Jan Henk den Adel is, na een korte periode als ad interim, nu de nieuwe directeur van de SWOM
Jan Henk den Adel is, na een korte periode als ad interim, nu de nieuwe directeur van de SWOM (Foto: Paul van den Dungen)

Nieuwe directeur SWOM ziet kansen

  •   keer gelezen

montfoort • De Stichting Welzijnsondersteuning Montfoort-Linschoten, beter bekend onder de naam SWOM, heeft sinds april een nieuwe directeur. Het is Jan Henk den Adel (63) die sinds het laatste kwartaal van 2021 al werkzaam was als directeur ad interim.  


Jan Henk den Adel heeft veel ervaring in het bedrijfsleven en in het sociaal domein. In een gesprek kijkt hij onder meer terug op de in vele opzichten enerverende jaren 2020-2021 die bol stonden van allerlei beperkingen die door de overheid voor de coronapandemie waren opgelegd. “Ik ben onder de indruk van de positie en de mogelijkheden die de SWOM in de samenleving heeft. De combinatie van diensten midden in het Sociaal Domein maakt het tot een organisatie waarop zowel de gemeente Montfoort als haar inwoners trots kunnen zijn. Het is een pracht van een organisatie die midden in de samenleving staat en die voor iedereen in de gemeente toegevoegde waarde heeft. Zowel de vorige directeur als een aantal medewerkers zijn vertrokken om een stap te kunnen zetten in hun carrière. Dat is in het begin altijd even lastig, maar de vacatures zijn inmiddels weer ingevuld en dat geeft ook weer nieuwe energie en inzichten.” 

Jan Henk den Adel is een echt mensenmens. Natuurlijk weet hij wat er van hem als directeur verwacht wordt, maar waar mogelijk zal hij zijn bureau verlaten om zijn gezicht te laten zien en interesse te tonen binnen de de verschillende afdelingen van de SWOM.

“Zonder hierop specifiek in te gaan heb ik de afgelopen maanden al verschillende onderwerpen voorbij zien komen die aandacht behoeven. Maar daarnaast zie ik in de nabije toekomst zeker ook nieuwe mogelijkheden en kansen voor de SWOM. Wij zijn niet zomaar een organisatie, maar een stichting waarin tal van diensten onder onze paraplu zijn samen gebracht. Denk alleen al aan het DoeMeeHuis, het Huis van Ervaring, het Bakkershuis, Welzijn, het Sociaal Team, de uitvoering van de WMO, AMW. Nog los van de 22 vaste krachten (14 fte) zijn er ook nog eens ruim 300 vrijwilligers met hun geweldige en niet aflatende inzet waar wij een beroep op kunnen doen.’’

Motto

Het motto van de SWOM is: ‘Iedereen doet mee’. In de visie van de SWOM staat dat iedereen in staat moet zijn om deel te kunnen nemen aan de maatschappij. De SWOM wil daarbij creatief inspelen op de lokale behoeftes aan sociale ondersteuning. Uitgaande van de eigen kracht van de inwoners, streven de medewerkers van de SWOM en haar vrijwilligers naar een dienstverlening die tijdig en op maat wordt geleverd.

Toekomstbestendig

Jan Henk den Adel is van mening dat er voldoende kansen liggen. “De professionalisering in het welzijn is nog teveel gericht op ouderen, maar ook andere groepen moeten kunnen profiteren. Zo zou ik graag willen dat er veel meer vroeg-signalering ontstaat, waarin bijvoorbeeld de huisartsen een rol kunnen spelen. Maar dit alles vraagt ook om meer efficiency. Ook de missie van de SWOM staat voor laagdrempelige ondersteuning. Wij willen samen met de maatschappelijke partners in Montfoort en Linschoten en hun netwerken, het huidige aanbod aan dienstverlening en welzijnsactiviteiten borgen en toekomstbestendig houden.”
Alleen al de activiteiten van de afdeling Welzijn varieert van Aanschuifmaaltijden in zowel Montfoort als Linschoten het Breicafé in Linschoten, Duo-fietsen, de Klussendienst en het Koffiemomentje tot de Kookgroep, de SWOM-auto, Taalmaatjes, Vakantiereis, Verhalentafel en alles wat daar nog tussenin zit.

Het is de nieuwe directeur er alles aan gelegen om met bestuur, medewerkers en vrijwilligers een goede balans te vinden tussen thuis, werken en elkaar ontmoeten op de werkvloer. “Ik ben trots op de getoonde flexibiliteit van de medewerkers tijdens de afgelopen coronajaren. De goede dingen die deze periode ons hebben gebracht neem ik ook zeker mee voor de toekomst.”

Paul van den Dungen

De huidige professionalisering in het welzijn is nog teveel gericht op ouderen, maar ook andere groepen moeten daarvan kunnen profiteren

Paul van den Dungen
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten