<p>De uitslagen werden gisteren nauwlettend gevolgd.</p>

De uitslagen werden gisteren nauwlettend gevolgd.

LDIJ wint in IJsselstein

  •   keer gelezen

IJSSELSTEIN • In IJsselstein is LDIJ de grootste partij gebleven. Deze partij kreeg 36,4% van de stemmen, oftewel 9 van de 23 zetels die de gemeenteraad van IJsselstein telt. Dat betekent een stijging ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018: toen haalde LDIJ 29,2% van de stemmen (7 zetels).


“De afkeer van de landelijke politiek heeft meegeholpen, net als ons duidelijke standpunt over de zelfstandigheid van IJsselstein. Wij staan als lokale partij dichtbij de bevolking. Maar we hebben ook veel aan de VVD te danken en zijn blij met de samenwerking van de afgelopen vier jaar”, aldus LDIJ-lijsttrekker Ronald Koehorst.  

De VVD eindigde als tweede partij, die een verlies leed en uitkwam op 15,4% van de stemmen (4 zetels). Dat was vier jaar geleden nog 23,9% (6 zetels). Het CDA haalde meer stemmen dan bij de vorige verkiezingen en is de derde partij met 12,7% van de stemmen (3 zetels). Dit was vier jaar geleden 12,4% van de stemmen (3 zetels). Daarna volgt GroenLinks met 10,9% van de stemmen en 2 zetels (dit was bij de vorige verkiezingen 10,9%, 2 zetels).

Uitslagen van de overige partijen: D66 haalde 10,4% en 2 zetels (was 12,0% en 3 zetels), de PvdA haalde 9,1% en 2 zetels (was 5,3% en 1 zetel), ChristenUnie haalde 5,2% en 1 zetel (was 6,2% en 1 zetel).

Het opkomstpercentage komt uit op 50,6%, bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 lag dit op 52,6%.

Komende maandag, als de uitslag officieel is, maakt de LDIJ bekend wie wordt aangesteld als onafhankelijk formateur. Deze krijgt de opdracht om met alle partijen te gaan praten.

Linda de Kort
Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws
Volg @LindaKort op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten