Burgemeester Laurens de Graaf beantwoordde ook veel vragen van de aanwezige inwoners.
Burgemeester Laurens de Graaf beantwoordde ook veel vragen van de aanwezige inwoners. (Foto: Linda de Kort)

Oekraïners zijn welkom in Lopik

  •   keer gelezen

LOPIK • De gemeente Lopik organiseerde vorige week een bijeenkomst om de inbreng van inwoners voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen te inventariseren. Tijdens de drukbezochte avond in Dorpshuis XXL in Benschop lichtte burgemeester Laurens de Graaf een aantal zaken vanuit de gemeente toe. “Ik vind het in ieder geval al fantastisch om te zien dat ieder dorp uit de gemeente Lopik is vertegenwoordigd.” 


Lopik organiseert de opvang van Oekraïense vluchtelingen in overleg met de Veiligheidsregio Utrecht. De leegstaande basisschool De Zomergaard wordt hiervoor als tijdelijke opvanglocatie geschikt gemaakt. De afgelopen weken is er ontzettend hard gewerkt het schoolgebouw klaar te krijgen voor de opvang van 30 vluchtelingen.

“Er zijn douches, keukens, tussenwanden en een extra riolering aangelegd”, vertelt De Graaf. “We doen er alles aan om de vluchtelingen goed op te kunnen vangen. Doel is zo menswaardig mogelijk. Zo zullen we heel veel spullen verzorgen, maar geven we ze ook graag de mogelijkheid zelf speelgoed en kleding uit te zoeken. We willen geen grote sporthal met veldbedjes. Naast de opvanglocatie denken we ook al na over onderwijs voor de kinderen, werk voor de volwassenen en een buddy-systeem als opvang. We zijn nu al in overleg met de schooldirecteuren om alle kinderen bij elkaar in één klas te krijgen. Dat lijkt ons het prettigste voor de kinderen. Maar in de loop van de tijd zal blijken hoe we het beste sommige zaken kunnen aanpakken. Waar hebben de mensen behoefte aan? We gaan nu uit van de opvang voor één jaar, maar ook dat zal de toekomst moeten uitwijzen.”

De burgemeester gaf daarbij ook advies aan mensen die overwegen zelf vluchtelingen in huis te nemen. “Denk wel heel goed na over die beslissing. De opvang zou echt langdurig mogelijk moeten zijn.”

Lopik verwacht in eerste instantie alleen Oekraïense vrouwen en kinderen. Later zal dit wellicht wijzigen en ook het aantal kan nog toenemen. Maar om vooral nu de opvang goed en zorgvuldig te realiseren, werkt Lopik stap voor stap door het traject heen.

Er kwamen veel vragen uit het publiek: “Hoe zou ik een Oekraïense familie vanuit Oekraïne hier kunnen krijgen?”, “Welke psychologische hulp kan er geboden worden?”, “Waarom staat de naam van het bankrekeningnummer op naam van Stichting Schuilpaats?” Op de eerste vraag kon de actiegroep ook niet meteen een antwoord formuleren, maar na de vragenronde werd er één op één met de vragensteller gesproken om de mogelijkheden te bekijken. De laatste vraag was een stuk makkelijker. “Dit rekeningnummer bestond al en zonder allerlei aanvragen kunnen we deze meteen inzetten voor deze actie”, legde initiatiefnemer Ruud Borst uit. 

De gemeente is verantwoordelijk voor de basisvoorzieningen bij opvang van de vluchtelingen. Al voor het opstarten van de voorbereidingen hiervan kwam de actiegroep Lopik-Oekraïne in actie. Ondernemers Ruud Borst, Rens de Bruijn en Carla de Brokking staken de hoofden bij elkaar om de hulp van particulieren, bedrijven en kerken te inventariseren en te coördineren. De reacties waren overweldigend. Tijdens de inventarisatieavond bleek dat de gemeente en de actiegroep heel goed op elkaar inspelen en samen optrekken.

“We krijgen ontzettend veel reacties. Geweldig!”, aldus Carla Brokking. Door middel van de website www.lopik-oekraine.nl kunnen inwoners aangeven welke hulp ze willen aanbieden. Dat geeft de actiegroep een goed overzicht. “We vragen nu bijvoorbeeld om kleding en speelgoed nog even vast te houden. We hebben het beslist nodig, maar hebben nu zelf geen plek om het op te slaan. Maar bij schoonmaken, bouwkundige klussen en het maken van gordijnen kunnen we nog zeker handjes gebruiken.”

Op deze avond kwamen gemeente, particuliere initiatieven en het grote medeleven naar de vluchtelingen bij elkaar. “Hartverwarmend en hartverscheurend tegelijkertijd”, vatte de burgemeester de avond krachtig samen.

Linda de Kort

Linda de Kort
Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws
Volg @LindaKort op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten