Trotse KNIJ-ers - student Harm van Barneveld  en ecoloog Luc Lappee - bij het nieuwe bord.
Trotse KNIJ-ers - student Harm van Barneveld en ecoloog Luc Lappee - bij het nieuwe bord. Foto: Carola Ruijsch van Dugteren

Uniek klimaatbord toont belang IJsselsteinse fruitbomen

Algemeen 763 keer gelezen

IJSSELSTEIN • KlimaatNeutraal IJsselstein doet er alles aan om bewoners te informeren over het moois in de openbare ruimte dat de stad te bieden heeft. Na een eerste informatiebord dat in 2020 werd geplaatst over de Hazelaarroute op Sportpark IJsseloever, gevolgd door een informatiebord vorig jaar in het Hogebiezenpark bij de lei-fruitrekken, is er nu een derde exemplaar.

Sinds kort staat er bij de fruitboomgaard bij de kruising Haanderik-Eiteren een informatiebord met vrolijke illustraties en een verrassende inhoud. Voor het eerst is berekend voor hoeveel C02-, fijnstof- en regenwateropvang de fruitbomen zorgen en hoeveel zuurstof de fruitbomen in de boomgaard leveren. “Een wereldwijde primeur”, aldus de vertegenwoordigers van KlimaatNeutraal IJsselstein (KNIJ).

Experts

Meerdere experts hebben vrijwillig bijgedragen aan de realisatie van het bord. Ecoloog en vrijwilliger bij KNIJ  Luc Lappee heeft de omtrek van de fruitbomen in alle IJsselsteinse boomgaarden opgemeten. Daarna heeft Fons van Kuijk - IVN-er, wetenschapper en I-Tree specialist - berekeningen uitgevoerd en een rapport gemaakt. Student watermanagement Harm van Barneveld en vormgever Gerard Kruithof hebben hier een mooi en publieksvriendelijk bord van gemaakt.
Ook is onderzoek gedaan naar het Natuurlijk Kapitaal van de fruitbomen in IJsselstein. Dat is de waarde die bomen hebben vanwege de diensten die zij leveren.

1,43 miljoen euro

“De fruitbomen zijn 1,43 miljoen euro waard door hun bijdrage aan klimaatadaptatie. Alle fruitbomen in IJsselstein vangen jaarlijks 3.275.000 liter regenwater op en leveren de hoeveelheid zuurstof die duizend mensen dagelijks in rust nodig hebben. Verder scheelt de temperatuur op een zomerse dag tussen de fruitbomen al snel twaalf graden met de weg ernaast. Het is een goede bijdrage om de stad in extremere weersomstandigheden, die door klimaatverandering alleen maar toenemen, leefbaar te houden. Dat is iets om trots op te zijn”, aldus de KNIJ-ers. “Daarnaast kunnen we ook genieten van de prachtige bloesem en het heerlijke fruit dat iedereen mag plukken!”
Het bord is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van vormgever Dokwerkers, de Provincie Utrecht en de Gemeente IJsselstein. Kijk voor meer informatie op de websites: www.knij.nl of www.fruitcollectieijsselstein.nl.

Lysette Verwegen

Lysette Verwegen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20