• Het Bouwteam test het materiaal voor het IJsselspektakel op veiligheid en bruikbaarheid.
• Het Bouwteam test het materiaal voor het IJsselspektakel op veiligheid en bruikbaarheid. (Foto: Paul van den Dungen)

Het IJsselweekend komt eraan

  •   keer gelezen

montfoort • Eigenlijk had het eerste IJsselweekend Montfoort al in juni 2020 moeten plaatsvinden maar corona gooide roet in het eten. Dit jaar gaat het dan toch gebeuren. Eindelijk een evenement op en aan de Hollandse IJssel en wel op 17,18 en 19 juni. De organisatie is in handen van de Stichting Tent Activiteiten Montfoort (STAM) en Lions Het Stigt. 


Klassiek en jazz

Het IJsselweekend vindt plaats op de beide kades ter hoogte van de brug en het Oude Stadhuis. Drie dagen lang wordt Montfoort ondergedompeld in een uiterst variabel cultureel programma, te beginnen met het IJsselconcert op vrijdagavond 17 juni. Naar voorbeeld van het Prinsengrachtconcert staat deze avond in het teken van klassiek, opera en jazz. Het is de 100-jarige muziekvereniging Ons Genoegen die het spits afbijt, gevolgd door een gastoptreden van een violiste die vanuit Oekraïne is gevlucht en nu in Montfoort onderdak heeft gevonden. Pianiste Yang Yang Cai neemt het volgende deel voor haar rekening waarna het de beurt is aan tenor Michiel van ‘t Landt en mezzosopraan Amy Egbers die een aantal operamelodieën vertolken. De avond wordt afgesloten met de zevenkoppige Groningse studenten AMF Jazzband die bekende jazz-standards, funk en dixieland ten gehore brengen. Tijdens het IJsselconcert wordt het bestaande terras van Het Oude Stadhuis uitgebreid met een drijvend terras van 30x4 meter. Mensen kunnen op dit terras, direct tegenover het podium een diner of tapas arrangement boeken. Ook zijn er ligplekken voor sloepen.

Fietsen over de IJssel

Zaterdag 18 juni is ingeruimd voor het IJsselspektakel, waarbij deelnemers van een plateau af fietsen om te proberen over een 30 meter lange balk de bel te bereiken. Vorige week was de bouwploeg van dit evenement nog druk aan het experimenteren hoe en met welke materialen dit het beste gerealiseerd kan worden. De bouwploeg, bestaande uit Erik v.d. Poel, Gerrit Meerkerk, Gert Koppes en Maarten van de Brink staat voor een flinke uitdaging maar ze hebben er alle vertrouwen in dat dit goed komt. Als proef werd op een deel van de Hollandse IJssel een paar pontons in het water gelegd en verankerd. Dat gaat straks ook bij de brug gebeuren. “Het wordt een unieke en waarschijnlijk eenmalige kans om over de Hollandse IJssel te fietsen want gezien alle veiligheidskosten en technische uitdagingen wordt volgend jaar waarschijnlijk voor een andere wateractiviteit gekozen”, aldus Maarten van de Brink. Tijdens de wateractiviteiten is de Reddingsbrigade IJsselstein op volle sterkte aanwezig met  29 man en 6 vaartuigen. Peter Oberink praat het evenement aan elkaar en ook KPJ Montfoort helpt mee het programma in te vullen. Deelnemers voor het waterspektakel kunnen zich aanmelden via een formulier op de website www.ijsselweekend.nl. De fietsen worden geleverd door Cheapassbikes uit Montfoort.

Lazy Sunday

Zondag 19 juni staat vanaf 13.00 uur in het teken van Lazy Sunday met de band Hooked Up!, DJ Lou en verschillende activiteiten voor de kinderen op en langs het water. Bezoekers kunnen dan meevaren in een drakenboot van de Montfoortse Waterdragons en ligt er een loopmat in het water waar de kinderen onder toezicht van de reddingsbrigade over heen kunnen lopen.

Financiële uitdaging

Naast een technische staat de organisatie ook voor een financiële uitdaging. Jeroen Papenhuizen: “We hopen dat het evenement zich in de toekomst grotendeels zelf kan financieren door de verkoop van kaartjes en consumpties. Maar om deze eerste editie van de grond te krijgen hebben we gewoon sponsoring vanuit het bedrijfsleven nodig. Gelukkig vinden veel ondernemers het prachtig dat we nu eindelijk eens wat met onze IJssel gaan doen. Daarvoor hebben zij een bijdrage in geld of goederen toegezegd. Ook de gemeente Montfoort, Hoogeheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Rijkswaterstaat en omwonenden denken gelukkig actief met ons mee.’’ Met de steun en enthousiasme van al die partijen moet het gaan lukken hier een jaarlijks evenement van te maken waarbij Montfoort zich van zijn beste (IJssel) kant kan laten zien. 

Voor meer informatie en kaarten ga naar www.ijsselweekend.nl

Paul van den Dungen

Paul van den Dungen
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten