Uroloog Roderick van den Bergh in gesprek met een patiënt.
Uroloog Roderick van den Bergh in gesprek met een patiënt. (Foto: Aangeleverd)

Voortaan binnen een dag uitslag over prostaatkanker bij St. Antonius in Nieuwegein

  •   keer gelezen

NIEUWEGEIN • Heb ik prostaatkanker of toch niet? In het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en Utrecht is die vraag voortaan de volgende dag beantwoord. Voorheen waren daar soms meerdere dagen of zelfs weken mee gemoeid. 


Het ziekenhuis wil de periode van onzekerheid zo kort mogelijk maken voor mannen met verdenking op prostaatkanker. “Een patiënt weet zo direct waar hij aan toe is en vervolgstappen kunnen snel worden ingezet”, zegt uroloog Roderick van den Bergh van het St. Antonius Ziekenhuis. 

‘Sneldiagnostiek’
Bij de zogenaamde ‘sneldiagnostiek’ wordt ’s ochtends vroeg een MRI-scan gemaakt en - als die daar aanleiding toe geeft - later diezelfde ochtend gerichte biopten genomen. Dat is bij ongeveer de helft van de patiënten het geval.

De bioptuitslag is de volgende dag beschikbaar. Aan de hand daarvan kan in samenspraak met de patiënt een behandelplan worden opgesteld of aanvullende scans verricht.  

Meest voorkomende vorm van kanker
“Prostaatkanker is bij mannen de meest voorkomende vorm van kanker”, schrijft het St. Antonius Ziekenhuis op haar website. “Soms is prostaatkanker niet agressief en hoeft er niet behandeld te worden”.

Voor een aanzienlijke groep patiënten is een ‘actief afwachtend beleid’ volgens het ziekenhuis dan ook de best passende zorg. “Regelmatig is prostaatkanker echter agressief, waardoor deze kan uitzaaien. Ter vergelijking: er overlijden ongeveer net zoveel mannen aan prostaatkanker als vrouwen aan borstkanker”.

Eén van de grootste behandelcentra
Het St. Antonius Ziekenhuis is één van de grootste behandelcentra van Nederland en behandelt naast prostaatkanker ook andere vormen van kanker binnen de urologie zoals blaas- en nierkanker, wat voor veel expertise zorgt.

Jaarlijks wordt zo’n 500 keer de diagnose prostaatkanker gesteld, een aanzienlijk deel van de 12.000 in heel Nederland. Het ziekenhuis is ook één van de grootste onderzoekscentra op het gebied van prostaatkanker.  

Julia Koster
Redactiecoördinator De Molenkruier
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten