De marktondernemers waren in het najaar blij dat ze weer naar de binnenstad mochten. Nu moeten ze opnieuw naar het Podiumterrein.
De marktondernemers waren in het najaar blij dat ze weer naar de binnenstad mochten. Nu moeten ze opnieuw naar het Podiumterrein. Foto: archief Paul van den Dungen

Marktondernemers fel tegen uitplaatsing naar Podium

Algemeen 935 keer gelezen

IJSSELSTEIN • In een indringende brief aan de burgemeester tekenen de marktondernemers protest aan tegen de hernieuwde verplaatsing van de markt naar het Podium. “Een eenzijdige beslissing die ons de dinsdag ervoor telefonisch even werd medegedeeld door een ambtenaar”, aldus de marktondernemers.

Zij pleiten voor een directe terugkeer van de markt naar de binnenstad. ‘’Als u zich verantwoordelijk voelt voor het welzijn van zowel de markt- als de winkelondernemers, zult u beseffen dat dit de enige juiste beslissing is.’ De burgemeester is uitgenodigd voor een overleg deze week. ‘U bent namelijk degene die deze beslissing heeft genomen, maar bent weinig zichtbaar in dit geheel en reageert ook niet persoonlijk op onze mails. U snapt wellicht dat dit ervoor zorgt dat wij ons niet gehoord voelen. Het is in ieders belang dat de economie in IJsselstein blijft draaien en dat vraagt om een gezamenlijke inspanning. Het gevaar dreigt dat zowel markt- als winkelondernemers failliet gaan. Code zwart geldt niet alleen voor de ziekenhuizen, maar ook voor het MKB’, luidt een dringende passage.
Volgens de marktondernemers ging het na de terugkeer in de binnenstad eindelijk weer goed. “Na veel overleg, inspanningen en controles van markt- en winkelondernemers én gemeente keerde de markt op een veilige manier terug. Kramen ruim uit elkaar, linten voor wachtrijen naast de kraam en weinig tot geen uitstallingen van winkels en kramen. Alle ondernemers en klanten waren tevreden en de omzetten gingen eindelijk enigszins richting het oude niveau.” Tot afgelopen vrijdag. “De terugplaatsing naar het Podium is voor iedereen onbegrijpelijk, maar vooral onaanvaardbaar en desastreus. Na bijna twee dramatische jaren zijn we weer terug bij af. Het was slecht weer, er was geen publiek en er is groot omzetverlies geleden.” Er is inmiddels grote onrust ontstaan bij de marktondernemers. “Het begrip en de rek zijn er uit.”

Extreem rustig

In de afgelopen twee jaar is er veel veranderd. “De consument is zich bewust van de pandemie, koopt veel online en doet gericht boodschappen. In IJsselstein is dat goed merkbaar: het grootste deel van de mensen kiest: óf naar de binnenstad óf naar de markt op het Podium. Vooral in de winter is dat merkbaar. Nog los van wat wij van klanten horen dat zij steeds vaker winkelen buiten IJsselstein. Black Friday leidde tot grote wachtrijen bij winkels in grotere steden, maar in IJsselstein was het extreem rustig. Ook de sinterklaasdrukte bleef vrijdag uit. Daarnaast zijn inmiddels miljoenen mensen gevaccineerd en start de boostervaccinatie.” De marktondernemers menen dat de markt met alle coronamaatregelen veilig kan plaatsvinden in de binnenstad. “In de veilige buitenlucht. Besmettingen vinden vooral plaats op scholen. Daar gaat verplaatsing van de markt niets aan veranderen. Corona is er en daar moeten we mee leren omgaan. Verplaatsen is een doodsteek voor de markt.” 
Volgens de gemeente is het besluit vorige week dinsdag door het college genomen in verband met de 1,5 meter-maatregel, evenals de duur van de markt van 10.00 tot 18.00 uur.

Lysette Verwegen

Lysette Verwegen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10
Afbeelding
Overval op woning in Lopik blijkt poging tot oplichting update 25 mrt, 16:46
• Overhandiging van de cheque door Wob Scholtens, voorzitter van BCM aan Marjon de Jong van 't Bakkershuis
Succesvolle bridgeactie voor Bakkershuis Montfoort Nieuws 25 mrt, 16:00
• Het team Boulemeisjes aan de puzzel.
Puzzelaars klaar! Puzzelen maar! Nieuws 25 mrt, 11:25