<p>Bram Wijnholt, thuis op de bank met zijn eerste zelfgeschreven boek: In de storm van het complot. Wordt vervolgd... als het aan de debuterende schrijver ligt.</p>

Bram Wijnholt, thuis op de bank met zijn eerste zelfgeschreven boek: In de storm van het complot. Wordt vervolgd... als het aan de debuterende schrijver ligt.

(Foto: Lysette Verwegen)

Oud-columnist Bram debuteert met opwindende thriller

  •   keer gelezen

IJSSELSTEIN • Bram Wijnholt (20) schreef als 16-jarige al columns in Zenderstreeknieuws. Hij wilde sportcommentator worden en begon daarom na zijn eindexamen VWO aan de hbo-opleiding Journalistiek. Inmiddels studeert hij Nederlands en ligt zijn eerste boek in de winkel: ‘In de storm van het complot’.


In zijn columns schreef hij over zijn leven als IJsselsteinse jongere en over zijn eindexamenjaar. “Ik vond het geen enorme verhalen, maar de reacties uit mijn omgeving waren wel leuk. En het was een mooi opstapje naar de studie journalistiek; een logische keuze: ik wilde sportcommentator worden.” Al snel zag hij in dat de droom niet zou uitkomen: “Het wereldje commentatoren zit ‘potdicht’; er moet iemand ‘omvallen’ of je moet geluk hebben. Dat is de realiteit.” Na anderhalf jaar studie stopte hij november vorig jaar zijn studie. “Dat was een opluchting en het gaf me tijd om na te denken, want ik had geen plan B.” Het tussenjaar bood hem ook nog iets anders: “Ik had me al langer voorgenomen om als ik ooit een tussenjaar zou krijgen een boek te gaan schrijven.” Midden in de coronatijd volgde hij thuis een schrijfcursus en daarin kwam alles samen: “Vanuit de cursus werd de suggestie gegeven om – als je tijd had – eens aan een boek te beginnen. Nou, die tijd had ik! Door corona was er sowieso weinig te doen. En het was handig: als huiswerk – bijvoorbeeld het schrijven van dialogen – leverde ik stukjes van mijn boek in; dan wist ik meteen of ik op de goede weg was. De opdracht ‘Schrijf een kinderverhaal’ paste natuurlijk niet in het boek”, lacht hij.

Voor het schrijven van een boek is discipline nodig. “En ik wil schrijven over iets waar ik echt in geïnteresseerd ben.” Zoals corona. “Niet het virus op zich, maar alles eromheen. Vooral het complotdenken intrigeert me.” En de coronatijd verdient een verhaal vindt Bram. “We zaten er al tien maanden in, ik volgde alles en zo had ik al een basis. Voor jongeren is het mentaal ook best een zware tijd.” Hij had geen zin om een zwaar ‘coronazeikverhaal’ te schrijven. “Het is een bewerking op de coronatijd; een spannend verhaal, waarin een jongere een van de hoofdpersonen is.”

Hét boek...

‘In de storm van het complot’ speelt in 2029, als Nederland te maken krijgt met een nieuwe ramp. De overheid moet ingrijpen om immense gevolgen te voorkomen. Als tegenhanger van het overheidsbeleid rukt een (inter)nationale complot-/samenzweringscultus op met als doel de samenleving in de greep te krijgen. De drie hoofdpersonen - Anton Maalderink en zijn zoon Stef en de premier Walter Heydemans - hebben er hun handen vol aan. En verder... “Het is allemaal fictie, verrassing - zonder veel bloed - maar wel een echte thriller - 192 bladzijden lang.” De studie heeft nog wat invloed. “Het mooie van het boek is het simultaneïteit: wat de personen meemaken wisselt per hoofdstuk af en alles komt samen in de climax op het eind.”

En verder

Na de climax in het boek is het nog niet afgelopen. “Het schrijven was geen eenmalige oprisping en het verhaal heeft een dik open eind”, aldus de jonge schrijver. “Het vraagt eigenlijk om een vervolg.” En dat zal op dezelfde manier ontstaan: “Het verhaal ontwikkelt zich tijdens het schrijven.”
Na de voltooiing wachtte hem een andere uitdaging: het zoeken van een uitgever. “Geen traditionele uitgever, want daar ligt het accent vaker op naamsbekendheid dan op nieuw talent. Ik wilde ook niet in eigen beheer uitgeven, daarom heb ik gekozen voor BoekScout, een beetje de middenweg.”
De boekomslag heeft hij zelf gekozen. “Een intrigerend beeld; iemand lijkt te verdrinken, maar met een paraplu boven water volhardt de drenkeling om boven te blijven, misschien wel in het complot. De donkere wolken en de bliksemflits maken de spanning al voelbaar.”
Een aantal boeken liggen - hoe kan het anders - bij boekhandel Logica in de binnenstad. “Frits Mulder was enthousiast en daar ben ik blij mee.” Het boek wordt gekenmerkt als vlot geschreven. Een jongere als hoofdpersoon maakt het voor jongeren - maar eigenlijk voor alle leeftijden - een bijzonder boek. Zijn studie laat hem weinig tijd om te schrijven. “Ik moet nu vooral veel lezen. Maar het vervolg en een fantasyboek schrijven staan nog op mijn lijstje.” En heel stiekem ook: “Hopen dat ik word ontdekt...”

Lysette Verwegen

Lysette Verwegen
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten