<p>Aan de slag op oudejaarsavond.</p>

Aan de slag op oudejaarsavond.

(Foto: Gemeente IJsselstein)

Wijkconnectors als nieuwe gesprekspartners

  •   keer gelezen

IJSSELSTEIN • In IJsselstein is voorafgaand en tijdens de jaarwisseling niet alleen door politie, Stadstoezicht en jongerenwerk gesurveilleerd, maar ook door bewoners; de wijkconnectors. Dit zijn inwoners die een bijdrage willen leveren aan de veiligheid en leefbaarheid en in meerdere groepjes in verschillende wijken in IJsselstein aanwezig waren.


Tijdens de surveillancerondes zijn zij het gesprek aangegaan met personen, vooral jongeren, die zij tegenkwamen en waarbij het gedrag daartoe aanleiding gaf. ‘’Op deze manier hebben de wijkconnectors, samen met Stadstoezicht, het jongerenwerk en de politie een mooie bijdrage geleverd aan de leefbaarheid en veiligheid in IJsselstein tijdens de jaarwisseling’’, aldus de gemeente IJsselstein.

De wijkconnectors zijn op hun beurt gemotiveerd om iets te betekenen voor de jongerenZij worden niet zozeer ingezet om te handhaven of te corrigeren, ‘’maar gaan het gesprek met de jongeren aan om hen te beschermen tegen de consequenties van hun gedrag.’’

De gemeente IJsselstein heeft gekozen voor de inzet van de wijkconnectors om meer verbinding te creëren en daarmee te zorgen voor een positieve sociale controle. Daarnaast heeft de politie ook in andere gemeenten positieve ervaringen opgedaan met de inzet van wijkconnectors. Issam Tahiri is coördinator van het project wijkconnectors, dat valt onder hulpverlenersorganisatie Impact Nederland. Impact Nederland coacht en begeleidt ze tijdens hun werk. Impact Nederland werkt samen met gemeenten, scholen en maatschappelijke organisaties om een zo goed mogelijk begeleidingstraject voor de jongere te organiseren. 

Alle wijkconnectors hebben voorafgaand aan hun inzet een training gehad en een certificaat ontvangen. ‘’De drempel naar een opleiding is vaak net iets te hoog voor deze jongeren. Daarbij zijn zij vaak net wat sterker in de praktijk dan in de theorie. Door zich als wijkconnector in te zetten, maken zij kennis met het werken in de praktijk’’, aldus Impact Nederland. ‘’Zo vergroten zij hun kans op de arbeidsmarkt.’’

Ad Velders
Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten