Projectleider Anne Faber en Pulse-directeur Yvette Huige proberen een spelletje uit in de speelkamer.
Projectleider Anne Faber en Pulse-directeur Yvette Huige proberen een spelletje uit in de speelkamer. Foto: Linda de Kort

Gevluchte Oekraïners inmiddels onder dak in IJsselstein

Algemeen 2.122 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Op dit moment verblijven er 47 Oekraïense vluchtelingen in het oude schoolgebouw van De Wenteltrap aan de Baden Powellweg in IJsselstein. Het gebouw heeft ruimte voor 70 personen en zal in eerste instantie door 50 personen worden gebruikt. Hierdoor is de opvang nagenoeg vol voor dit moment en is er voldoende ruimte om in te kunnen spelen op de behoeften en samenstelling van de groep vluchtelingen. 

Vanuit de gemeente is een crisisteam opgericht om de opvang van de vluchtelingen en de verbouwing van het schoolgebouw in goede banen te leiden. “Een hele hoop geregel”, vertelt projectleider Anne Faber van het crisisteam. Samen met onder andere de vrijwilligers van stichting Pulse, heel veel bedrijven en inwoners is in een hele korte tijd het gebouw klaargemaakt. 

Tijdens een rondleiding in het gebouw is te zien hoe hard er is gewerkt. Van sommige zaken die al in de school aanwezig waren, wordt dankbaar gebruik gemaakt. De bestaande receptie bij de ingang zal continue bemand zijn ter ondersteuning van de vluchtelingen, de keuken was al aanwezig en een afgesloten booth waar kinderen eerder extra taal- en spellinglessen kregen, wordt nu ingericht met laptops om via internet contact te houden met achtergebleven familie. 

“Het gebouw bestaat uit drie vleugels. Dat is ideaal om een goede verdeling voor de vluchtelingen te maken. Naast eigen ruimtes voor de Oekraïners, hebben we ook een gezamenlijke leefruimte ingericht, voorraadkamers voor kleding, een EHBO-kamer, food- en non foodvoorraadkamers, een speelkamer en linnenkamers”, vertelt Hans Vink van het crisisteam. Alle ruimtes worden aangegeven met naamplaatjes, in het Nederlands én in het Oekraïens.

Na het maken van de indeling kwam de realisatie. “De medewerking van particulieren en bedrijven is overweldigend. We hadden bijvoorbeeld gordijnen nodig. Dus ik heb rondgebeld. Als ik meteen in de auto zou stappen, kon het geregeld worden. En nu hangt er 126 meter op maat gemaakte gordijnen door het hele gebouw”, aldus Vink.

De vluchtelingen krijgen vooral in het begin veel begeleiding. Daarna is er ruimte voor de Oekraïners om zelf hun dag in te vullen. “In goed overleg en kijkend naar wat ze nodig hebben, zullen we ze daarin ondersteunen. Maar heel bewust zijn bijvoorbeeld sommige muren nog niet opnieuw geverfd. Willen de vluchtelingen zelf aan de slag met de Oekraïense kleuren, dan staan de verfpotten geel en blauw al voor ze klaar.” Ook qua eten is hier over nagedacht. “Ontbijt, lunch en avondeten zijn in het begin geregeld, maar het dekken van de tafel en het afruimen doen de vluchtelingen zelf. Na de eerste week is er de mogelijkheid zelf te kunnen koken.”

De scouting zette een grote tent neer waarin al het gebrachte speelgoed werd verzameld. Vink kreeg de tip van een oud-leraar van De Wenteltrap. “Die vertelde dat met een goede regenbui de boel blank zou komen te staan. Dus we hebben hard gewerkt om het speelgoed elders te kunnen verdelen.”

De installateurs van het Lopikse bedrijf Radiair legden de laatste hand aan de sanitaire voorzieningen. “Het is doorwerken, maar ik heb het weleens gekker meegemaakt, hoor,” reageert de monteur vrolijk.

“De sfeer is goed. Nu is het een kwestie van settelen en afhankelijk wat mensen willen en kunnen, kijken we verder. Zo heeft de praktijkschool De Baanbreker al aangeboden workshops te gaan organiseren en het Cals IJsselstein heeft al plannen een kerstdiner voor de hele groep klaar te maken.” 

De gemeente gaat in ieder geval uit van een opvang van 6 maanden, maar dit is deels afhankelijk van komende ontwikkelingen. In ieder geval blijft IJsselstein de aanwezige vluchtelingen de komende tijd helpen en ondersteunen en wordt op dit moment mogelijkheden onderzocht voor andere opvanglocaties.

Linda de Kort

Basisschool De Wenteltrap is binnen hele korte tijd omgebouwd tot woon-, slaap en recreatievertrekken voor de Oekraïense vluchtelingen.

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14