De drie wijzerplaten en de wijzers gereed voor vertrek naar Asten.
De drie wijzerplaten en de wijzers gereed voor vertrek naar Asten. (Foto: Janneke Severs-Hilgeman)

Wat zijn die wijzerplaten groot!

  •   keer gelezen

LINSCHOTEN •  Hoewel het uurwerk in Grote- of St. Janstoren in Linschoten nog tikt is de tijd aan de buitenzijde van de toren op dit moment niet af te lezen. De scheve toren staat er de komende maanden sobertjes bij want de haan, wijzers en wijzerplaten zijn gedemonteerd om opnieuw in de ‘verf’ te worden gezet.


De aangebrachte verlichting op de wijzerplaten was de reden dat de klus door Eijsbouts in Asten wordt geklaard en niet door een Linschotens bedrijf. De haan blijft wel in Linschoten en wordt opnieuw verguld door de plaatselijke meester-schilder. Als de weersomstandigheden het toelaten worden de decoraties op 12 juli weer op de toren aangebracht.

De kale toren is in Linschoten onderwerp van gesprek. Herinneringen worden opgehaald. Volgens Linschoters op leeftijd is het nog niet eens zo heel lang geleden dat de kerkhaan nog met gebruik van een ladder op de rug van een smid of schilder naar de begane grond werd gebracht. De wapentjes links en rechtsboven op de wijzerplaat en het jaartal dat aangeeft in welk jaar de toren aan de buitenzijde werd gerestaureerd, waren nog nauwelijks zichtbaar. 

Om de werkzaamheden nu te kunnen realiseren werd de Dorpstraat afgesloten om de toren met gebruik van een grote hijskraan van de inmiddels kleurloze elementen te ontdoen. 

Ad Velders
Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten