<p>Ben van Blokland, leken voorganger van de RK geloofsgemeenschap Johannes de Doper en dominee Martha Verstoep van de Protestantse Gemeente te Montfoort &nbsp;&#39;De Rank&#39;.</p>

Ben van Blokland, leken voorganger van de RK geloofsgemeenschap Johannes de Doper en dominee Martha Verstoep van de Protestantse Gemeente te Montfoort  'De Rank'.

(Foto: Paul van den Dungen)

Kerstviering met beperkingen

  •   keer gelezen

MONTFOORT • Het jaar 2021 loopt ten einde en het zijn nu echt de donkere dagen voor Kerst. Opnieuw in vele opzichten een bijzonder jaar. Covid 19 met al zijn uitwassen en mutaties beheerst de levens van iedereen. Dominee Martha Verstoep van de Protestantse Gemeente te Montfoort en leken voorganger Ben van Blokland van de Rooms Katholieke geloofsgemeenschap Johannes de Doper blikken terug. 


Discussies met voor- en tegenstanders over het gevoerde beleid van de overheid, polarisatie, demonstraties, rellen met als tegenhanger alle hulpverleners en bovenal de mensen in de zorg die nog steeds aan iedereen hulp bieden. Dan zijn er ook nog de kerken die juist in deze tijden voor velen een troost kunnen zijn, maar door de opnieuw ingestelde lockdown weer beperkingen krijgen opgelegd. Martha Verstoep: “Vorig jaar met Kerst mocht er ook niets. Geen (samen)zang, wij hadden vier zangers op anderhalve meter, met vieringen en diensten online. Het was best een gepuzzel maar ook toen hebben we er iets van weten te maken. Ben van Blokland: “Het was wel een hele creatieve periode die toch nog veel dingen mogelijk maakte. En ook dit jaar gaat dat weer gebeuren.”

Op de vraag wat hen beiden in 2021 het meest heeft getroffen zegt Ben van Blokland: “Het was een somber jaar maar zeker wel met lichtpuntjes. Heel jammer was bijvoorbeeld het Vormsel dat tot in de puntjes was voorbereid en een dag van tevoren moest worden afgelast. Iets dat we zeker gaan inhalen.” Ook Martha Verstoep vertelt dat het voortdurend moeten schakelen, het steeds weer opnieuw voorbereiden extra inspanningen heeft gekost. “Heel lastig als je steeds alles goed hebt voorbereid en er dan weer een kink in de kabel komt die al dat voorbereidende werk op losse schroeven zet. Ook de Paastijd was erg lastig omdat er een avondklok van kracht was.”
“Toch werden er mooie dingen gemaakt”, zegt Ben van Blokland. Zo hebben wij in de kerk opnamen gemaakt van zowel zang als orkest. Het was erg ongemakkelijk om dit voor een lege kerk te doen, maar het resultaat was prachtig. De opnames zijn gebruikt in verschillende online diensten.” Ook de impact die muziek heeft op de verbinding is groot. De mensen zien elkaar nu bijna niet. Ook gezinnen met kinderen zoeken naar de verbinding, omdat ontmoeten raakt. Martha Verstoep: “Wij vieren op vrijdag 24 december wel de Kerstnacht, alleen hebben we het tijdstip naar 15.00 uur moeten verschuiven.” In de RK kerk is besloten de vieringen zoveel mogelijk online door te laten gaan, waarbij ook de inzet van koren sterk is versoberd. De gezinsviering op Tweede Kerstdag is uitsluitend online te volgen. Zowel voor Martha als voor Ben is het erg belangrijk dat de verbondenheid tussen de mensen niet verloren gaat. Zij zien dat er spontaan verschillende projecten ontstaan, er gewoon thuisgesprekjes plaatsvinden, maar ook dat er in groepjes gewandeld wordt zoals tijdens het dauwtrappen op Hemelvaart.
Bij een laatste terugblik zijn er natuurlijk ook droevige momenten. Zo zijn er verschillende gemeenteleden/parochianen aan corona overleden. Ook zijn er mensen die na besmet te zijn geweest nog steeds niet volledig zijn hersteld en kampen met aanhoudende klachten. Ben van Blokland: “De RK kerk is iedere dag tussen 10.00 en 12.00 uur geopend. Men kan dan naar binnen voor een moment van stilte of het opsteken van een kaarsje en ook is de boekspot in de kerk op die tijden voor iedereen bereikbaar.”
Sinds zaterdag zit Nederland in een nieuwe strenge lockdown die zeker in deze Kersttijd van zich zal laten voelen. Maar de mens is flexibel genoeg om ook deze tegenvaller op te vangen, al geldt dat zeker niet voor vele ondernemers die opnieuw getroffen worden. Ds. Verstoep merkt op, dat door alle beperkingen het nog steeds niet mogelijk is geweest om De Rank, na de uitgebreide verbouwing, feestelijk te heropenen. Maar er komen vast weer betere tijden.

De kerken in Nederland hebben hun kerstvieringen opnieuw noodgedwongen moeten aanpassen. De Rooms Katholieke kerken wachten nog op het besluit van de bisschoppen, maar dat zal naar verwacht niet afwijken van dat van de overheid. Voor wie, om welke reden dan ook, niet in de gelegenheid is om naar een kerk te gaan is er altijd nog www.kerkdienstgemist.nl

Paul van den Dungen

Paul van den Dungen
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten