Aan de slag op oudejaarsavond.
Aan de slag op oudejaarsavond. Foto: Gemeente IJsselstein

Wijkconnectors als nieuwe gesprekspartners

Algemeen 707 keer gelezen

IJSSELSTEIN • In IJsselstein is voorafgaand en tijdens de jaarwisseling niet alleen door politie, Stadstoezicht en jongerenwerk gesurveilleerd, maar ook door bewoners; de wijkconnectors. Dit zijn inwoners die een bijdrage willen leveren aan de veiligheid en leefbaarheid en in meerdere groepjes in verschillende wijken in IJsselstein aanwezig waren.

Tijdens de surveillancerondes zijn zij het gesprek aangegaan met personen, vooral jongeren, die zij tegenkwamen en waarbij het gedrag daartoe aanleiding gaf. ‘’Op deze manier hebben de wijkconnectors, samen met Stadstoezicht, het jongerenwerk en de politie een mooie bijdrage geleverd aan de leefbaarheid en veiligheid in IJsselstein tijdens de jaarwisseling’’, aldus de gemeente IJsselstein.

De wijkconnectors zijn op hun beurt gemotiveerd om iets te betekenen voor de jongerenZij worden niet zozeer ingezet om te handhaven of te corrigeren, ‘’maar gaan het gesprek met de jongeren aan om hen te beschermen tegen de consequenties van hun gedrag.’’

De gemeente IJsselstein heeft gekozen voor de inzet van de wijkconnectors om meer verbinding te creëren en daarmee te zorgen voor een positieve sociale controle. Daarnaast heeft de politie ook in andere gemeenten positieve ervaringen opgedaan met de inzet van wijkconnectors. Issam Tahiri is coördinator van het project wijkconnectors, dat valt onder hulpverlenersorganisatie Impact Nederland. Impact Nederland coacht en begeleidt ze tijdens hun werk. Impact Nederland werkt samen met gemeenten, scholen en maatschappelijke organisaties om een zo goed mogelijk begeleidingstraject voor de jongere te organiseren. 

Alle wijkconnectors hebben voorafgaand aan hun inzet een training gehad en een certificaat ontvangen. ‘’De drempel naar een opleiding is vaak net iets te hoog voor deze jongeren. Daarbij zijn zij vaak net wat sterker in de praktijk dan in de theorie. Door zich als wijkconnector in te zetten, maken zij kennis met het werken in de praktijk’’, aldus Impact Nederland. ‘’Zo vergroten zij hun kans op de arbeidsmarkt.’’

Ad Velders

Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Provincie Utrecht werkt als aandeelhouder mee aan oplossingen overvol elektriciteitsnet Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 28 mrt, 07:09
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10