Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Foto: Pixabay

Provincie start pilot in Polsbroek tegen verwilderde katten

Algemeen 992 keer gelezen

POLSBROEK / REGIO • In de provincie Utrecht worden verwilderde katten niet meer gedood, maar gevangen. Om het vangen van verwilderde katten zo goed mogelijk te laten verlopen, wordt allereerst gestart met een pilot in Polsbroekerdam.

Om te beginnen worden de komende maanden in Polsbroekerdam schuurkatten op boerenerven gevangen. Na het broedseizoen zullen ook verwilderde katten in het weidevogelgebied gevangen worden. Tijdens het project in Polsbrokerdam wordt bijgehouden hoeveel katten worden gevangen en vindt er breder onderzoek plaats. Ook wordt met cameravallen gekeken of het aantal verwilderde katten in het gebied afneemt nadat er intensief gevangen is. Het project duurt voorlopig drie jaar. Na het gebied Polsbroekerdam zal het project worden uitgebreid naar andere delen van de provincie.

Diervriendelijk

Tot voor kort konden verwilderde katten in de provincie na toestemming worden gedood, maar volgens de provincie is dat niet meer van deze tijd en kan de overlast van de verwilderde katten op een diervriendelijkere manier teruggedrongen worden. In Zeeland, Zuid-Holland en op Texel is al veel succes geboekt in het terugdringen van verwilderde katten met een combinatie van vangen, castreren dan wel steriliseren en terugplaatsen. 
Verwilderde katten zijn katten die niet gesocialiseerd zijn op mensen, maar buiten het zicht en zonder hulp van mensen in - beschermde - natuurgebieden leven. Doordat deze katten jagen op beschermde en bedreigde diersoorten, vormen ze een bedreiging voor inheemse flora en fauna. Daarom wordt aangesloten bij landelijk onderzoek naar de rol van de verwilderde kat als roofdier en wordt met DNA-onderzoek van de keutels geanalyseerd welke dieren door de katten gegeten worden.

Voor inwoners van Polsbroek wordt donderdag 12 mei om 19.30 uur een informatiebijeenkomst georganiseerd bij Kaasboerderij Verweij, Zuidzijdseweg 142A te Polsbroek.

Ad Velders

Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 17 uur geleden
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 apr, 11:17
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 17 apr, 10:13