<p>Foto ter illustratie</p>

Foto ter illustratie

(Foto: Pixabay)

Provincie start pilot in Polsbroek tegen verwilderde katten

  •   keer gelezen

POLSBROEK / REGIO • In de provincie Utrecht worden verwilderde katten niet meer gedood, maar gevangen. Om het vangen van verwilderde katten zo goed mogelijk te laten verlopen, wordt allereerst gestart met een pilot in Polsbroekerdam.


Om te beginnen worden de komende maanden in Polsbroekerdam schuurkatten op boerenerven gevangen. Na het broedseizoen zullen ook verwilderde katten in het weidevogelgebied gevangen worden. Tijdens het project in Polsbrokerdam wordt bijgehouden hoeveel katten worden gevangen en vindt er breder onderzoek plaats. Ook wordt met cameravallen gekeken of het aantal verwilderde katten in het gebied afneemt nadat er intensief gevangen is. Het project duurt voorlopig drie jaar. Na het gebied Polsbroekerdam zal het project worden uitgebreid naar andere delen van de provincie.

Diervriendelijk

Tot voor kort konden verwilderde katten in de provincie na toestemming worden gedood, maar volgens de provincie is dat niet meer van deze tijd en kan de overlast van de verwilderde katten op een diervriendelijkere manier teruggedrongen worden. In Zeeland, Zuid-Holland en op Texel is al veel succes geboekt in het terugdringen van verwilderde katten met een combinatie van vangen, castreren dan wel steriliseren en terugplaatsen. 
Verwilderde katten zijn katten die niet gesocialiseerd zijn op mensen, maar buiten het zicht en zonder hulp van mensen in - beschermde - natuurgebieden leven. Doordat deze katten jagen op beschermde en bedreigde diersoorten, vormen ze een bedreiging voor inheemse flora en fauna. Daarom wordt aangesloten bij landelijk onderzoek naar de rol van de verwilderde kat als roofdier en wordt met DNA-onderzoek van de keutels geanalyseerd welke dieren door de katten gegeten worden.

Voor inwoners van Polsbroek wordt donderdag 12 mei om 19.30 uur een informatiebijeenkomst georganiseerd bij Kaasboerderij Verweij, Zuidzijdseweg 142A te Polsbroek.

Ad Velders
Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten