De initiatiefnemers van Achterveld Actief markeren de omtrek van de 'verborgen' jeu-de-boulesbaan.
De initiatiefnemers van Achterveld Actief markeren de omtrek van de 'verborgen' jeu-de-boulesbaan. (Foto: Lysette Verwegen)

Verwaarloosde jeu-de-boulesbaan wordt weer opgegraven

  •   keer gelezen

IJSSELSTEIN • Enkele jaren geleden legde de gemeente in het park naast kinderboerderij ’t Eiterse Hofje, tegenover de Wijktuin Achterveld, een jeu-de-boulesbaan aan. Door verwaarlozing en te weinig gebruik van de faciliteit, is de baan letterlijk onder de zoden verdwenen. Maar daar gaat Achterveld Actief op 21 mei wat aan doen: “We gaan de baan opgraven en met gemeente en RMN herstellen, zodat er weer gespeeld kan worden.”


Marion van Hoof, Marie-José de Zeeuw, Koos van Lieshout, Henk van Logtestijn en Timo Ruizendaal zijn de actieve bewoners die zich vorig jaar verenigden. “Na ons eerste project ‘Achterveld Actief met energie’ stond deze baan ook op ons lijstje, maar door corona moesten we de aanpak uitstellen, terwijl we alles al georganiseerd hadden.” De jeu-de-boulesbanen bij wijkcentrum De Oase en bij de Kloosterspeeltuin worden regelmatig gebruikt. “Hoog tijd om de Achterveldbaan in ere te herstellen.” De baan ligt in een prachtig park, waar de gemeente recent het sportveldje en de paden heeft opgeknapt en waar de bewonersgroep enkele jaren geleden vier fitnesstoestellen liet plaatsen. Op dit moment zijn de vage contouren van de baan nog te zien aan vergeeld gras. “Maar na zaterdag ligt het er weer spic en span bij.”

Parkplan

Er wordt volgens de bewoners te weinig gebruik gemaakt van het park. “Eigenlijk willen we een soort Parkplan maken voor allerlei activiteiten. Met belijning op het sportveldje voor verschillende sporten en de aanleg van een trimparcours. Met het plaatsen van een schaaktafel en een  tafeltennistafel wordt er nog veel meer mogelijk. Het park is een mooie aanvulling op de kinderboerderij en de Wijktuin”, vindt het vijftal. “Zo wordt het niet alleen gezelliger in de wijk, maar worden bewoners ook geactiveerd om samen te bewegen. Of om gewoon gezellig samen te komen, bijvoorbeeld voor een buurtpicknick.” In coronatijd zijn er ook scholen in het park geweest, al gebeurt dat nu minder vaak. “Ook voor de kinderen is dit een mooie plek voor sport en spel.”

Bewonersinitiatief

Achterveld Actief is een bewonersinitiatief om de betrokkenheid en saamhorigheid in Achterveld - met 9.000 bewoners een van de grootste wijken in de stad - te versterken. Ook de voormalige bewonersgroep Achterveld-Groenvliet is opgegaan in het initiatief. “Wij zijn slechts het kernteam; het gaat vooral om tal van groepjes die binnen Achterveld Actief activiteiten bedenken, oppakken en uitvoeren.” Alle activiteiten hebben betrekking op gebieden als groen, energie, wonen, mobiliteit, sociale samenhang en meer.  ”We streven ernaar om een goede vertegenwoordiging uit alle doelgroepen en hoeken van de wijk te krijgen en te zorgen dat voldoende wijkbewoners actief willen bijdragen aan het opzetten en uitvoeren van de verschillende activiteiten. En natuurlijk sluiten we aan bij de succesvolle activiteiten die er al zijn, zoals: de Wijktuin, Wij-koken, de IJsselsteinse Bijenvereniging, de kinderboerderij. En we zoeken verbinding en samenwerking met andere lokale organisaties, zoals: Klimaatneutraal IJsselstein, Groenplatform, scholen en verenigingen.” Na het eerste project Achterveld Actief met energie, staan er nog andere projecten op de planning. Achterveld actief met: ...bewegen, ... jongeren, ...natuur, ...ontmoeten. “We hebben er het volste vertrouwen in dat alle projecten elkaar versterken en dat door de goede samenwerking onze wijk nog mooier, leuker en gezelliger kan worden, met de steun van de gemeente en andere organisaties.”

Bekend worden

Achterveld Actief timmert aan de weg om bekender te worden in de wijk. “Het is hier rustig en gezellig wonen maar er is nog veel meer mogelijk, als nog meer bewoners zich willen inzetten met ons. We zijn al te vinden onder Achterveld op de app Buurkracht, die gratis gedownload kan worden.”
Wie meer informatie wil, een initiatief heeft of mee wil helpen kan mailen naar: achterveldactief@gmail.com.

Lysette Verwegen

Lysette Verwegen
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten