Stadsorganist Gerrit Christiaan de Gier van IJsselstein verheugt zich al op de 'Halve uurtjes Bach'.
Stadsorganist Gerrit Christiaan de Gier van IJsselstein verheugt zich al op de 'Halve uurtjes Bach'. Foto: Lysette Verwegen

‘Middagje IJsselstein, half uurtje Bach’ nieuw initiatief stadsorganist

Algemeen 687 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Wie komt genieten van alles dat IJsselstein te bieden heeft krijgt eens per maand de muziek van Bach erbij, als een rustpuntje van een half uur in de hectiek van alledag.

In de coronajaren was het noodgedwongen ‘stil’, maar ook in de Oude Sint-Nicolaaskerk aan het Kronenburgplantsoen is de muziek weer terug. “We willen het orgel weer zichtbaar én hoorbaar maken”, aldus stadsorganist Gerrit Christiaan de Gier. En dat betekent ‘Een middagje IJsselstein, een half uurtje Bach’; voor het eerst op zaterdag 2 april om 15.30 uur.

Het initiatief is een leuk gevolg van de coronaperiode. Samen met de concertcommissie wilde De Gier de terugkeer naar het gewone leven luister bijzetten. “IJsselstein heeft inwoners en bezoekers zoveel te bieden: van sport en recreatie tot winkelen, horeca, historie en cultuur. En van dat laatste maken de kerk met het Van Vulpenorgel en muziek ook deel uit. Als je naar IJsselstein komt, kom dan ook eens een half uurtje naar ons. Je krijgt de muziek erbij; niet als concert op zich, maar als onderdeel van IJsselstein.” En zo ontstond het thema voor de orgeluitvoeringen; elke eerste zaterdag van de maand, voor en na de zomerperiode. “Want in de zomer zijn er de wekelijkse zomerconcerten die we al jaren programmeren.”
Volgens De Gier – en velen met hem – is Bach de grootste barokcomponist aller tijden.  “Hij is een oneindige bron van inspiratie en heeft heel veel gecomponeerd. Je bent niet zo met hem klaar; dat nodigt uit om met hem bezig te blijven.”

Bach met solisten

De Gier praat uit ervaring: van 1988 tot 2008 gaf hij jaarlijks een Bachconcert. “Ik heb alle orgelwerken van Bach gespeeld. En het is leuk om het orgel en Bach na 15 jaar te combineren met instrument en zang. Dan speel ik transcripties; de bewerking van een muziekstuk dat oorspronkelijk niet voor orgel is geschreven.” Dat geeft ruimte voor instrumentale en vocale solisten, zoals op 2 april met bariton Jan de Geus en op 4 juni met fluitiste Augusta Korevaar. De Geus zingt – op weg naar Pasen – een aria uit de Mattheus Passion: “Het programma volgt ook de seizoenen”, licht De Gier toe. Bach is volgens hem een goede metgezel: “Hij heeft veel kerkmuziek geschreven, want veel van zijn leven draaide rond kerkmuziek en orgel. Maar hij bewerkte ook concerten van Vivaldi – strijkmuziek en ensemble – voor orgel. Er is zo veel keuze.” Het betekent veel instuderen. “Maar dat is een inspanning die ik graag verricht, het is een prettige drive die in mijn vezels zit. Muziek spelen geeft mij energie, zeker Bach die kwalitatief bijna op eenzaam hoog niveau staat.”

Half uurtje genieten

Een half uurtje Bach is wel Bach, maar volgens een andere formule en in een ander verband. "Als onderdeel van IJsselstein en met koffie toe. Geen concert, dat duurt veel langer, maar een heerlijk half uurtje. Een laagdrempelige kans om te genieten van Bach, het orgel en de prachtige historische kerk. Een rustpuntje in de hectiek van alledag.” Met vrije entree.

Lysette Verwegen

Lysette Verwegen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Recreatieschap werkt aan betere voorzieningen in Nedereindse Park Nieuws gisteren
Afbeelding
Heel veel oude landbouwvoertuigen op historisch oogstfeest Montfoort Nieuws 1 jun., 15:44
Afbeelding
Felicitaties voor 60-jarige huwelijk van bruidspaar Van Dijk Nieuws 1 jun., 07:48
Afbeelding
College IJsselstein biedt Kadernota 2024 aan Nieuws 31 mei, 16:00
Afbeelding
Aanvaller Jordy Keja van SV Lopik na zware tijd terug op niveau Sport 31 mei, 08:30
Afbeelding
Gemeenteraad Montfoort wil meer invloed op zonnevelden Nieuws 31 mei, 08:03
Afbeelding
Kunstroute onder de scheve toren van Linschoten Nieuws 31 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek naar ruimere openingstijden gemeentewerf Montfoort Nieuws 31 mei, 07:57