Met een druk op de knop heeft bakker Cees van Eekeren (r) de elektrische maalstoel in werking gezet.
Met een druk op de knop heeft bakker Cees van Eekeren (r) de elektrische maalstoel in werking gezet. (Foto: Paul van den Dungen)

Molen De Valk krijgt elektrische maalstoel

  •   keer gelezen

MONTFOORT • Eind vorig jaar werden de molenaars door het Utrechts Landschap overvallen met de mededeling dat ook molen De Valk voorlopig niet meer op de wind mocht draaien. Een buitengewoon ingrijpende maatregel. 


Na een korte periode van bezinning werd het plan geboren om een elektrische maalstoel aan te schaffen, waarmee het plaatselijk gezaaide en geoogste graan tot meel kon worden verwerkt want de slogan, binnen 30 kilometer ‘Van akker naar bakker’ is en blijft het streven. Online werd op tal van marktplaatsen in Europa naar een maalstoel gezocht, maar zonder resultaat. Alleen in Oostenrijk worden nog nieuwe elektrische maalstoelen gemaakt, maar een nieuwe maalstoel was geen optie. Zoals vaker lag de oplossing gewoon om de hoek en wel op Willeskop in de opslag van de firma Verweij uit Oudewater. Een maalstoel van 50 jaar oud uit een oude gesloopte molen. Met een verroest frame en versleten maalstenen. Na wat onderhandelen werd de prijs bepaald, inclusief het bezorgen en demontage. Na het geheel op de molen in de buitenlucht met staalborstels was ontroest en gereinigd, kon deze door een bevriende relatie/sponsor op de stelling worden gehesen. Daar werd begonnen met de grote renovatie/restauratie.

Intussen was Hans Titulaer van de gelijknamige molensteenmakerij in Malden, begonnen met het gieten en billen van de stenen. Dat laatste is het scherp maken van de groeven in de steen om goed te kunnen malen. Een langdurig proces omdat de stenen meerdere weken moeten uitharden. De stenen werden eind februari geleverd en naar de maalzolder gehesen. Daar begon het afstellen van de afzonderlijke onderdelen. Een kleine groep molenaars is hier meerdere dagen mee bezig geweest. Net als bij autowielen hebben maalstenen ook last van onbalans en produceren zo geen gelijkmatige kwaliteit meel. Uiteindelijk was er 9 kilo lood nodig on de stenen in balans te krijgen. Ook het aanleggen van een 360 Volt leiding en schakeling werd gemonteerd. Daarna werd op 30 maart de eerste 250 kilo meel met succes geproduceerd. 

Afgelopen zaterdag werd dit maalproces officieel in werking gesteld door de vijfde generatie van bakkerij Van Eekeren. Cees van Eekeren zette met een druk op de knop de maalstoel in werking onder toeziend oog van Saskia van Dockum, directeur rentmeester van het Utrechts Landschap terwijl molenaar Aart de Bruin ervoor zorgde dat het gemalen meel op de juiste wijze in de meelzak werd opgevangen.

Paul van den Dungen

Linda de Kort
Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws
Volg @LindaKort op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten