Ter illustratie: windmolens in de Wieringermeer.
Ter illustratie: windmolens in de Wieringermeer. Foto: Harmony Folz

Rijne Energie informeert over Energielandschap Rijnenburg en Reijerscop

Algemeen 594 keer gelezen

IJSSELSTEIN / UTRECHT• Inwonerscoöperatie Rijne Energie heeft een eerste stap gezet naar een vergunningaanvraag voor een Energielandschap met windmolens en zonnevelden in de polders Rijnenburg en Reijerscop. Dinsdag 11 januari is er een online informatie-avond over milieueffecten van windmolens. 

Rijne Energie is door de gemeente Utrecht, waaronder de twee polders vallen, geselecteerd als initiatiefnemer voor windmolens en zonnevelden in Rijnenburg, tussen IJsselstein en Nieuwegein, en het noordelijker gelegen Reijerscop. Rijne Energie omvat de inwonercoöperaties Rijne Energie en De Windvogel, Eneco en BHM Solar en telt ruim 500 leden. Er wordt gewerkt aan een plan voor drie tot acht windmolens en zes tot 230 hectare zonnevelden. “Het is nu nog niet bekend hoe het energielandschap er uit gaat zien”, aldus voorzitter Guido van Loenen van Rijne Energie. “In het milieueffectrapport onderzoeken we meerdere varianten. Als de milieuonderzoeken klaar zijn dan maken we een ontwerp waarin duidelijk wordt over hoeveel windmolens en zonnevelden het gaat. Tot dat moment kunnen grondeigenaren nog aanhaken bij de plannen. De aanleg van het energielandschap kan in 2024 starten en potentieel 80.000 huishoudens van duurzame elektriciteit voorzien.” 
Om het onderzoek te bekostigen heeft Rijne Energie begin december een investeringsronde gestart. Binnen 10 dagen was de benodigde 100.000 euro toegezegd. ‘’Om iedereen de kans te geven om mee te investeren, kunnen leden van Rijne Energie tot eind januari 2022 hun interesse tonen. Voor 10 euro per jaar kan iedereen uit Utrecht en omliggende gemeenten lid worden van Rijne Energie en zo meewerken aan het toekomstige duurzame energielandschap.’’
Belangstellenden voor de online informatie-avond kunnen zich aanmelden tot maandag 10 januari 17.00 uur op www.rijne-energie.nl onder Info-avonden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10