<p>Trudie Thiery met een van haar meest recente creaties.</p>

Trudie Thiery met een van haar meest recente creaties.

(Foto: Karin Doornbos)

Poppenkunstenaar Trudie Thiery heeft een hoofd vol ideeën

  •   keer gelezen

IJSSELSTEIN • Met haar frêle en sierlijke verschijning lijkt ze zelf wel een beetje op haar creaties. “Dat hoor ik vaker”, lacht ze. Trudie Thiery (73) is poppenkunstenaar en haar bijzondere werk is op dit moment in de bibliotheek aan de Overtoom te bekijken. “In ieder geval tot eind januari 2022, misschien langer”, zegt ze. Ook een idee voor de kerstvakantie. De bibliotheek is tijdens de lockdown gewoon toegankelijk voor publiek.


Trudie woont met partner Ruud in de binnenstad van IJsselstein. “Al zo’n 30 jaar.” Geboren in Zeist is IJsselstein al bijna 50 jaar haar thuisbasis. Ze beoefent haar poppenkunst vanuit huis. In haar atelier, en vaak gewoon in de keuken aan het aanrecht. “Ik sta graag als ik werk, en ik heb daar het beste licht.” Het maken van de poppen is precisiewerk en vergt veel geduld. “Met één pop ben ik gemiddeld 100 uur ofwel een week of zes bezig.” Vooral in de details zoals een gezicht of vingers maken gaat veel tijd zitten. Maar ze geniet van dit proces. “Ik vind het proces eigenlijk belangrijker dan het resultaat.”

De geest uit de fles

In een ver verleden ontwierp en maakte ze al eens poppen. “Gewoon als hobby.” Ze volgt verschillende creatieve opleidingen zoals een opleiding tot docent handenarbeid. Maar dan raakt ze in verwachting. Ze stopt met school en alle aandacht gaat naar haar gezin. Achteraf bezien had ze heel graag de kunstacademie willen doen. “Bijvoorbeeld theaterkleding ontwerpen, ook een grote passie van me.” Het komt er niet van en haar creativiteit raakt verder op de achtergrond. Tot ze in 2016 meedoet aan een creatieve workshop van haar dochter, kunstenaar Ketlin van Esschoten. Tijdens de workshop wordt ze weer helemaal gegrepen door het creatieve proces en de geest is uit de fles. “Ik ben de volgende dag meteen op zoek gegaan naar materiaal, heb een kamer leeggeruimd en ben aan de slag gegaan. Het was niet meer tegen te houden”, lacht ze

Eigen draai 

Trudie maakt gebruik van hele diverse materialen en experimenteert graag met nieuwe technieken. “Die uitdaging heb ik wel nodig.” Ook volgt ze verschillende online cursussen. Als inspiratiebronnen noemt ze Cirque du Soleil en kunstenaar Hiëronymus (Jeroen) Bosch. “Ook via Pinterest en Facebook kom ik soms op nieuwe ideeën. En natuurlijk door museumbezoek.” Maar de meest belangrijke inspiratiebron is haar onuitputtelijke fantasie. “Ik heb altijd een hoofd vol ideeën.” Ze vindt het belangrijk om volkomen vrij te zijn in hoe ze iets vormgeeft. “Als ik bijvoorbeeld een clown maak, dan maak ik geen traditionele clown. Ik geef er mijn eigen draai aan.” Ze haalt haar materialen overal vandaan en in een manufacturenwinkel kan ze uren doorbrengen. “Heerlijk struinen tussen allerlei soorten band en knopen.”

Etalage

Er zijn weinig expositiemogelijkheden voor poppenkunst in Nederland. “Op de poppenbeurs staat altijd wel wat, maar daar houdt het zo’n beetje mee op.” Sommige galerieën bieden wel mogelijkheden maar dan is het de bedoeling dat je je werk ook beschikbaar stelt voor de verkoop. “En ik wil mijn poppen op dit moment niet verkopen, misschien later.”
Ze vindt het wel fijn als mensen ervan kunnen genieten. In IJsselstein heeft ze een aantal jaar geleden in de etalage van Kiki Roest Crollius, La Table pas Mal, in de Kerkstraat geëxposeerd. “Daar kreeg ik heel veel positieve reacties op.” En ze exposeerde in 2019 ook al eens in de bibliotheek. “Het zou mooi zijn als er straks ergens anders in de stad nog een etalage of plekje vrij is waar ik mijn poppen kan laten zien.”

Heeft ze nog dromen? “Ik zou het fantastisch vinden om eens een uitgebreide expositie met opening en alles erop en eraan met mijn poppen mee te maken.” Voorlopig gaat ze met veel enthousiasme verder met wat ze het liefste doet: creatief bezig zijn. “Ik word er vooral heel blij van.”

“Mijn inspiratie haal ik voornamelijk uit mooie, bijzondere stoffen, kleurencombinaties, band en decoratiematerialen. Ook borrelen er ideeën op bij het zien van een afbeelding of tijdens een museumbezoek. Ik speel graag met de werkelijkheid en streef er naar om aan mijn creaties een spannend element toe te voegen. Alles wat ik maak ontspruit uit mijn fantasie.”

Karin Doornbos

Karin Doornbos
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten