<p>Docent Johan en directeur Dineke: blij met de cheque die het IJsselsteinFonds kwam brengen.</p>

Docent Johan en directeur Dineke: blij met de cheque die het IJsselsteinFonds kwam brengen.

(Foto: Lysette Verwegen)

Praktijkschool De Baanbreker heeft zijn Foodtruck

  •   keer gelezen

IJSSELSTEIN  • Het was meer dan een Verrassing die zaterdag door het IJsselsteinFonds werd afgeleverd bij De Baanbreker, school voor praktijkonderwijs. De cheque van 3.500 euro was, zoals docent Johan van Willegen en directeur Dineke van der Hulst aangaven ‘Het laatste zetje dat we nodig hadden’. En met dat zetje werd een foodtruck gerealiseerd; een idee van twee leerlingen en ontstaan in de eerste coronalockdown.


Van Willegen vertelt: “De horeca ging dicht en leerlingen raakten daardoor hun stages kwijt. Het alternatief: stagelopen op school.” Leerlingen Ruben en Colin wilden heel graag een eigen bedrijfje opzetten. “Ze zijn begonnen met het verkopen van lunchboxen aan onze docenten en de buren: docenten van de Wenteltrap. Ze stuurden mailtjes, menu’s en verzorgden de inkoop om op woensdag de lunchboxen te kunnen maken.” Maar de leerlingen wilden groter: “Ze wilden ook naar bedrijven. Zo werd het idee voor een foodtruck geboren: die wilden ze overal neerzetten. En ze wilden dan bij mij in dienst komen. Maar dat laatste kon natuurlijk niet”, lacht Willegen. “Ik had een kerstvakantie om over de foodtruck na te denken, want wintersport zat er door de coronabeperkingen toch niet in.”

IJsselsteins project

Van Willegen schakelde zijn collega en stagecoördinator in die een groot netwerk heeft in IJsselstein. “Hij zou sponsors zoeken en dat is gelukt. Veel bedrijven doneerden in natura: met materialen, lessen, kennis en begeleiding, want ook bij een foodtruck komt heel wat kijken: van ondernemen tot hygiëne, elektra, de bouw, inrichting, de koffiemachine en meer. Het werd echt een IJsselsteins gedragen project, waar ook leerlingen vanuit andere disciplines aan konden meewerken.” In oktober was de foodtruck klaar.

De Foodtruck is open

De foodtruck staat inmiddels elke dinsdag, en binnenkort ook op woensdag en donderdag, van 10.30 tot 13.30 uur voor de school aan de Baden Powellweg 1 met een aanbod van verse koffie en thee, paninibroodjes, sandwiches en lunchboxen om mee te nemen. Alle informatie is te zien op www.svp-debaanbreker.nl. De eerste opbrengst is gedoneerd; voor de Oekraïnse vluchtelingen die buren worden in het Wenteltrapgebouw. In het vervolg gaan de opbrengsten naar de school: “Daarmee kunnen we extra dingen kopen voor de leerlingen die in het reguliere overheidsbudget niet mogelijk zijn, zoals: een oven, een bosmaaier en meer.” De school wil met de foodtruck ook meer maatschappelijke contacten gaan leggen door ermee naar zorgcentra of bedrijven te gaan. Iedereen kan mailen naar johan.vanwillegen@svp-debaanbreker.nl om de mogelijkheden te bespreken. Ruben en Colin en medestudent Melissa zijn inmiddels van school, maar nog steeds hartstikke trots.


IJsselsteinFonds
De donatie is een pareltje voor het IJsselsteinFonds volgens voorzitter Nico van Dam. “Het enthousiasme en de verbinding waar we aan bij mogen dragen zijn geweldig. Daar is het fonds precies voor bedoeld. Hier wordt IJsselstein nog mooier van en daar gaan we nog heel lang mee door.” www.ijsselsteinfonds.nl.

Lysette Verwegen
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten