<p>Ook Jola Mode is na de lockdown weer voor het publiek geopend tot vreugde van de onderneemster.</p>

Ook Jola Mode is na de lockdown weer voor het publiek geopend tot vreugde van de onderneemster.

(Foto: Paul van den Dungen)

Ook Montfoortse winkeliers halen opgelucht adem

  •   keer gelezen

MONTFOORT • Als zaterdag na vier weken de lockdown voor niet essentiële winkels is opgeheven, maar de horeca en cultuursector nog op slot zitten, is dat ook in Montfoort goed te merken. Er is wat meer reuring in de binnenstad en de winkeliers zijn over het algemeen goed te spreken. 


Bij de bakker, die al open was, staat al een kleine rij buiten te wachten, maar dat is een gebruikelijk beeld omdat door het winkeloppervlak er gewoon niet meer mensen naar binnen kunnen. Bij De IJsselpoort Kaas en Noten vertelt Elmar Zeegers dat ook hij als essentiële winkel niet gesloten was. Wel is hij blij dat er voor de winkels geen verdere beperkingen zijn. 
Ook overbuurman Olaf Selderbeek van de rijwielhandel is erg ingenomen dat zijn winkel nu weer helemaal open is. “Tot vandaag was alleen de werkplaats geopend, zodat we de mensen die een fiets met een lekke band hadden, snel konden helpen. Ook het repareren van de fietsverlichting en andere mankementen was mogelijk. Omdat het fietsen in de buitenlucht in coronatijd een gezond tijdverdrijf is, hebben wij best veel fietsen verkocht. Intussen is er een probleem ontstaan dat de  - elektrische - fietsen slecht leverbaar zijn. Wachttijden van  een jaar zijn geen uitzondering. Vooral het tekort aan accu’s is daarvan de oorzaak. Maar deze geluiden hoor ik ook uit de autobranche.”

Vreselijk blij

Esther Scholten van woonwinkel ‘Bij Ons Binnen’ is enthousiast dat ze nu weer open kan. “Wij hebben de afgelopen weken flink de handen uit de mouwen gestoken en het nodige aan de winkel veranderd. Daar hadden we nu de tijd voor en hoefden daar niet extra voor te sluiten. Maar ik ben zo blij dat de klanten weer gewoon naar binnen kunnen en dat we de mensen kunnen aanspreken en van advies mogen dienen. Een verademing.”
Aan de overkant in de Hoogstraat zit Jola Mode. Storemanager Suzanne Albers is druk bezig klanten te helpen. Haar weekendkracht is druk bezig met het vullen van de rekken. Suzanne: “Natuurlijk zijn ook wij vreselijk blij dat we weer open mogen. Het was gewoon een saaie tijd, maar gelukkig hadden we de webshop. Daardoor konden we nog wel het nodige op bestelling verkopen. Jola Mode heeft zo’n 85 winkels, voornamelijk in het zuiden van het land, dus denk je eens in als die allemaal gesloten zijn. En nu maar hopen dat het zo blijft!”
Een stukje verderop zit Remco Fashion 4 Men. Remco Soethout heeft al wat klanten in de winkel staan. Ook hij is blij dat dit nu weer mogelijk is. ‘’Het was wel lekker rustig, maar daar verdien je geen brood mee.” Verder heeft hij weinig tijd om daar nu verder over te praten.
Bij snackbar In den Houten Klomp vertelt Fiona dat zij als essentiële winkel worden beschouwd en dat de mensen hier hun bestelling kunnen doen om die vervolgens mee te nemen. Het binnen nuttigen van de bestelde maaltijden is niet toegestaan. “Ook wij wachten tot de horeca zijn deuren weer mag openen. Dan mogen wij ook weer gasten binnen bedienen. Tot die tijd gaan wij door met de bestellingen en het afhalen en bezorgen.”

Troosteloos

Een blik op De Plaats met zijn horeca-ondernemingen biedt een troosteloze aanblik. Er staan een paar tafels en stoelen buiten maar verder is de horeca gesloten. Michel Verschoor, voorzitter van de Winkeliersvereniging, heeft zijn leden duidelijk laten weten dat de gemeente Montfoort spontane openingsacties in de horeca niet zal goedkeuren en dat daar stevig op zal worden gelet.
Bij een bezoek aan het Oude Stadhuis, waar Anne en Arie de scepter zwaaien, is men bezig is om buiten een kraampje op te bouwen van waaruit straks nog wat lekkers wordt verkocht. Arie kapt het gesprek af en zegt: “Ik heb nu echt geen zin om hierover te praten.”

Een passante zegt dat ze blij is weer naar winkels te kunnen. “Ik was het zat om een paar keer per week naar Het Kruidvat te gaan, alleen maar omdat die open was en je daar kon winkelen. Ik kocht daar niet altijd wat, maar heb voorlopig wel genoeg toiletartikelen in huis.”

Paul van den Dungen

Paul van den Dungen
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten