Foto: Carla Overbeek

Cabauw stond stil bij de vrijheid

  •   keer gelezen

CABAUW • Op 5 mei is ook in Cabauw de Vrijheid herdacht. Op een drietal schermen konden jong en oud de verhalen horen over de Tweede Wereldoorlog. Verhalen en herinneringen van mensen uit Cabauw zoals zij deze tijd hebben beleefd. 


“Deze filmpjes hebben we twee jaar geleden al opgenomen’’, vertelt Mirjam de Keijzer, één van de initiatiefnemers van dit event. “Ze waren bedoeld voor een herdenkingsactiviteit in Cabauw als onderdeel van 75 jaar Vrijheid in de gemeente Lopik. Toen konden de activiteiten niet doorgaan door corona. De organisatie, bestaande uit Jan en Diny Kromwijk, Emmariet de Keijzer, Monique Overbeek en ik vonden het zo zonde om niets met de mooie indrukwekkende verhalen te doen. De filmpjes werden op verschillende schermen afgedraaid, iedereen kon met zijn eigen koptelefoon kiezen voor de verschillende verhalen. Het was schitterend om te zien, al die mensen in 1 ruimte met allemaal een koptelefoon op.”

Burgemeester Laurens de Graaf opende het event door het Wilhelmus op zijn trompet te spelen. Kinderen assisteerden hem en zongen het volkslied uit volle borst mee. Vervolgens lazen drie kinderen een gedicht voor uit de Lopikse kindergedichtenbundel ‘Gedichten over Vrijheid’.

Behalve de filmpjes was er een mini-museum vol spullen uit de Tweede Wereldoorlog ingericht. Veel aandacht ging uit naar de fiets met houten banden, uit nood gemaakt omdat de Duitsers de fietsbanden in beslag hadden genomen. De meeste spullen kwamen van verzamelaar Jan Kromwijk van Boerderij Kromwijk uit Cabauw. De kinderen konden zich vermaken met oud-Hollandse spelletjes als hoepelen en blik gooien.

“We kijken terug een geweldige dag waarop we zeker 250 mensen mochten ontmoeten”, vertelt Mirjam trots. “Dit is echt boven verwachting. We beseffen maar al te goed dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, zeker nu met de oorlog in Oekraïne.”

Ad Velders
Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten