<p>Prinses Karin La Tigresse Tropicale van Les Femmes des Coeurs en Prins Wesley Le P&ecirc;cheur van Les Boutonniers zien het carnaval in Knopengein met vertrouwen tegemoet.</p>

Prinses Karin La Tigresse Tropicale van Les Femmes des Coeurs en Prins Wesley Le Pêcheur van Les Boutonniers zien het carnaval in Knopengein met vertrouwen tegemoet.

(Foto: Paul van den Dungen)

Getemperd Carnaval in 2022

  •   keer gelezen

MONTFOORT • Heel carnavalesk Montfoort wacht op het jaarlijkse feest van zotheid, spot en uitbundigheid waarin Montfoort niet alleen verandert in Knopengein maar ook gekken en narren in de meest wonderbaarlijke creaties de straten van het IJsselstadje bevolken. Maar het coronavirus is ook dit jaar spelbreker. 


Toch zijn er bij de carnavalsverenigingen Les Boutonniers en Les Femmes des Coeurs een nieuwe prins en prinses uitgeroepen. Achter de schermen werd al lange tijd koortsachtig gewerkt aan een mogelijk ‘vrijer’ carnaval. Waarschijnlijk zal het ook dit jaar niet zo mogen zijn en moesten er besluiten worden genomen die de Knopengeiners onaangenaam verrasten. Maar veiligheid en gezondheid gaan voor alles. Daarnaast was het een schier onmogelijke opgave om alle door de overheid opgelegde maatregelen uit te voeren en werd al wel besloten om de optocht af te gelasten.

Alternatieven

Prinses Karin Le Tigresse Tropicale van Carnavalsvereniging Les Femmes de Coeurs werd 6 november in Café Bolle Harry uitgeroepen tot prinses van het seizoen 2021/2022. Beperkende maatregelen deden Les Femmes de Coeurs meteen naar alternatieven zoeken. Zo is er in de kerstvakantie een puzzelspeurtocht waarbij kinderen in de binnenstad nog tot zondag 9 januari kerstballen kunnen zoeken die in etalages zijn verstopt. Op de website staat een formulier waar de gevonden letters in de juiste volgorde kunnen worden ingevuld en ingestuurd. Daarnaast hebben de dames nog de zorg over de Knopengeinse Confetti’s, de jeugdraad. Zij verdienen een echt feestelijk carnaval. Als de maatregelen er gunstig uitzien, kunnen nieuwe Confetti’s, kinderen uit de groepen 7 en 8 van de basisschool, zich vanaf half januari aanmelden via www.lesfemmesdescoeurs.nl
Prinses Karin vindt het echt een eer dat zij is verkozen. “Ook al moet je jezelf daarvoor opgeven, je weet nooit of je het zult worden. Mijn prinsessennaam komt niet helemaal uit de lucht vallen, want ik ben gek op katten en tijgers. Prinses Karin Le Tigresse Tropicale was snel bedacht.” Wat er ook gebeurt, Prinses Karin laat het allemaal over haar heenkomen en gaat genieten van wat er nog kan, daarbij terzijde gestaan door haar raadsvrouwen Jeanine, Marjolein en Annemarie.

Miniatuur Optocht

Prins Wesley Le Pêcheur van Carnavalsvereniging Les Boutonniers werd 20 november in het de Soos uitgeroepen tot Stadsprins van Knopengein. Ook hij vindt het een hele eer om stadsprins te mogen zijn. “Mijn vader Koos is twee keer prins bij De Brugzichters geweest, een Montfoortse carnavalsvereniging die inmiddels niet meer bestaat. Daarnaast is ook mijn broer Kevin in 2018 Stadsprins van Knopengein geweest, dus helemaal vreemd is het voor mij allemaal niet.”
Ook zijn prinsennaam lag voor de hand. Wesley is een verwoed sportvisser en met name het vissen op karpers, die hij zowel in Montfoort als in Frankrijk vangt. Ook Wesley had in augustus niet verwacht dat het allemaal zo zou gaan, maar blijft de ontwikkelingen positief bekijken. Er worden best al wat alternatieven bekeken. Daar is ook de Miniatuur Carnavalsoptocht er dit jaar weer een van. Wel een langere stoet, want ook de Legobouwers van De Steenfabriek zijn van plan daar hun bijdrage aan te leveren. Verder zijn er ook al plannen om begin juli een zomercarnaval te organiseren. Maar dat zijn allemaal ideeën die de nodige uitwerking behoeven en dus nog helemaal niet vast staan. Heel Knopengein wordt daar via de verschillende media van op de hoogte gehouden. Prins Wesley Le Pêcheur zwaait pas op dolle dinsdag 1 maart af en zal tot die tijd door zijn drie raadsheren Kevin, Terus en Michael door de wat onzekere carnavalstijd worden geloodst.
Het is pas Kerstmis geweest en in afgelopen week liep het jaar ten einde. Alles lijkt nog ver weg. Een persconferentie in het verschiet. Wat blijft er van het oude normaal? De Boostercampagne, Alpha, Delta, Omikron, (dansen bij) Janssen, Pfizer, Moderna, Avondklok. Mocht er nog eens een carnavalsoptocht komen dan is er aan onderwerpen geen gebrek. En zo heeft ook weer elk nadeel zijn voordeel....

Carnaval boven de grote rivieren is geen unicum. Montfoort viert het al ruim 50 jaar. De strijdbijl tussen Montfoort en Achterveld, over de lengte van de optocht is al lang begraven. Het gaat om het feest en de beleving ervan. Trek geen vergelijk met Brabant of Limburg. Iedereen viert het op zijn eigen manier, al eeuwen lang. Het begin van de Vastentijd zal nooit een zomerfeest worden.

Paul van den Dungen

Voor het tweede jaar op rij is Covid 19 spelbreker, maar de Prins en Prinses van Knopengein blijven positief

Paul van den Dungen
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten