Matth (links) bouwde de kerk op schaal na. Walter, Harmke en Lorna kijken met hem uit naar het IJsselFEstein.
Matth (links) bouwde de kerk op schaal na. Walter, Harmke en Lorna kijken met hem uit naar het IJsselFEstein. Foto: Lysette Verwegen

Eindelijk weer een écht IJsselFEstein

Algemeen 907 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Noodgedwongen, door de coronapandemie, was er twee jaar geen IJsselFEstein. Maar de organisatoren hebben niet stilgezeten: “In eerste instantie maakten we alternatieve plannen voor kleinschalige podia in de binnenstad, maar ook dat mocht niet doorgaan.” Met de versoepelingen ontstonden wel de maandelijkse IJsselFEstein Fulcosessies. Maar op 10 september gaat het zoals vanouds echt los: met het jaarlijkse échte IJsselFestein - waar iedereen weer welkom is - in het Kasteelpark.

Kerktent

Het nieuwe onderkomen past helemaal bij het bijzondere muziekevenement: een tent - aan een kant open - in de vorm van een origineel kerkje uit New Orleans (USA); “De Katarinakerk, genoemd naar de orkaan Katrina die er in 2005 woedde. We wilden weer een iets anders dan de unieke tenten waar we in 2008 mee begonnen.” In het park en de IJsselsteinse tent van 11 bij 24 meter – compleet met een toren van 12 meter – zal alleen maar een ‘orkaan’ van muziek woeden. “We wilden na twee jaar afwezigheid weer eens uitpakken”, aldus Lorna le Febre. Zij haalde ook hoofdsponsor Plus J. Schimmel binnen: “Ik heb altijd, ook bij het winkelen, sponsorformulieren bij me. Jaap en Dennis waren direct enthousiast. Het zijn onze sponsoren die het evenement mede mogelijk maken, en ervoor zorgen dat – een van de doelstellingen – de toegang gratis kan blijven.”

Muziek

Walter van Meijl, de ‘muziekspecialist’ heeft de eerst artiesten al geboekt: “In ieder geval Komodo als spetterende afsluiter. De band speelde tijdens een van de Fulcosessie en gaat als een speer, dus we zijn blij dat we ze kunnen komen.” Ook is er een toezegging uit Amerika: “Jim Keller belde ons zelf. Ik ontmoette hem op een festival in Utrecht. Zijn muziek is een mengeling van Johnny Cash, Leonard Cohen en hij speelde met grote namen.” En Hi Hawaii is geboekt: “Een verrassend Brussels duo.” Het zijn geen doorsnee namen: “Als IJsselFEstein gaan we voor verrassend, spannend én kwaliteit. We boeken daarom geen coverbands; het gaat ons om het unieke geluid.”
Zo kwam ook Matth Bronsgeest bij de organisatie: “Ik ging al jaren naar het IJsselFEstein met de gedachte ‘Wat zal er nu weer zijn?’ Ik werd nooit teleurgesteld;  altijd een geweldige sfeer en veel muzikale verrassingen.” Van Meijl is er trots op: “Ik heb veel van onze artiesten groot of bekender zien worden. Zo hebben we eerder Eric Vloeimans en Sven Hammond op ons podium gehad.” De andere organisatoren brainstormen mee over de muziek. Lorna: “Je gaat naar een festival en hoort en ziet wel eens wat. Zo wordt ons netwerk steeds groter.” En het blijft betaalbaar? “Veel muzikanten treden op omdat ze het zo leuk vinden bij ons. Vaak blijven ze na hun optreden ook bij ons hangen of willen nog eens terugkomen.” Maar dat gebeurt niet: “We boeken ze eenmalig, tenzij artiesten in een andere band terugkomen.”

Programma

Het programma op 10 september is gevarieerd: “Zeven acts, van vintage exotic rock-’n-roll tot country, soul en cityblues, passend bij het moment van de dag. Een goede start om 16.00 uur, dan zit de sfeer er direct in, rond 20.00 uur een hoofdact en een afsluiting van 23.00 uur tot middernacht om het dak eraf te laten gaan”, vult Harmke van Meijl - jawel: de dochter van - aan. Ook het speciaalbiertje is weer terug. En op verzoek van Harmke en Lorna: Cava. Ze lachen: “Het is geen feest als er geen bubbel is geweest.” Ook voor koffie, zoete en hartige hapjes wordt gezorgd. “Zo kan iedereen in en om de tent blijven hangen. Het is een evenement om blij van te worden.” Of het feest een heel weekend kan duren? “De vrijdag hebben we nodig voor de opbouw en zaterdagochtend voor de opstart. De kerk blijft dit jaar wel op zondag nog staan. Dus als iemand een idee heeft voor een leuke invulling... Maar niet door ons.”

Plannen

Twee jaar geleden kreeg het IJsselFEstein een bijdrage van 1250 euro van het - tegenwoordige - IJsselsteinFonds. “Nou, die hebben we uitgegeven”, lacht Lorna. “Na de Fulcosessies hebben we plannen voor de IJsselFEstein straatsessies, die mogelijk zijn dankzij de kleine mobiele geluidinstallatie die we konden aanschaffen. Daar kunnen drie tot vier muzikanten mee de straat op om kleine concertjes te geven.” IJsselsteinse muzikanten zijn welkom om mee te doen en contact te zoeken met de organisatie. Op de website ijsselfestein.nl, ontworpen door Willem van der Wiel, naast Doriene Koot een van de helpers, is alle actuele informatie te vinden. “De sessies zijn een mooie promotie voor het IJsselFEstein”, vinden de organisatoren. “De eerdere Fulcosessies zijn ons - en het publiek - goed bevallen.” Kortom: het IJsselFEstein is helemaal terug - zelfs met een versterking van het bestuur - en gaat door met de muzikale evenementen. “In de binnenstad, want daar blijven we en zijn we uniek mee.”

Lysette Verwegen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Politie geeft foto vrij van vrouw die ouder echtpaar uit IJsselstein voor duizenden euro's oplicht 112 28 sep., 13:20
Afbeelding
Basiliek in IJsselstein tijdelijk zonder uurwerken Nieuws 27 sep., 16:53
Afbeelding
Provincie Utrecht vraagt weer aandacht voor lange remweg trams: meer dan 40 meter! Nieuws 27 sep., 16:08
Afbeelding
Voorbereidende werkzaamheden kruising M.A. Reinaldaweg in Lopik Nieuws 27 sep., 12:41
Afbeelding
VriendenLoterij steunt S.V. Lopik met 5.000 euro Nieuws 27 sep., 10:54
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding voor vertrekkend raadslid De Leede Nieuws 27 sep., 10:46
Afbeelding
Peuterspeelzaal Duimelotje viert 50-jarig bestaan Nieuws 27 sep., 08:30
Afbeelding
Mensen fleuren op in De Schutsehof Nieuws 27 sep., 08:00