MIJ-directeur Corine Honders bij werk van fotograaf Florian Braakman, nu te zien in de nieuwe expositie 'Verwantschap'.
MIJ-directeur Corine Honders bij werk van fotograaf Florian Braakman, nu te zien in de nieuwe expositie 'Verwantschap'. Foto: Karin Doornbos

Nieuwe directeur Museum IJsselstein voelt zich meer dan welkom

Algemeen 1.180 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Ze is al helemaal thuis in IJsselstein. “Ik heb veel mooie kennismakingen achter de rug, en voel me meer dan welkom.” Als vuurdoop is ze onlangs tijdens het Fulco’s Vrouwen Festijn geportretteerd door een achttal kunstenaars. “Een soort ‘Sterren op het doek’, echt heel leuk.” Voor en tijdens de schildersessie wordt ze door één van de kunstenaars geïnterviewd over haar rol als nieuwe directeur van het museum. “Ik heb anderhalf uur stil moeten zitten, dat is best lastig voor mij”, lacht ze.

Nu of nooit

Ruim 26 jaar zit Corine in de commerciële kunstsector, de afgelopen dertien jaar werkt ze met veel plezier bij Business Art Service, een organisatie die kunst verhuurt aan bedrijven. Maar mede door een reorganisatie met een nieuwe bedrijfscultuur, ervaart ze in 2020 een omslagpunt. “Ik wilde op zoek naar een functie met wat meer maatschappelijke relevantie, het liefst binnen de museale wereld.” En ik dacht: “Als ik een switch wil maken, dan moet ik het nu doen, anders gebeurt het nooit meer.” Ook in haar privéleven heeft ze behoefte aan meer kleinschaligheid. 

Niet bij de pakken neerzitten

Ze kiest niet voor half werk. “Ik heb mijn baan opgezegd, heb mijn huis in Laren verkocht en ben naar Haarlem verhuisd. “In Haarlem heb ik veel vrienden wonen, en met heel veel geluk kon ik daar een prachtig huis in een hofje krijgen, een soort tiny house.” Alles loopt voorspoedig en volgens plan. “En dan gooit corona roet in het eten.” Alle mooie plannen verdwijnen tijdelijk in de ijskast, maar Corine gaat niet bij de pakken neerzitten. “Ik heb mijn tijd nuttig besteed.” En dan komt het museum op haar pad.

Een nieuwe start 

De stap vanuit de commerciële sector naar een organisatie die voornamelijk op vrijwilligers draait, is best wennen. “Er zit natuurlijk een bepaalde vorm van zakelijkheid in mij die ik niet zomaar even afschud.” Maar ze merkt ook dat sommige mensen dit juist wel prettig vinden. “Structuur, efficiënter werken en wat meer vooruit plannen zijn dingen die best aansluiten binnen de organisatie.” In haar rol als directeur wil ze vooral verbinden en faciliteren. “En ik realiseer me heel goed hoe bijzonder en waardevol het is, dat we hier een museum hebben dat draait op 80 vrijwilligers!”  

Een laagdrempelig museum

Ze kiest voor een frisse wind door het museum. “Mijn voorganger Bert Murk heeft een mooie basis neergezet”, benadrukt ze. “Daar ga ik mijn eigen draai weer aan geven.” Haar missie: “Een laagdrempelig museum met aandacht voor de regio en voor lokale kunstenaars. Kunst moet voor iedereen toegankelijk zijn.” Het lokale aspect komt al meteen aan de orde bij de net geopende tentoonstelling ‘Verwantschap’ waar afwisselend expositieruimte wordt geboden aan regionale kunstenaars. “En de zomertentoonstelling staat in het teken van het Groene Hart.”

Hoe ziet het museum er over vijf jaar uit?

“Dan hebben we onder andere het historische straatje aangepakt, veel visueler en leuker voor kinderen gemaakt, en waar het kan aangepast aan de tentoonstellingen.” Ze streeft ook naar een duurzaam en zoveel mogelijk ‘papierloos’ museum. “Niet onnodig veel drukwerk, één flyer voor de tentoonstellingen, en meer met QR-codes doen, ook bij de exposities. “Want hoe leuk is het als je naar een werk van een kunstenaar kijkt, en je kunt via een QR-code ook een kijkje in het atelier nemen?”  

Welke expositie kijk je zelf naar uit?

“Wat kunst betreft ben ik best een veelvraat. Ik vind -net als met muziek en theater- veel mooi en interessant, maar ik heb geen expliciete voorkeuren. Ik kijk uit naar Art Rotterdam, maar ik word ook blij van een bezoek aan Teylers, het Foam Fotografiemuseum, of aan het Rijksmuseum.”
Het ontbreekt Corine niet aan plannen en ideeën. Ze heeft er zin in om samen met het vaste team en de vrijwilligers een nieuwe toekomst voor het museum te creëren. “Ik ga ervoor!”

Verwantschap. Een tentoonstelling over afkomst en identiteit - 16 april t/m 3 juli 2022

Museum IJsselstein
Walkade 2-4
3401 DS IJsselstein
Telefoon 030 688 6800
www.museumijsselstein.nl

Woensdag t/m zondag
13:00 - 17:00 uur

Nieuwe expositie Museum IJsselstein (MIJ)

‘Kunst moet voor iedereen toegankelijk zijn, omdat kunst het leven mooier maakt’

Karin Doornbos

‘Laagdrempelig en lokaal’, de missie van Corine Honders (57), de nieuwe directeur van Museum IJsselstein, in een notendop

Karin Doornbos

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10