KOIJ-voorzitter Erik Jan van Zwieten pluist de carnavalsgeschiedenis uit in oude Apestadkranten.
KOIJ-voorzitter Erik Jan van Zwieten pluist de carnavalsgeschiedenis uit in oude Apestadkranten. Foto: Lysette Verwegen

Apestad verheugt zich op tweede deel Carnaval 2022

Algemeen 1.502 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Het was in 2020 het laatste feest voordat de wereld in de greep kwam van corona. Gelukkig is het dit jaar het eerste feest dat weer mag: carnaval in Apestad. Met de optocht en het feest op De Plaats op Hemelvaartsdag 26 mei, Kindercarnaval op vrijdag 27 mei en een Apestadkrant die woensdag 11 mei op de deurmat valt.

Het thema ‘Dubbel vieren’ is bewust gekozen door de Karnavals Organisatie IJsseltein (KOIJ). “We vieren 6x11 jaar georganiseerd carnaval in Apestad én 4x11 jaar optocht. We vieren ook tweemaal carnaval. In het officiële carnavalsweekend op 26 februari vierden we carnaval op het Podium - gefaciliteerd door Rik Berkulo van Partyshop.nl - met 1250 verklede Apeluiers die zo blij waren elkaar weer te zien. Een dag later gevolgd door de carnavalsmis met huispastor Patrick Kuipers, die de Zilveren Aap ontving voor zijn verdiensten”, vertelt KOIJ-voorzitter Erik Jan van Zwieten.
Onverwacht kreeg het thema door alle ontwikkelingen een diepere lading: “Het is feest, maar we realiseren ons ook dat veel Apeluiers te kampen hebben of hebben gehad met gezondheidsproblemen of dierbaren hebben verloren aan corona. Carnaval is een feest om even alle zorgen te vergeten, maar dat is dit jaar met de oorlog in Oekraïne niet echt mogelijk. Dus ook: carnaval met een dubbel gevoel.”

Moeilijk jaar

En dat alles na een moeilijk jaar. “We dachten in 2020 dat corona ons er niet onder zou krijgen, maar dat bleek in 2021 anders, ook al was de organisatie op alles voorbereid. Het KOIJ-bestuur fietste tijdens het afgelaste carnaval de route van de optocht; achter Cristal met haar zelfgemaakte mini-Kees de Aap en er werd een klein feestje - met anderhalve meter afstand - gevierd rond slotheer Sjef van Rijpickerwaard tot Epping en knecht Kees-Gerard Reindertsen. “Met onderscheidingen en een Zilveren Aap voor het zorgpersoneel van Isselwaerde en Mariënstein.”
Carnaval 2022 gaat wel als vanouds los; met slotheer Erik van Rijpickerwaard tot Wierstra en knecht Kees-Dennis Goedgeluk zelfs in nieuwe kleren. “Het fluweel van de gordijnen van de familie Epping was versleten en de aap op de schouder was niet handig voor de knechten”, lacht Van Zwieten. “Kortom: we zijn er klaar voor!” Kijk voor alle informatie op www.koij.com.

Lysette Verwegen

Lysette Verwegen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 28 mrt, 07:09
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10