Anastasia van der Lugt (links) en Kiki Schippers op het podium: 'Laat het publiek maar komen!'
Anastasia van der Lugt (links) en Kiki Schippers op het podium: 'Laat het publiek maar komen!' Foto: Lysette Verwegen

Bezoekersaantallen theater en bioscoop blijven nog achter

Algemeen 422 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Met het opheffen van alle coronamaatregelen lijkt het oude leven terug van weggeweest. Alles mag weer en de eerste festivals trekken volop bezoekers. Toch blijft in de bioscopen en theaters het bezoekersaantal achter. Of het de gewenning is van het gemak van in een huispak bankhangen met Netflix, de angst voor grotere groepen of angst voor weer een uitgestelde voorstelling. Of hebben theaterliefhebbers met veel ‘uitgestelde’ kaarten geen zin in nieuw aanbod? Het is niet duidelijk.

Anastasia van der Lugt, medebestuurder van het Fulcotheater, vindt de lege stoelen naar. “Niet alleen voor het theater, maar vooral voor de artiesten die zo druk bezig zijn. Iedereen staat te popelen om de draad op te pakken nu het weer kan. We hebben de afgelopen twee jaren zoveel af moeten zeggen, dat was niet alleen zuur voor artiesten en bezoekers, maar ook een teleurstelling voor de medewerkers van het theater.” De kaartverkoop verloopt ook anders. “Kaarten worden kort voor de voorstelling verkocht, terwijl er normaal al veel reserveringen staan nog voordat het seizoen begint.” Er is geen verschil tussen grote en kleine voorstellingen. “Veldhuis & Kemper, Pater Moeskroen: altijd uitverkocht, nu niet.” Volgens Anastasia is het en overgangsfase: “Mensen moeten het theater en de bioscoop weer ontdekken.”

Daar is cabaretier Kiki Schippers, die morgen - donderdag 21 april - met haar voorstelling ‘Meer’ in het Fulcotheater staat het helemaal mee eens. “Ik heb een lange adem. Het komt wel weer goed, maar het heeft gewoon even tijd nodig. Theater is niet vervangbaar door livestreams, want in het theater komt alles echt samen. Al is het voor het publiek misschien weer wennen: een avond stilzitten, luisteren en de telefoon uit.” De laatste lockdown vond ze het zwaarst: “Ik heb een verhaal te vertellen en liedjes te zingen; hoe klein of groot de zaal ook is. Ik wil met het publiek tot een mooie voorstelling komen. Het motiveert me als het publiek geraakt of ontroerd is; als de boodschap aankomt.” In de coronatijd pakte ze alles aan: “Van voorstellingen van 30 minuten tot buiten optreden in een weiland. Waar publiek komt speel ik. Mijn vak is mijn passie.”
In haar derde avondvullende soloprogramma ‘Meer’, gaat ze op zoek naar de wortel van het alom aanwezige virus van de gulzigheid. Daarin komen ‘grote’ onderwerpen, zoals klimaat, aan de orde; niet hoogdravend, maar vooral praktisch. “Ik wil niet hameren of moralistisch zijn. Het gaat om de herkenbare dagelijkse ‘worsteling’, uitvergroot in een persoonlijk verhaal.” Over de ‘boomer’ die wel vliegt, maar de CO2-uitstoot afkoopt met de toeslag op het vliegticket. Ze lacht: “Om nog eens aan terug te denken als je met je biotasje in de winkel staat.” Ze noemt het: ‘vieren van de hypocrisie’; serieus, maar ook vrolijk, gevoelig en scherp. ‘Meer’ zou december 2020 in première gaan, maar corona gooide steeds roet in het eten. “Ik ben tot het laatste moment hard blijven doorwerken en actualiseren. En nu eindelijk weer gewoon in het theater.” Morgen in het Fulcotheater. Kijk voor kaarten op: www.fulcotheater.nl.

Lysette Verwegen

Lysette Verwegen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37