Politici wachten in  De Schouw op de uitslag.
Politici wachten in De Schouw op de uitslag.

Aardverschuiving in politieke keuze in gemeente Lopik

  •   keer gelezen

LOPIK • De ChristenUnie/SGP en de lokale partij Hart voor Lopik kwamen als grote winnaar uit de bus van de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Lopik. Beide partijen kiezen in tegenstelling tot het CDA, de VVD en de PvdA, die flink inleverden, voor zelfstandigheid.


Met 3811 van de uitgebracht 6531 stemmen gaan de CU/SGP (2088) en Hart voor Lopik (1723) - goed voor een raadsmeerderheid van 9 zetels – samen aan de slag om de naderende herindeling van tafel te krijgen. De verliezende partijen CDA (1203), VVD (906) en PvdA (576), die alle drie voor een fusie met een of meer andere gemeenten zijn, zullen in de toekomst met een minderheid van zes zetels genoegen moeten nemen met een rol in de oppositie. 56,75% van de stemgerechtigden brachten hun stem uit. In 2018 was dat nog 58,6%. 

Fractievoorzitter Bert de Leede was niet verrast dat de ChristenUnie en de SGP, die deze verkiezingen als één partij ingingen, zoveel stemmen zouden vergaren. De achterban van de christelijke partijen bestaat uit trouwe stemmers. “Tijdens de dorpsgesprekken merkte ik al dat onze inwoners niets voor een herindeling voelen,” aldus De Leede, die met de andere politici en belangstellenden in dorpshuis De Schouw de uitslag van de verkiezing volgde. “Dit plan is er in coronatijd doorheen gedrukt. In het magazine Kernen met karakten kwam ook duidelijk naar voren, dat de inwoners willen dat de gemeente Lopik zelfstandig blijft. Wij gaan ons hard maken dat dit gebeurt. Ik heb al iemand op het oog, die voor ons als formateur gaat optreden. Als we een wethouder gaan leveren – en dat zit er dik in - dan heb ik geschikte kandidaten op het oog. Het hangt van de portefeuille af wie onze partij naar voren schuift. Namen kan ik nog niet noemen.”

Yvonne Slob, lijsttrekker van Hart voor Lopik, was wel verrast dat haar lokale partij zo goed uit de (stem)bus kwam. “Ik hoorde positieve geluiden over ons partijprogramma, maar wij doen voor het eerst mee en dan heb je geen idee hoeveel mensen achter ons gaan staan,” zegt Yvonne Slob euforisch. “Ik was al blij dat ik iemand naast me zou krijgen in de gemeenteraad. Als eenling sta je veel minder sterk. Van vier raadszetels had ik voor deze verkiezingen alleen maar kunnen dromen. Ik heb enorm veel zin om aan de slag te gaan.”

De verliezers zagen wel aankomen, dat minder inwoners hun stem aan hun partijen zouden toevertrouwen, maar deze mokerslag zagen ze niet aankomen. Rik Dekker (PvdA): “Ik moet deze uitslag eerst laten bezinken. De gevestigde orde heeft vanavond een dreun gekregen. Ik heb de afgelopen jaren als raadslid mijn best gedaan en zal de komende vier jaar met wellicht een andere blik de gemeentelijke politiek bedrijven.”

Adrie Strien (CDA): “Ik kan wel leven met het verlies van een zetel, maar ik had niet verwacht dat de huidige coalitie (CDA en VVD, red.) zijn meerderheid zou verliezen. Ik ben benieuwd hoe de nieuwe coalitie de structurele tekorten te lijf gaat. CDA voelt zich niet te groot om in de oppositie plaats te nemen.”

Adwin van Schaaik, de nummer drie op de lijst van de VVD, zag zijn raadszetel als sneeuw voor de zon verdwijnen. “Dit is voor ons een dramatische uitslag”, zegt Van Schaaik met gemengde gevoelens. “Als partij hebben we de financiële problemen die er zijn, gesignaleerd en er oplossingen voor bedacht. Er ligt een boze brief van de provincie in het gemeentekantoor over het tekort van 1,7 miljoen euro. Dit moet hersteld worden.”

Yvonne Slob dacht al meteen mee: “Het tekort is geen 1,7 miljoen maar 4,5 ton en wij zien als partij mogelijkheden om dat bedrag flink naar beneden te krijgen.”

Linda de Kort
Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws
Volg @LindaKort op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten