Kees Odijk, John Verhoeven en Rob van Dijk van het Digi Café in het Huis van Ervaring.
Kees Odijk, John Verhoeven en Rob van Dijk van het Digi Café in het Huis van Ervaring. (Foto: Paul van den Dungen)

DigiCafé biedt hulp bij digitale nood

  •   keer gelezen

MONTFOORT • Heel veel Nederlanders, en niet alleen ouderen, hebben moeite met het vinden van hun weg in de digitale wereld. Programma’s op pc, laptop of mobiele telefoon zijn hun een raadsel, inloggen met DigiD een te grote opgave. Het DigiCafé in het Montfoortse Huis van Ervaring biedt gratis hulp.


Rob van Dijk, Kees Odijk en John Verhoeven zijn vrijwilliger bij de SWOM en in de meeste gevallen ook een reddende engel in digitale nood. Geen moeite is hen teveel om softwareproblemen op te lossen. Zij helpen graag de mensen die met hun vragen en problemen naar hun toekomen en nemen daarvoor alle tijd die nodig is. Rob van Dijk en John Verhoeven zijn van de ‘gewone’ pc’s terwijl Kees Odijk gespecialiseerd is in de software en apparatuur van de Mac. 
Het DigiCafé moet overigens niet worden verward met het Repair Café. Daar zijn ze toegerust op het oplossen van technische problemen, zoals een haperende of vastgelopen computer.

Ingewikkeld

Het lijkt volgens de mensen achter het DigiCafé soms allemaal ingewikkelder dan het is. We leven inmiddels met z’n allen in een digitaal tijdperk waarin we bijna niet meer zonder computer kunnen. Voor het doen van een aangifte bij de belastingdienst moet je van de overheid inloggen met een DigiD, maar veel mensen raken daarbij het spoor bijster.
Maar computers zijn hele domme apparaten die niet uit zichzelf dingen gaan doen of die door een foutieve druk op een van de knoppen volledig van slag raken. Maar het is heel goed te begrijpen dat de gebruikers van een computer of laptop, door de bomen het bos niet meer zien. ‘’Schaamt u zich daar niet voor, want er zijn veel meer mensen die dit overkomt en meestal behoren die tot de generatie die daarmee niet is opgegroeid.’’
Juist daarvoor is er bij de SWOM al enige tijd hulp aanwezig in de vorm van het DigiCafé. Nu alleen nog in Montfoort, maar de verwachting is dat er binnenkort ook in Linschoten een DigiCafé wordt opgericht. Wie er om hulp vraagt, kan het best de eigen laptop, graag met oplader, meenemen, omdat het uitleggen op de eigen apparatuur wel zo handig en begrijpelijk is.

Het DigiCafé is elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur open en zit in het Huis van Ervaring, een onderdeel van het DoeMeeHuis aan het Kasteelplein. Een afspraak maken is niet eens nodig. Iedereen kan gewoon binnenlopen. De koffie staat klaar en alle hulp is gratis.

Paul van den Dungen
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten