<p>Leo Benniss met zijn boekwerk &#39;Houd u van de straat! &#39;</p>

Leo Benniss met zijn boekwerk 'Houd u van de straat! '

(Foto: Dirk Molenaar)

Alle straten Lopikse kernen in één naslagwerk

  •   keer gelezen

        LOPIK • Straten, pleinen, stegen, lanen en wegen. Allemaal hebben ze een naam en vaak een achterliggende betekenis. Leo Bennis heeft alle 236 straten in de negen Lopikse kernen vastgelegd in ‘Houd u van de straat!’. Een compleet naslagwerk met foto’s, betekenis en herkomst van alle straatnamen.


De van oorsprong uit Utrecht afkomstige Leo (76) is al vanaf zijn jeugd geïnteresseerd in straatnamen. “Ook ben ik een aantal jaren taxichauffeur geweest. Ik kende elk hoekje van de stad bij naam.” Gestimuleerd door mensen in zijn omgeving legde hij eind jaren ‘90 alle straten van de Domstad vast. Een bevriende notaris sponsorde zijn initiatief en bestelde duizend boekjes als relatiegeschenk.
Eenmaal verhuisd naar Lopik begon het in 2009 te kriebelen. Leo ging aan de slag om alle straten in het dorp op te tekenen. Aan de toenmalige burgemeester Westerlaken is begin 2010 het eerste exemplaar aangeboden. Een paar maanden later werd Bennis raadslid voor de VVD en leerde ook de acht andere kernen beter kennen. “Zo is het plan opgevat om alles te benoemen in de gehele gemeente. Een andere hobby is fotograferen. Om het boek completer te maken heb ik van iedere straat foto’s gemaakt. Ik ben er ruim tien jaar mee bezig geweest.”
Gemeentearchieven, Kadaster, gesprekken met bewoners en speuren op internet. Niet altijd was het gemakkelijk de informatie boven water te krijgen. Leo noemt het voorbeeld van Kortland in Lopikerkapel. “Uiteindelijk vertelde een bewoonster mij dat deze straat vernoemd is naar het korte stukje land tussen de Lekdijk en de Lopikerweg-oost.” Een ander voorbeeld is de Vincent van Goghstraat in Benschop. “Nee, niet vernoemd naar de schilder”, legt Bennis met pretoogjes uit. “Het was de opa van de beroemde schilder die daar dominee is geweest.” Leuk vindt hij de Rolafweg. “Het verhaal is dat vroeger de biervaten vanaf de dijk naar het dorp gerold werden.”


Het boek is in eigen beheer uitgegeven en te bestellen via info@lopikinbeeld.nl.

Dirk Molenaar

Ad Velders
Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten