René Reurings is sinds december de tweede wijkagent voor Montfoort en Linschoten.
René Reurings is sinds december de tweede wijkagent voor Montfoort en Linschoten. Foto: Paul van den Dungen

Montfoort heeft een tweede wijkagent

Algemeen 2.701 keer gelezen

MONTFOORT • Sinds begin december heeft Montfoort een tweede wijkagent. Het is René Reurings, die samen met zijn al jaren in de gemeente werkzame collega Elin van Keeken  in Montfoort en Linschoten het volledige takenpakket uitvoert. Belangrijke onderdelen daarvan zijn zorg, veiligheid, ondermijning en evenementen. In een aantal gevallen doen zij dat samen met de twee boa’s.

René Reurings werd in 2007 als student geplaatst in Nieuwegein, in 2009 ging hij over naar Utrecht zuid. De laatste tijd heeft hij zich in IJsselstein verder verdiept en ingewerkt. “Kennis hebben van en over de wijk is natuurlijk erg belangrijk”, zegt Reurings. “Ook het netwerken is een taak van de wijkagent onder het mom van ‘Kennen en gekend worden’. De inwoners weten dan straks ook wie ik ben en ik leer hen kennen. Dat is belangrijk omdat er ook een draagvlak gecreëerd moet worden. De inwoners moeten mij leren kennen zodat ze weten wat zij aan mij hebben, maar dat is omgekeerd ook het geval.”

Oog en oor

De wijkagent is het oog en oor van de politie maar kan dat werk niet alleen doen. Daarbij heeft hij ook medewerking van de bewoners in zijn wijk nodig. René Reurings wil goed benaderbaar zijn, vooral  heel laagdrempelig en open. “Dat zijn mijn dagelijkse skills waar ik mee moet werken. Mensen moeten niet bang zijn voor de wijkagent. Ik ben in eerste instantie niet de bekeurende boeman. De mensen kunnen mij aanspreken over alles wat er in hun wijk gebeurt of waar zij wat over willen vertellen. Dat is geen klikken, maar toont ook hun betrokkenheid met hun wijk of buurt. Ik kan goed luisteren en zal ze waar nodig met raad en daad bijstaan.’’

Keerzijde

Maar aan elke medaille zit ook een keerzijde. ‘’Soms zal ik ze ook mijn standpunt duidelijk maken en vertellen dat niet altijd alles mogelijk is. Ik zal ze uitleggen waarom wij als politie soms dingen moeten doen die een enkele keer wel eens haaks op hun wensen zijn gericht. Ik ben daarom heel erg voor een persoonsgerichte aanpak om de leefbaarheid in de wijk te vergroten. Maar het vinden van een voor alle partijen aanvaardbare oplossing is toch wel mijn uiteindelijke doel. Als we dat kunnen bereiken is dat vaak een mooie samenwerking tussen wijkagent en bewoners.”
René vindt Montfoort/Linschoten een prachtig gebied waarmee hij niets ten nadele van een grote stad wil zeggen. “Het heeft een oud centrum, bedrijfsterreinen, agrarisch gebied, natuur, maar ook horeca, verenigingen, sport en winkels. Een mooie combinatie van wonen en werken met de daarbij behorende problematiek. Daarom vind ik het aangaan van een gesprek en het luisteren naar elkaar zo belangrijk. Een wijkagent kan alleen zijn werk doen als hij voldoende input krijgt van de inwoners. Daarom kom ik juist zo graag in verbinding met iedereen. Ik zal vaak op de fiets gespot kunnen worden, soms in combinatie met een boa’s. Als wijkagent ben ik  straks hopelijk een bekend gezicht. Mede dankzij die contacten weet ik wat er in de wijk speelt en kan ik in een vroeg stadium problemen oplossen of voorkomen.”

Ondermijning

Criminelen maken steeds vaker gebruik van diensten van de bovenwereld en beïnvloeden zo de samenleving. Normen en waarden raken vervaagd en het gevoel van veiligheid neemt af. Dit heet ondermijning en is een onderwerp waarop de politie stevig inzet. Daarom zijn de contacten van de wijkagent met de burgers zo belangrijk. ‘’Een tip, een aanwijzing, een vermoeden of gewoon een gesprek over bijvoorbeeld een aanbod dat iemand kreeg om tegen lucratieve bedragen een stap te zetten in de wereld van de ondermijning behoort zeker ook tot de taak van wijkagent.’’
De wijkagenten maken deel uit van het Basisteam De Copen van de Eenheid Midden Nederland. Ook zij draaien nachtdiensten of worden ingezet voor de noodhulp. Zij hebben af en toe ook vrij, vakantie of een slaapdag. Maar zowel, René Reurings als Elin van Keeken zijn altijd bereikbaar via 0900-8844.

Paul van den Dungen

Paul van den Dungen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37