Oudgedienden Marianne van Schaik en Trudy Oskam weten nog hoe het vroeger was.
Oudgedienden Marianne van Schaik en Trudy Oskam weten nog hoe het vroeger was. Foto: Lysette Verwegen

IJsselsteinse bibliotheek tien jaar aan de Overtoom

Algemeen 683 keer gelezen

IJSSELSTEIN • De IJsselsteinse bibliotheek is nu al tien jaar gevestigd aan de Overtoom. Dat wordt gevierd.

Marianne van Schaik en Trudy Oskam, 37 en 21 jaar werkzaam in de bieb, weten het nog. “Het gebouw aan de Schuttersgracht werd oud; er was altijd lekkage. En in die tijd was er ook veel verandering in de bibliotheekwereld – vooral de uitstraling – die wij versneld konden uitvoeren.” Dat betekende geen saaie lange rijen boeken op alfabet, maar een inrichting volgens winkelconcept. “Met displays, ruimtes tussen de boeken, indeling op genre en ook een frontale presentatie van de boeken: de omslag zien in plaats van alleen de rug. Velen moesten wennen, maar het is leuker omdat we nu bezoekers kunnen verrassen met wat we in huis hebben. Het wordt meer snuffelen en voor wie iets niet kan vinden is er altijd iemand om te helpen.”

Spannend

De inrichting was leuk en spannend, net als de verhuizing: “We gingen van drie verdiepingen split level en nisjes naar een mooi, modern en licht gebouw met een warme uitstraling en een prachtig uitzicht. We hadden al geoefend – op een tafel – om displays goed in te richten, want daar komt meer bij kijken dan gewoon neerzetten. Je moet letten op kleur, genre, onderwerp, grootte en gezichten op de omslag want dat spreekt aan. En op de tafel ‘Net terug’ staan geen boeken ouder dan drie jaar.” Op de Overtoom kregen de medewerkers ook te maken de modernisering, onder andere door internet; niet alleen voor de bezoekers maar ook voor de uitleen. “Dat gebeurde aan de Schuttersgracht handmatig door de vrijwilligers. Nu doen bezoekers het zelf via het geautomatiseerde systeem.” Daardoor veranderde de rol van de vrijwilligers: “Het opruimen van boeken is gebleven, maar daarnaast ontstond - veel belangrijker - de rol van getrainde gastvrouw/-heer. Zij helpen bij vragen, kunnen verwijzen en weten veel meer van de bibliotheek, de mogelijkheden en de activiteiten.” De vrijwilligers weten niet alles: “Daar zijn wij voor”, grapt het tweetal. “Wij krijgen de complexere vragen. Maar we kunnen niet op tegen de gespecialiseerde vrijwilligers, zoals de stadsgidsen van de HKIJ bij Uit in IJsselstein.”

Meer dan boeken

De bibliotheek is al lang geen plek meer met alleen maar boeken. “Aan de Overtoom hebben we onze vleugels echt uitgeslagen; van een zelfstandige bibliotheek werden we een regiobibliotheek.” Met veel meer functies: “Uit in IJsselstein kwam erbij als onze ‘winkel’ voor de toeristische info en alle activiteiten in IJsselstein en omgeving. We werden ook locatie voor Sprokkelhorst, Fulco’s Vocaal Festival, het Energieloket, exposities, bijeenkomsten, lezingen en meer.” 
En er ontstonden nog meer samenwerkingen: met het Alzheimercafé, waarvan nu nog het Geheugenkabinet aanwezig is. En verder met Museum IJsselstein, de Kloosterspeeltuin, scholen en kinderopvang. “Het is belangrijk om mee te gaan met de vraag uit stad en regio en van leden.”

Sociaal domein

Zo is binnen de bibliotheek het sociale domein ontstaan, met  computercursussen, het Taalhuis - met een breed scala aan activiteiten - en een Informatiepunt Digitale Overheid (IDO). “We hebben twee belangrijke doelgroepen: kinderen tot 12 jaar en kwetsbaren met een hulpvraag.” In de laatste groep gaat het om laaggeletterden en anderstaligen, mensen met dementie en mensen die niet digitaal vaardig zijn.
De kinderen zijn belangrijk omdat taalontwikkeling van jongs af aan belangrijk is. “Voor iedere leeftijd, zelfs voor baby’s, is er een programma. Een goede taalontwikkeling voorkomt taalachterstand”, weten Marianne en Trudy. Als die achterstand er al is brengen vrijwilligers van de VoorleesExpress uitkomst: “Zij lezen kinderen voor aan huis, daar profiteren ook de ouders van, vooral anderstaligen. De kinderen raken vertrouwd met boeken en de woordenschat neemt door regelmatig voorlezen enorm toe.” De activiteiten van het Taalhuis hebben, net als de praattafels, vanzelf een sociale functie: “Deelname is een ontmoeting met anderen.”

Social Media

De bibliotheek is er voor iedereen, met abonnementen op maat, en naast boeken dvd’s met muziek en films. Ook e-boeken zijn te leen: “Veel mensen weten niet dat collectie e-booken - en luisterboeken - in ons abonnement groot is en veel goedkoper dan een dienst als Storytel.” Een stapje verder is het gebruik van social media. “We kunnen er niet meer buiten. Het zijn - net als voor onze leden - belangrijke media waar alle informatie over alles wat we doen te vinden is.”

Niet digitaal, maar wel verrassend, informatief en gezellig: het feest in de bieb: zaterdag 9 april van 10.00 tot 16.00 uur.” Kijk ook op: www.bibliotheeklekijssel.nl/activteiten.

Lysette Verwegen

Lysette Verwegen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 20 uur geleden
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10
Afbeelding
Overval op woning in Lopik blijkt poging tot oplichting update 25 mrt, 16:46
• Overhandiging van de cheque door Wob Scholtens, voorzitter van BCM aan Marjon de Jong van 't Bakkershuis
Succesvolle bridgeactie voor Bakkershuis Montfoort Nieuws 25 mrt, 16:00