Foto:

Tbs voor man die meisje neerstak in Montfoort

  •   keer gelezen

MONTFOORT • De 36-jarige man die een jaar geleden in Montfoort een meisje op straat neerstak en drie anderen bedreigde is veroordeeld tot tbs met voorwaarden. De man – gedreven door een psychotische stoornis – rende de bewuste nacht op straat en stak een langsfietsend meisje meerdere keren in haar rug. De rechtbank Midden-Nederland legt de man geen straf op maar oordeelt wel dat de man behandeld moet worden aan zijn stoornis.


Op 10 januari vorig jaar fietste het toen 16-jarige meisje met haar vriendin door Montfoort toen zij een man met een mes in zijn hand zagen staan. Deze man rent op de meisjes af en steekt het 16-jarige slachtoffer vier keer in haar rug. Daarna rent hij achter haar vriendin aan die hard wegfietst. Tegen twee omstanders schreeuwt ze dat ze 112 moeten bellen. Als de man langs de twee getuigen loopt, bedreigt hij hen ook waarop zij wegrennen. De man heeft hen nog een tijdje achtervolgd.

Het 16-jarige slachtoffer raakte levensbedreigend gewond, waaronder een dubbele klaplong, forse bloedingen, botbreuken en een scheur in haar middenrif. Haar vriendin was niet alleen getuige van de steekpartij, zij werd zelf ook bedreigd door de man en moest haar daarom in hulpeloze toestand achterlaten op straat. Nog diezelfde nacht wordt de man gearresteerd.

Tbs met voorwaarden

De steekpartij moet volgens de rechtbank  juridisch worden gekwalificeerd als een poging doodslag. De man bekende ook het meisje te hebben gestoken. In zijn verhoren verklaarde hij dat hij is getraumatiseerd door de gebeurtenissen in zijn moederland. Hij heeft last van herbelevingen en nachtmerries over oorlogshandelingen en martelingen die hij heeft ondergaan. Met name de pijnlijke herinneringen aan de oorlogshandelingen in Sudan dringen zich regelmatig aan hem op. In het afgelopen jaar is de man onderzocht door verschillende deskundigen. 

Zij concluderen dat  sprake is van een psychotische stoornis waarvan het ontstaan hem niet kan worden verweten. Hoewel hij schuldig is aan de poging doodslag is hij door die stoornis niet strafbaar. Een – in dit geval – gevangenisstraf opleggen kan dus niet. Wel kan de rechtbank bepalen dat de man moet worden behandeld. De deskundigen adviseren om de man tbs met voorwaarden op te leggen. De rechtbank neemt dat advies over. Deze maatregel houdt onder andere in dat hij wordt opgenomen in een gespecialiseerde kliniek. Dat moet voldoende waarborgen bieden om de kans op herhaling te verminderen. Hij heeft probleembesef en –inzicht, komt behandelafspraken na en neemt trouw zijn medicatie in. Daarnaast moet hij zich aan voorwaarden houden, zoals een behandelverplichting, contactverbod met de slachtoffers en meewerken aan reclasseringstoezicht. Ook moet hij de slachtoffers een schadevergoeding betalen.

Ad Velders
Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten