Jantsje Boersma
Jantsje Boersma Foto: Handjehelpen

Handjehelpen zorgt voor de juiste match

Algemeen 858 keer gelezen

IJSSELSTEIN / LOPIK  • Jantsje Boersma liep in 2013 tijdens haar hbo-opleiding stage bij vrijwilligersorganisatie Handjehelpen. Nu werkt ze al weer 5 jaar als regiocoördinator bij Handjehelpen. Sinds kort in de regio IJsselstein, Lopik en Vijfheerenlanden. Boersma zorgt voor de juiste koppeling tussen iemand die wat hulp kan gebruiken en een vrijwilliger of stagiaire. “Ik kijk naar wat mensen nodig hebben en maak dan een match. En dan opeens kunnen mensen bijvoorbeeld weer even naar buiten.”

Handjehelpen zorgt al ruim 40 jaar voor de juiste koppeling tussen een hulpvrager en een vrijwilliger of stagiair. Actief in de hele provincie Utrecht biedt Handjehelpen hulp aan kinderen en volwassenen met een chronische ziekte, beperking of gedrag dat om extra zorg en aandacht vraagt. Of ondersteunt bijvoorbeeld (overbelaste) mantelzorgers.

Op dit moment wordt er bijvoorbeeld een maatje gezocht voor meneer Hoeksema uit IJsselstein die door zijn gezondheid veel dingen niet meer kan. Meneer Hoeksema (80) is altijd van het chauffeuren geweest. In zijn werk op de stadsbus en in zijn vrije tijd reed hij met de caravan naar Duitsland, Denemarken of lekker in eigen land. Ook was hij altijd veel buiten als lange-afstandfietser. Maar zijn gezondheid is niet goed en dat frustreert hem enorm. Hij kan veel dingen niet meer alleen. Hij wil graag een goed contact hebben om mee naar buiten te gaan, een spelletje te doen of lekker bij te praten en samen te genieten.

Boersma brengt in kaart wat meneer Hoeksema nodig heeft en zoekt dan een passend maatje. “Het moet net zo goed passen bij meneer Hoeksema als bij de vrijwilliger. Dat is belangrijk, zodat het contact ze allebei wat oplevert. Pas dan is er een mooie match.”

Handjehelpen biedt ondersteuning in de thuissituatie. Het is gericht op sociaal contact voor een langere periode. In de meeste gevallen wordt er één hulpvrager aan één vrijwilliger of stagiair gekoppeld. Elke koppeling is maatwerk, waarbij de wensen en behoeften van de hulpvrager centraal staat. De werkwijze van Handjehelpen is laagdrempelig, deskundig, betrokken en enthousiast. De vrijwilligers krijgen altijd ondersteuning en begeleiding van Boersma als regiocoördinator.

Boersma stuurt nu zo’n 50 vrijwilligers in de regio aan. Ze ziet dat de vrijwilligers net zo veel plezier uit het contact halen als de hulpvrager. “Zo mooi als je mensen met elkaar in contact kunt laten komen. Dat hoeft niet altijd vriendschap te zijn, maar wel wederzijds respect voor elkaars leven en nabijheid op een vast moment in de week of maand. Dat je merkt dat je verbonden bent en samen oploopt. Zo krijg ik hele mooie appjes van hulpvragers en vrijwilligers dat ze samen zo’n mooie dag hadden.”

“Tegelijkertijd werken we actief samen met tal van partners in de informele en formele zorg. Hand in hand bieden we immers de beste steun. Als een situatie te heftig voor ons is, geven we dit door naar professionele zorgpartijen. Zo komen we samen verder.”

Boersma zoekt op dit moment ook een maatje voor Joris (17) uit Benschop. Hij zit op speciaal onderwijs en oriënteert zich op een vervolgstudierichting samen met zijn moeder. Hij wil in de toekomst op zichzelf wonen en daarom wil hij leren dingen zelf te doen. Zoals reizen met het OV om bij zijn vervolgstudie te komen, koken of eens naar de stad. Joris zoekt een maatje die hem kan helpen deze stappen te zetten. Hij houdt verder van voetbal, hij speelt bij een team in Utrecht en is fan van het Nederlands elftal. Daarnaast volgt hij Max Verstappen op de voet en is hondje Bobbie van oma heel belangrijk voor hem.

“Als ik een koppeling maak tussen hulpvrager en vrijwilliger of stagiair, let ik er altijd op dat ik de hele mens zie en niet enkel de beperking of kwetsbaarheid. Iemands humor, interesses, hobby’s, drive, maar ook gevoelens zoals hopeloosheid of afwijzing. Ik luister vooral naar wat voor deze persoon het verschil zou maken in zijn of haar leven. Want daar zit vaak de echte vraag. Als ik die heb ontdekt, weet ik ook wat of wie daarbij past.”

Gun jij meer mensen de hulp van Handjehelpen? Word maatje voor een hulpvrager bij jou in de buurt of steun ons met een donatie. Neem contact op met regiocoördinator Jantsje via jboersma@handjehelpen.nl of 06-48 36 92 98. 

Meer informatie: www.handjehelpen.nl

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 11 uur geleden
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws gisteren
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 17 apr, 10:13
• De huidige bestuursleden: Gerard Vendrig, Piet van Kats en Harry van Rooijen
Hoe mannenkoor St. Caecilia uit Cabauw opeens 100 jaar werd Nieuws 17 apr, 08:00
• Voorzitter Jeanette de Neijs
PSIJ adviseert gemeente en inwoners met vragen in sociaal domein Nieuws 16 apr, 18:00