Wim van Wikselaar tijdens zijn presentatie in basisschool Het Kompas.
Wim van Wikselaar tijdens zijn presentatie in basisschool Het Kompas. (Foto: Linda de Kort)

Montfoortse SGP-wethouder stelt zich voor

  •   keer gelezen

MONTFOORT • Een historisch moment voor de SGP in Montfoort: de partij neemt voor het eerst deel aan een coalitie: met Lokaal Montfoort, CDA en ChristenUnie. Wim van Wikselaar wordt de eerste SGP-wethouder en krijgt de portefeuille Financiën onder zich. De SGP heeft op een informele avond zijn wethouder gepresenteerd.


SGP-raadslid Samuel Van den Berg leidt de avond in basisschool Het Kompas in. “De zoektocht naar een geschikte kandidaat was nog niet zo eenvoudig. De SGP mag in meergemeenten een wethouder aandragen, waardoor er een groot beroep werd gedaan op mogelijke kandidaten.” Maar na een eerste gesprek met Wim van Wikselaar wordt de zaak beklonken. “Het begon te kriebelen en ik wil graag deze prachtige uitdaging aan gaan”, vertelt Van Wikselaar. 

Van Wikselaar was eerder vier jaar SGP-raadslid in Driebergen en daarna bijna vier jaar wethouder in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Nadat de kosten van een project bijna twee keer zo hoog uitvielen, trad Van Wikselaar af als wethouder. Hoewel oppositiepartijen het de andere collegeleden kwalijk namen dat ze de SGP-er lieten vallen, bleef Van Wikselaar met lege handen achter. Totdat hij werd gevraagd als SGP-fractieleider in Provinciale Staten. Daarnaast is Van Wikselaar op dit moment ook actief in het onderwijs.

Terugkijkend op zijn politieke carrière ziet Van Wikselaar de hand van God in zijn verhaal. “Op het moment van mijn aftreden was mijn vrouw zwanger van een tweeling. Helaas hebben we één van de twee kinderen moeten afstaan. Daarmee was het goed dat ik meer thuis kon zijn om samen dit leed te kunnen dragen.” En nu is Van Wikselaar klaar voor het wethouderschap in Montfoort. “Er is genoeg te doen.”

Albert Heijn 

Vanuit de zaal komt een vraag over de opening van de Albert Heijn op zondag in Montfoort, waarvan de SGP verklaard tegenstander is geweest. “Ik zou het liever anders zien, maar ik ben ook realistisch. Terugdraaien zal geen optie zijn, maar een uitbreiding van de openingstijden zal er wat mij betreft niet komen.”

Van Wikselaar toont zich gedreven en enthousiast. “Ik werk heel transparant en mijn deur staat altijd open. Een goed voorstel zal ik altijd steunen. Het gaat wat mij betreft om de inhoud en niet om de personen.” 

SGP-raadslid Bart Timmerarends sluit de avond af met een toelichting op de coalitieplannen waarin voor de SGP wonen, de agrarische sector en drugsproblematiek een belangrijke rol spelen. “We hebben hierbij ook veel vertrouwen in de samenwerking met Lokaal Montfoort.” Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het raadsprogramma. De gemeenteraad moet op 23 mei formeel instemmen met de benoeming van alle beoogde wethouders.

Linda de Kort

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten