tot een gerenommeerd musicus die al diverse internationale prijzen in de wacht sleepte.” Kwibus en Amicitia geven een voorproefje van de musical Ciske de Rat en Juxtapose is een bijzondere combinatie van dans en beeldende kunst. “Het Iraakse duo, de broers Monir en Nariman Goran, op gitaar en ud is ook de moeite waard.”

Hoe de organisatie aan alle tuinadressen komt: “Gewoon fietstochten maken en aanbellen”, vertelt Renate. “Gelukkig hoeven we ons niet uitgebreid voor te stellen, want veel mensen kennen de Sprokkelroute wel en dat schept meteen vertrouwen.” De tuinen variëren van strakke ontwerpen, tot dwaaltuinen en een prachtige tuin met een Marokkaanse veranda tot een tuin met zwembad: “Daar kon vorig jaar een schoonzwemster terecht.” Het zijn allemaal plekken waar het publiek normaal niet kan komen. “Uniek en sfeervol, zeker in combinatie met de voorstellingen.”

En natuurlijk duikt mevrouw Klein Sprokkelhorst in diverse tuinen op. In het logo op de website sprokkelhorstpresenteert.nl is te zien dat ze slanker is geworden. “Het is een actieve dame die nu duidelijk aan de wandel is”, verklaart het tweetal. “Maar nog wel heel herkenbaar.” De naam van de website is bewust gekozen: “Dat geeft de mogelijkheid om verschillende evenementen te presenteren. Zoals op 3 september Aqua Musica.”

Mevrouw Klein Sprokkelhorts presenteert: Verborgen Tuinen op zaterdag 11 juni vann 13.00 tot 17.00 uur. De 35 tuinen - zowel openbaar als particulier - bieden een bijzonder en sfeervol podium aan kunst en cultuur: van muziek, dans en theater tot poëzie. Flyers met plattegrond zijn op diverse plekken in de stad al te vinden. De toegang tot de tuinen - herkenbaar aan de Sprokkelhorstvlag - is gratis.

Lysette Verwegen

Lysette Verwegen
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten