Annet van Ballegooijen ging bij het schrijven van 'Mammoedig' uit van haar eigen ervaringen.
Annet van Ballegooijen ging bij het schrijven van 'Mammoedig' uit van haar eigen ervaringen. (Foto: Linda de Kort)

Gedichten van een moeder voor moeders

  •   keer gelezen

LINSCHOTEN • Wanneer Annet van Ballegooijen door gezondheidsproblemen thuis komt te zitten, hoeft ze niet lang na te denken hoe ze haar tijd zal gaan invullen. In de drukte van een huishouden met man en drie zonen, heeft Annet altijd een creatieve klik met taal en woorden gehad. Ze gaat gedichten maken. Soms humoristisch, soms serieus en heel vaak geïnspireerd op haar eigen gezinsleven.


“Met drie jongvolwassen kinderen lag de inspiratie heel dichtbij”, vertelt Annet. Met haar jongens maakt Annet genoeg mee. Wanneer haar oudste zoon vertelt dat hij homoseksueel is, moet Annet als moeder daar haar rol in vinden. Ook in combinatie met haar christelijk geloof. Het gezin krijgt ook te maken met de middelste zoon die kampt met depressies. De jongste pubert er heerlijk op los wat ook voor de nodige onderwerpen zorgt. Onder de titel Mammoedig brengt Annet nu haar eerste gedichtenbundel uit bij uitgeverij Palmslag. Bij het platform Slagboom is Annet een crowfunding hiervoor gestart. 

“Door mijn thuissituatie zat ik boven op alles mijn jongens meemaakten. Natuurlijk waren sommige dingen zwaarder en groter dan andere, maar als moeder leef je met alles mee. Of het nu gaat om het sorteren van de was of om je zoon de ruimte te geven dat hij zichzelf kan zijn.”

Het hele gezin staat dan ook volledig achter Annets gedichten. “Ik ben heel dichtbij mezelf gebleven. Dat is zowel herkenbaar voor mijn gezin als voor alle andere moeders. Ik hoop dat mijn gedichten ook een opsteker en bemoediging voor andere moeders zullen zijn.”

Het relativeren van zaken door een gedicht erover te schrijven helpt Annet zelf ook. Een mooi voorbeeld is een gedeelte uit het gedicht dat ze schreef over haar oudste zoon:

‘Ik hoef alleen maar van je te houden
Als je ooit zult trouwen met een man

Naast je zal ik staan en geen enkele verklaring
Die dit ooit veranderen kan’

Linda de Kort

Linda de Kort
Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws
Volg @LindaKort op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten