video

Provincie Utrecht rukt uit met circulaire zoutstrooiers

Algemeen 427 keer gelezen

REGIO • De provincie Utrecht rukte donderdag om 19:00 uur weer uit voor het strooien van zout op haar wegen, parallelwegen en fietspaden. De provincie doet dit preventief, nog voordat de wegen glad zijn. Nieuw in de vloot zijn de 14 circulaire zoutstrooiers, die beter zouden zijn voor het milieu.

De strooiroutes worden vanuit de steunpunten Huis ter Heide en De Meern gereden in een kleine drie uur waarbij er ongeveer 65 ton zout wordt gebruikt.

Zoutvoorraad
De zoutvoorraad op de steunpunten in Huis te Heide en De Meern zijn afgelopen zomer al aangevuld naar 2200 ton. “En mocht het een hele heftige winter worden, dan is levering van zout gegarandeerd”, aldus de provincie in een persbericht.

In oktober hebben alle strooiers en sneeuwploegen een grote onderhoudsbeurt gehad. Vanaf dat moment stonden ze klaar om uit te rukken. Sensoren langs de weg houden de temperatuur van het wegdek in de gaten en geven een seintje als het glad kan worden. 

Daarnaast volgt de provincie het weerbericht nauwlettend, in samenwerking met een weerbureau. Per preventieve strooiactie is gemiddeld 65 ton zout nodig. Het zout wordt in de strooiwagen aangelengd met water zodat er een pekelmengsel (nat zout) ontstaat waarmee nauwkeuriger en met minder zout gestrooid kan worden. Dat zou ook beter zijn voor het milieu.

14 circulaire zoutstrooiers
Na een proef met een circulaire zoutstrooier in 2020, gaat de provincie Utrecht dit winterseizoen met 14 circulaire zoutstrooiers op pad. Utrecht is daarmee de eerste provincie die haar strooimaterieel op een circulaire wijze vervangt.

Zo’n circulaire zoutstrooier is gemaakt van onderdelen die langer meegaan en die hergebruikt kunnen worden. Volgende winter zijn alle 25 strooiers vervangen door circulaire exemplaren. Hiermee bespaart de provincie ruim 80 procent CO2 ten opzichte van de aanschaf van nieuwe, niet circulaire zoutstrooiers.

Automatisch routesysteem 
Samen met de uitvoerend aannemer Jos Scholman BV Nieuwegein heeft de provincie de strooiroutes aangepast om de strooiklus nog sneller en beter te kunnen klaren, met minder omrijkilometers, dus minder uitstoot.

Daarbij zijn de circulaire strooiers voorzien van een automatisch routesysteem waarbij de chauffeur al zijn aandacht kan richten op het strooien en de verkeerssituatie, omwille van een veilige rit. Daarnaast is de strooitechniek verbeterd waardoor er nog minder zout nodig is voor hetzelfde resultaat.

Julia Koster

Redactiecoördinator Het Kontakt-De Molenkruier

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 12 uur geleden
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws gisteren
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 apr, 11:17
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 17 apr, 10:13
• De huidige bestuursleden: Gerard Vendrig, Piet van Kats en Harry van Rooijen
Hoe mannenkoor St. Caecilia uit Cabauw opeens 100 jaar werd Nieuws 17 apr, 08:00