Afbeelding
Foto: Carla Overbeek

Cabauw stond stil bij de vrijheid

Algemeen 975 keer gelezen

CABAUW • Op 5 mei is ook in Cabauw de Vrijheid herdacht. Op een drietal schermen konden jong en oud de verhalen horen over de Tweede Wereldoorlog. Verhalen en herinneringen van mensen uit Cabauw zoals zij deze tijd hebben beleefd. 

“Deze filmpjes hebben we twee jaar geleden al opgenomen’’, vertelt Mirjam de Keijzer, één van de initiatiefnemers van dit event. “Ze waren bedoeld voor een herdenkingsactiviteit in Cabauw als onderdeel van 75 jaar Vrijheid in de gemeente Lopik. Toen konden de activiteiten niet doorgaan door corona. De organisatie, bestaande uit Jan en Diny Kromwijk, Emmariet de Keijzer, Monique Overbeek en ik vonden het zo zonde om niets met de mooie indrukwekkende verhalen te doen. De filmpjes werden op verschillende schermen afgedraaid, iedereen kon met zijn eigen koptelefoon kiezen voor de verschillende verhalen. Het was schitterend om te zien, al die mensen in 1 ruimte met allemaal een koptelefoon op.”

Burgemeester Laurens de Graaf opende het event door het Wilhelmus op zijn trompet te spelen. Kinderen assisteerden hem en zongen het volkslied uit volle borst mee. Vervolgens lazen drie kinderen een gedicht voor uit de Lopikse kindergedichtenbundel ‘Gedichten over Vrijheid’.

Behalve de filmpjes was er een mini-museum vol spullen uit de Tweede Wereldoorlog ingericht. Veel aandacht ging uit naar de fiets met houten banden, uit nood gemaakt omdat de Duitsers de fietsbanden in beslag hadden genomen. De meeste spullen kwamen van verzamelaar Jan Kromwijk van Boerderij Kromwijk uit Cabauw. De kinderen konden zich vermaken met oud-Hollandse spelletjes als hoepelen en blik gooien.

“We kijken terug een geweldige dag waarop we zeker 250 mensen mochten ontmoeten”, vertelt Mirjam trots. “Dit is echt boven verwachting. We beseffen maar al te goed dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, zeker nu met de oorlog in Oekraïne.”

Ad Velders

Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 uur geleden
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 apr, 11:17
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 17 apr, 10:13